לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה
 

מושב לצים - הבלוג של ישי


"אשרי האיש אשר לא הלך בעצת רשעים, ובדרך חטאים לא עמד, ובמושב לצים לא ישב..." (תהילים, א, 1)
כינוי: 

בן: 48

ICQ: 72106105 

תמונה



פרטים נוספים:  אודות הבלוג


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    מאי 2004    >>
אבגדהוש
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

 
הבלוג חבר בטבעות:
 



הוסף מסר

5/2004

חליפת ריר גמלים, מישהו?


 

לפני זמן מה הטיחה בפניי ידידה כי "גברים ישראלים לא יודעים להתלבש".
קיבלתי את זה בשלוות נפש יחסית. אנחנו הרי כבר רגילים להשמצות גורפות שכאלו.
זה לא שאנחנו יודעים להתלבש. אנחנו לא, אבל זה לא אומר שנתן להשמיץ אותנו ככה. בכל אופן, לא בלי שנעמוד על זכותנו לומר לאותה משמיצה "טלי קורה מבין עינייך יא פוסטמה".

צריך לפרק את המשפט הזה (על הגברים הישראלים, לא על הפוסטמה) לשניים:
1. "גברים". אלה אכן מגלים קשיים מסויימים בכל הנוגע ללבוש, אבל זה נובע מאי-הבנה: אנחנו מתלבשים פונקציונאלית - במינימום זמן ובמקסימום יעילות. כלומר, ג'ינס וטי-שירט שממוחזרים 4 פעמים לפני שהם הולכים לכביסה, אם בכלל (אם יש משהו בגיל ההתבגרות שלי שעדיין גורם לי מבוכה עזה עד היום הרי אלו החולצות שהייתי שולה מסל הכביסה לאחר שהיו מונחות שם כמה ימים ושבועות, מותח אותן קלות, תולה אותן על מעקה המרפסת, מרסס אותן בדאודורנט ונותן לרוח הלילה לאוורר אותן, והנה הן מוכנות ללבישה חוזרת. אין לי תירוץ. הייתי צעיר וטיפש).
ולמה "טלי קורה"? כי אין ספק כי שלבישת חולצת-בטן וג'ינס בגזרה נמוכה על גוף של אשה בת 40 מעידה על שליטה עמוקה מני ים ברזי ההלבשה, וחולצה ענקית שמכסה על טייטס שחורים זו כבר בכלל ידיעת ח"ן (חוכמת הנלבש).

2. "ישראלים". על המלה הזאת צריך להיות בעצם הדגש של המשפט, אמרתי לידידתי. אמנם אני לא מסכים איתך, אבל צריכה היית לומר שישראלים לא יודעים להלבש. ישראלים וישראליות, כמובן.

לאחר ויכוחים מרובים, איום בפגיעה פיזית והטחת עלבונות, הגענו הפוסטמה ואני להסכמה שלעיל, אבל כשביקשתי לחזור רגע צעד אחורה ושאלתי למה בעצם בחרה להדגיש גברים, שיגרה ידידתי לשעבר את המילים הבאות: "כי גברים ישראלים לא יודעים מה זה חליפה ועניבה".
בשלב הזה נתקפתי בזעם והודעתי על ביטול כל ההסכמות לאור המידע החדש.
לא לא, לכך אני לא מסכים. יש גבול. ואני אסביר.

החליפה והעניבה המוכרות לנו הן לבוש אירופי מובהק. הסיבה לכך שהן נפוצות בעולם ומוגדרות כלבוש מכובד היא פרי ביאושים של קולוניאליזם אירופי ששלט שנים רבות, רבות מדי, על חלקי עולם בהם קשר-עניבה הוא משהו ששמור לאירועים חגיגיים במיוחד. הוצאה להורג, למשל.
האליטות במדינות הקולוניאליסטיות מיהרו, כדרכן של אליטות רופסות, להתבטל בפני השליט ולאמץ את לבושו, כמו גם את שפתו. ואם האליטות, אז גם ההמונים רוצים. איך יצהיר נהג מונית פאקיסטני שהוא אדם מכובד? ירכוש חליפה ממיטב כספו ולרגע ירגיש כמו בלונדון.

