מחברות הפרידה/ הולנידה סטודארט מפורטוגזית: מרים טבעון. כתר

הספר "מחברות הפרידה" עוסק במספר דורות נשים למשפחת נוגירה, ולכולן גורל מיועד אחד - כל אחת, בזמנה, נבחרה על ידי אימה להיות הבת שתישאר איתה לעת זקנתה. ככזאת, היא אינה מיועדת להינשא, אלא לומדת מילדות את תפקידי ניהול הבית, בעוד אחיותיה מטופחות ומחוזרות סביבה.
"בכל דור ודור נהגו במשפחת נוגירה להכשיר את אחת הבנות לחיי רווקות וטיפול באמה בימי זקנתה. מהבת שנבחרה היו נשללים סממני הנשיות, ואיש לא הרעיף עליה מחמאות ולא נתן לה במתנה איזה צמיד, או זוג עגילים, או בקבוקון בושם. כדי שתיטיב להתאמן לקראת עתידה כבתולה זקנה שהוכשרה להכין לאמה את הדייסות והמרקים, אסרו על הבת שנבחרה לראות ולהיראות מבעד לחלונות, ללכת למסיבות או לקנות לה חברת ושותפות לסוד".
בתופעה זו עוסק גם הסרט המיוחד והנפלא "כמו מים לשוקולדה", והנה הגנבתי המלצת משנה...
אך במשפחת נוגירה לדורותיה, עובר בין נשים אלה, ביחד עם מחרוזת פנינים העוברת מרווקה זקנה אחת לשנייה, גם חוט של עוצמה, והן מורדות בייעודן.
לשושלת המשפחתית שלה מתוודעת מריאנה כאשר היא מקבלת לידיה את ירושת דודתה - מחברות בהן צפונים סודות המשפחה ותיעוד קרובותיה שפעלו בניגוד למצופה מהן.
האחת מהפכנית, השניה סופרת, הלכו נשים חזקות אלה אחר ליבן, אחר אהבותיהן הלא אפשריות, ושילמו מחיר יקר.
הסופרת הלונידה סטודארט, שהיתה ממייסדות התנועה הפמיניסטית בברזיל, מציגה באמצעות סאגה משפחתית מרתקת אמיתות כואבות על החברה הברזילאית.
מאת אירית ישראלי