לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה
 

מושב לצים - הבלוג של ישי


"אשרי האיש אשר לא הלך בעצת רשעים, ובדרך חטאים לא עמד, ובמושב לצים לא ישב..." (תהילים, א, 1)
כינוי: 

בן: 48

ICQ: 72106105 

תמונה



פרטים נוספים:  אודות הבלוג


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    ספטמבר 2004    >>
אבגדהוש
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

 
הבלוג חבר בטבעות:
 



הוסף מסר

9/2004

חגיגה לבירוקרטיה



שנת הלימודים קרבה ובאה ועימה, כמה נפלא, חגיגת הבירוקרטיה המסורתית.
לפעמים אני חושד שמסלול המכשולים הבירוקרטי שנאלצים אלפי סטודנטים לעבור מדי שנה (וגם באמצע השנה) הוא סוג נוסף של מבחן קבלה לאוניברסיטה. מי שמצליח לצלוח את ים הבירוקרטיה והטפסים הוא כנראה מוכשר מספיק כדי ללמוד באוניברסיטה.
קחו למשל את המשפט התמים הבא הלקוח מפנקס התשלומים: "לתלמידי תואר ראשון ושני יחושב שכר הלימוד היסודי לשנה"ל תשס"ה ע"י מכפלת שעות הלימוד (ש"ס) אליהן יירשמו בסך התשלום לש"ס (כמפורט להלן בכל תואר בנפרד)". אתה הבנת את זה, ברוך? אם כן, ברכותינו! התקבלת.
ואני מגרד בפדחתי ושואל: מה עניין ש"ס לשכר הלימוד? חשבתי שאני לומד באוניברסיטה, לא ב"אל המעיין".

מי שחשב שהאינטרנט הקל או מקל על כל העניין, טועה. נכון שעכשיו לא צריך להזיע מחוץ למזכירויות החוגים בציפייה שהמזכירה תסיים לדבר בטלפון או לשייף את ציפורניה או שניהם גם יחד. היום, תודות לנפלאות הטכנולוגיה, אפשר להזיע בבית מול מסך המחשב תוך מלמול תפילה שהמערכת לא תקרוס. האינטרנט, במקום להחליף את הטופסיאדה הידנית, יצר מערכת בירוקרטית נוספת, מקבילה לזאת שחורקת בין כתלי האוניברסיטה. אם עד עכשיו נאלצו הסטודנטים רק להלחם פסיכולוגית במזכירות חביבות, עכשיו הם נדרשים להתמודד במקביל גם עם אתר האינטרנט הידידותי של האוניברסיטה.

לא שאין שיפורים, חתיכן ציניקן מיובש שכמותך. בודאי שיש. ה"בידינג", למשל. מכרז הקורסים. כל סטונדט מקבל נקודות ויוצא להעמיס קורסים לעגלתו הוירטואלית (ר' צילום מסך). לא ברור כל כך עניין העגלה הזה, אגב. כשאני עושה קניות ב"אמזון" למשל, אני יכול לדמיין את עצמי משוטט במרחביה העצומים של החנות ומעמיס בנחת ספרים וסרטים לעגלתי. אבל באוניברסיטה? אפילו החבר'ה אצלנו במדעי הרוח, אחרי סיבוב על הג'וינט, לא יכולים לדמיין עגלת סופרמרקט שבתחתיתה שוכן איזה "מבוא לפילוסופיה יוונית", או משהו כזה. לא משנה. 
באוניברסיטה התקנאו כנראה בנעשה בשוק והעתיקו את מודל המכרז הכה-פופולרי. היתרון: לא עוד מרדף מיוזע ופרוע בסגנון "כל הקודם זוכה" (היי, וגם אין משתתף מטעם האוניברסיטה שמעלה כל הזמן את המחיר). החיסרון: מערכת מסורבלת ומסובכת שיתרונה בחוגים כמו היסטוריה ומדע-המדינה אינו ברור. זה לא שסטודנטים צובאים על שעריהם וממילא המרצים מעבירים קורסים מול אולמות חצי-ריקים (או חצי-מלאים אם אתם מהזן האופטימי). סהדי במרומים אם אני מבין למה צריך לשבור את הראש כמה נקודות להקצות לכל קורס - 50? 70? 80? - כאשר עם סגירת המכרז מתברר שגם 4 נקודות היו מספיקות כדי להתקבל. לעזאזל, יכולתי לשמור את הנקודות ולקנות בורקס שמנוני בקפיטריה (אה זה לא עובד ככה? חבל).
מה שבטוח, וכדי שלא נקפא מקור בטונדרה הטכנולוגית הזאת, את שכר הלימוד ממשיכים לשלם בדרך הישנה והטובה - בבנק הדואר ובמדור שכר-לימוד - הבירה הבלתי מעורערת של ממלכת הבירוקרטיה האוניברסיטאית.




המכרז. שימו לב לעגלה החיננית

שאלתי פעם את המרצה שלי בקורס למינהל ציבורי מדוע במקום שבו הוגים מודלים כל-כך נפלאים המסבירים כיצד מערכות בירוקרטיות הופכות תמיד לבלתי-יעילות, מתקיימת מערכת בירוקרטית כל כך מאובנת. מדוע במקום שבו מלמדים את תורותיהם של פרקינסון ("חוק פרקינסון". לא ההוא מהמחלה), ארו, פיטר ("העיקרון הפיטרי"), פוקו, נאש וכל השאר, אין מי שיפנים את התובנות הללו ויישם אותן.
המרצה גירד ממושכות בפדחתו ולבסוף השיב: "זה רק מלמד אותנו שכל התיאוריות הללו נכונות. זה גם מלמד אותנו את מה שטוען כל חוקר במינהל-ציבורי: שהן אינן ניתנות בעצם ליישום".








נכתב על ידי , 19/9/2004 19:04   בקטגוריות ביקורת  
6 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט



הבלוג משוייך לקטגוריות: החיים כמשל , אקטואליה ופוליטיקה , פילוסופיית חיים
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לישי רוזנבאום אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על ישי רוזנבאום ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)