אין שום צידוק ללבוש חליפה מחוץ לעולם האירופי. זה בולט במיוחד מסביבנו: אין דבר מגוחך יותר ממכובד מצרי, נניח, שחנוט בחליפת שלושה חלקים בחום של 40 מעלות בצל. וצל אין. זו דרכו של עולם, כנראה. פעם המצרים חנטו את מכובדיהם לאחר מותם. היום, כהומאז' לימי האימפריה, הם עושים את זה בעודם חיים, וביוזמתם הפרטית.
אבל למה להרחיק עד מצרים אם אפשר למצוא גם פה כמה מומיות עתיקות שמסתובבות בינינו, עטויות חליפות צמר שחורות וחובשות שטריימל? וכדי להוסיף חטא על פשע, הדביקו האירופאים במחלה הממארת הזאת גם את העדות שמוצאן לאו דווקא ממזרח אירופה.

לפיכך, אני לא יכול שלא להעריך את אותם שייחים סעודים, שמתחככים בשמנה וסלתה של אירופה כשרק גלבייה לגופם וכאפייה לראשם. אח, בימי הקיץ חולפים בי ריגושים עזים רק מעצם המחשבה על הבריזה הצוננת המלטפת את החלציים. לו הייתי שייח סעודי.
החבר'ה האלה אולי לא מתים עלינו ואנחנו לא עליהם, אבל הם יכולים ללמד אותנו דבר או שניים על מיצוי היתרונות הגלומים בתרבותך שלך.

לא צריך להתבייש בתרבות שלך. יש בה היגיון פנימי. היא נובעת מצרכי הזמן והמקום המסויימים של החברה שלך. וכך, מכנסי-התעמלות קצרים, חולצת "פלוגה ה' מחזור 37" וסנדלים/כפכפים/שקפקפים, כמו גם שרוואל שקנית ב-20 לירות מצריות בסיני ושכחת בארון (אני), הם הגרסה המודרנית של הגלבייה והסנדלים של אבותינו שהילכו על אותה אדמה בדיוק.

לבוש הוא תרבות. הוא נובע בהכרח מתוך הקוד הגנטי התרבותי של כל חברה וחברה, וההנחה (שהפוסטמה מנופפת בה בגאווה) כי לבוש אחד עדיף על משנהו מבליעה בתוכה הנחה פסולה כי תרבות אחת טובה מאחרת, עדיפה עליה, עליונה עליה.
לא שאי אפשר לאמץ מאחרים, אבל חלילה מלומר כי שלהם יותר טוב. ובעצם, אפשר לומר ששלהם יותר טוב, אבל לא להחיל את הכלל הזה על כולם. רוצה ללבוש חליפת צמר ב-40 מעלות? היי, אני לא אמנע ממך, אבל אני כן אמליץ לך לשים את 101 בחיוג המהיר בסלולרי שלך.

מעולם לא הייתי קנאי במיוחד לתרבות שלנו. יש בה הרבה רע שראוי לעקור ולהחליף במשל אחרים. אבל מעולם גם לא התבטלתי בפני תרבויות אחרות. אף קוד חברתי לא יכריח אותי ללבוש חליפה ועניבה בקיץ ישראלי (וגם לא בחורף), אבל זה לא אומר שאני אתעקש תמיד על הג'ינס המהוהים והטי-שירט ששורדת אצלי עוד מכיתה ט' (לא להאמין, אבל יש כזו). גם אני אוהב לפעמים להתקשט בז'קט ועניבה.
אין רע בלהתעקש על מה שמכתיבה תרבותך. נהפוך הוא. זה לא אומר שצריך להתחבר לעבר בקנאות כזאת עד ששוכחים את ההווה, כפי שקורה לקבוצות מסויימות בקרבנו לעיתים תכופות מדי, אבל זה כן אומר שיש הגיון מסויים בתרבות שלך, ואין סיבה שלא ללכת לפיו.

"אבותיך משחו גופם בריר גמלים" כתב/שורר פעם הסופר אהוד בן-עזר בפרץ אופייני של טעם טוב.
לא, הוא לא התכוון לכך שמעתה והלאה עלינו להלך ברחובות כשרק ריר גמלים לגופנו, אלא שעל כל אדם לדעת מאין הוא בא, כי רק כך ייטיב לדעת אנה הוא הולך.

נכתב על ידי , 24/5/2004 12:20  
7 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט



הבלוג משוייך לקטגוריות: החיים כמשל , אקטואליה ופוליטיקה , פילוסופיית חיים
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לישי רוזנבאום אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על ישי רוזנבאום ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)