כשהייתי קטנה הייתי טומבוי. הייתי משחקת עם הבנים בשכונה בגולות, כדור, פוגים (זוכרים פוגים?) ובכל דבר שמלכלך. הייתי מתרוצצת מהרגע שנגמרו הלימודים ועד שהייתי צריכה ללכת לישון. או עד שאמא הייתה קוראת לי מהמרפסת, "בואי לאכול!"
כשבנות בשכונה היו מזמינות אותי ואת חברה שלי (שהייתה יותר טומבוי ממני) לשחק איתן בפיקניק עם בובות, היינו צוחקות וזורקות עליהן חצץ.
הייתה גם כנופייה של בנים, גדולים מאיתנו בערך בשלוש-ארבע שנים, שהיו נוהגים ללכת תמיד ביחד, לרסס על קירות ולאיים עלינו במכות אבל אף פעם לא לקיים, כי הם פחדו שה"אח הגדול" שלנו יבוא להרביץ להם. (לא היה לנו שום אח גדול אבל זה מכר מצויין.) ובכל זאת שיחקנו איתם כל הזמן. ילדים יכולים לריב ומיד אחר כך לשחק ביחד, איזה אדיר זה.
אבל באופן מפתיע, בבית הספר (אני מדברת על תקופת היסודי) הייתי תלמידה טובה. למדתי לקרוא מהר מאוד. היה לנו שיעור כתיב-וכתב בכיתה א' ובו היינו צריכים לקרוא כמה שיותר ספרונים במשך השנה. אני סיימתי את כל הספרונים והתחלתי את כולם שוב מההתחלה. כשסיימתי אותם בפעם השניה נשארה לי עוד חצי שנה של שיעורי כתיב-וכתב והשתעממתי, אז התחלתי לכתוב סיפורים קצרים במחברת ריקה שהייתה לי. אבל אז מאוד כעסתי כשהמורה שלי פתחה את המחברת, ראתה שכתבתי סיפור, סימנה V וכתבה "יפה מאוד". אני זוכרת שמחקתי את זה בטיפקס וכשהיא שמה לי מדבקה גירדתי אותה. אמא שלי שאלה למה ולא ידעתי להסביר במילים שזו לא עבודה לבית הספר, זה סיפור. כתבתי אותו מתוך רצון לכתוב, מתוך הנאה, תשוקה, והמורה הזאת הפכה את זה למן סוג של מבחן או שיעורי בית. או משימה מחורבנת. זה הרס לי.

סקאוט פינץ' הזכירה לי את הילדה הזאת שהייתי בהמון מובנים. היא משחקת עם אחיה ועם הילד של השכנים (שמגיע כל חופשת קיץ) כל היום ושונאת שמלות וגינוני נימוס. היא נערה בוגרת וחכמה. היא גרה עם אביה, אטיקוס, אחיה הגדול, ג'ם (איך אהבתי את ג'ם!) ומנהלת משק הבית השחורה, קאלפורניה. הדמויות כולן, אחת אחת, כבשו אותי. אבל מי שהכי נגע בי קרוב (למרות שאל סקאוט התחברתי מאוד, באופן אחר) היה אטיקוס. הוא אבא סובלני, חכם, הגון ונעים מזג. כל כך אהבתי אותו, כי התכונות האלה הן כולן נדירות מאוד ויש לו את כולן. אם אי פעם יהיו לי ילדים, הלוואי שיהיה להם אבא כזה.
חוץ מהסצינות עם אטיקוס (שחיכיתי להן כל הזמן) אהבתי במיוחד את הילדים שהשתובבו בשכונה, שיחקו ועברו הרפתקאות למיניהן. זה החזיר אותי לילדות וגרם לי להתגעגע כל כך ולרצות להיות שוב ילדה.
אני לא רוצה לספיילר, רק אומר שהנושא העיקרי הוא גזענות ודעות קדומות, נושאים שלא מתו מאז נכתב הספר ב1960 וסביר להניח שלא ימותו לעולם.
הנושא הזה מתבטא בכמה וכמה דברים, אבל העיקריים בהם הם שניים:
בו רדלי, ילד שלא יצא מהבית שנים והילדים תמיד רוצים לדעת איך הוא נראה ומדוע הוא לא יוצא. הם עוצרים ליד ביתו בכל הזדמנות, מדברים עליו ומנסים לתפוס אותו או לגרום לו לצאת החוצה. השמועות אומרות שבו רדלי הוא רוח רפאים.
הדבר השני הוא משפט בו אטיקוס צריך לייצג (על ידי בית המשפט) את תום רובינסון, נער שחור שמואשם באונס של בחורה לבנה. כל העובדות מראות כי לא רק שרובינסון אינו אשם, אלא שהוא זה שפותה וניסה לעצור את המעשה, ועדיין, נראה שכולם מעדיפים להאמין למאילה, הבחורה הלבנה השקרנית שכבודה נפגע כששחור סירב להיענות לפיתוייה.
אבל המשפט הוא לא מה שהכי הציג לדעתי את ההתנהגות של אנשי העיירה שהיא ביקורתית ודוחה, אלא הצורה בה הם התייחסו לעובדה שאטיקוס מייצג את רובינסון. הם לא כעסו שהוא מייצג אותו, כי לא הייתה לו ברירה, הוא נשלח מטעם בית המשפט. לא. הם כעסו כי הוא באמת באמת ניסה להגן על רובינסון ולהוציא אותו זכאי.
ספר חזק, נוגע ללב, החזיר אותי לימים טובים יותר, קליל ועם זאת עמוק וממכר. נהניתי מכל רגע ולא רציתי שייגמר.
מתכננת לקרוא את ספר ההמשך שיצא בקרוב.

אווירה: 9/10
דמויות: 10/10
סגנון: 8/10
עלילה: 8/10
קצב: 7/10
דירוג: 4 מתוך 5!
