לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה
 

מושב לצים - הבלוג של ישי


"אשרי האיש אשר לא הלך בעצת רשעים, ובדרך חטאים לא עמד, ובמושב לצים לא ישב..." (תהילים, א, 1)
כינוי: 

בן: 48

ICQ: 72106105 

תמונה



פרטים נוספים:  אודות הבלוג


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    יוני 2006    >>
אבגדהוש
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

 
הבלוג חבר בטבעות:
 



הוסף מסר

6/2006

כשנפוליאון התדפק על שערי עכו


המשנה לראש הממשלה (כבר מצחיק) שמעון פרס צוטט אתמול כאומר "כולנו מלבים את ההיסטריה. מה קרה? את קריית שמונה הרי הפגיזו שנים. מה, שם לא היו טילים? צריכים לומר לפלסטינים: קסאמים שמסאמים, אנחנו נחזיק מעמד. אנחנו לא נזוז מכאן".
כמובן שמיד קמה המהומה הכה-צפויה, אלי מויאל איים כי יכריז על פרס כפרסונה נון-גראטה, שימון מיהר להבהיר ש"דבריו הוצאו מהקשרם" והפובליציסטים מיהרו לחכך ידיהם ולהתיישב מול המקלדות. אז גם אני רוצה.

אני לגמרי מאמין לשמעון פרס שדבריו הוצאו מהקשרם. אני לחלוטין מאמין לו שהתכוון להגיד משהו אחר לגמרי (במאמר מוסגר אציין שאני חשדן כלפי התקשורת כמעט כפי שאני חשדן כלפי פוליטיקאים). הבעייה היא לא בתוכן הדברים או במשמעותם אלא בתפיסת העולם שהם מייצגים. איך שלא מפרשים את דבריו של המשנה עולה מהם תמונה עגומה.

שמעון פרס שייך לדור שלא חושב שיש משהו לא נורמלי בכך שעיירת פריפריה מופגזת מדי יום בטילים. הרי זה לא משהו שלא ראינו בעבר. והאמת היא שהוא צודק. אלימות כבר מזמן הפכה לנורמה במזרח התיכון - הרי אין לנו באמת איזה עבר שליו ותמים להתרפק עליו.
בפרספקטיבה הזאת, כמה "צינורות מעופפים" שנוחתים על שדרות הם באמת לא עניין להתרגש ממנו. מה, אתם יודעים מה הלך פה בתקופת הפידאיון? ובמלחמת העצמאות? ובתרצ"ו-צ"ח? ובפרעות תרפ"ט? (לא להאמין אבל שימון פרס כבר היה חי בתרפ"ט). ואיזה חיים קשים עשו לנו התורכים, אה? וכשנפוליאון התדפק על שערי עכו? אז בכלל היה קשה מאד.
אבל לישראלים החדשים כבר נמאס. הם לא חושבים שזה נורמלי להתעורר לקול האזעקה ובומים עזים שנשמעים בסביבה הם לא בדיוק שיר הערש איתו היו מעדיפים ללכת לישון.
הרי יש לנו ארץ נהדרת ותעשיית הייטק מפוארת ותקשורות מפותחת - אנחנו יודעים שבמקומות אחרים, ולא כל כך רחוקים, אנשים חיים אחרת.

דבריו של פרס מקוממים מכל כיוון שלא מסתכלים עליהם: אלה מימין רואים בהם השלמה עם המצב, מתוסכלים נוכח אוזלת היד של צה"ל ומצפים ש"ניכנס בהם"; אלה משמאל גם רואים בהם השלמה עם המצב וממורמרים נוכח אוזלת היד המדינית.
אז בגלל שבקריית שמונה נפלו פעם קטיושות מדי ערב זה הופך את מציאות הקסאמים לנורמלית? לסבירה? האם אסור לאנשים להכנס להיסטריה? יצא חוק בעניין? האם אין זה לגיטימי לתבוע מהממשלה שתעשה הכל כדי להפסיק את זה? שמעון פרס אולי זוכר ימים אחרים שבהם דברים נסגרו בחדרי-חדרים, שום דבר לא יצא לתקשורת, פרשיות התפוצצו רק 10 שנים לאחר שהתרחשו (עסק הביש) וראש ממשלה היה יכול לחטוף התקף לב ולהתאשפז בלי שאף אחד יידע (אשכול). פרס שייך למציאות אחרת, לעולם אחר, לפוליטיקה אחרת.
אבל אולי בגלל זה הוא משתלב היטב בתופעה המכונה "קדימה". המרכז הפוליטי בישראל הוא מקום הזוי, שאינו מספק פתרונות של ממש, שמושך לכל הכיוונים בו-זמנית, שנסחף אחרי המציאות, שמשלים עם הכאוס.
זו כנראה מפלגת השלטון הראויה לנו.

נכתב על ידי , 20/6/2006 11:39   בקטגוריות אקטואליה  
6 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



ברוך שלא עשני כבשה



כשהייתי בן 7 זכתה מכבי חיפה באליפות הראשונה שלה ובעונה שאחריה באליפות נוספת. כילד שרק התחיל לעמוד על דעתו מיהרתי להתרשם מההצלחה ולאמץ את הקבוצה הצפונית אל ליבי. מאז ועד יומי האחרון על פני האדמה זוהי הקבוצה שלי. אני תקוע איתה בין אם זה מוצא חן בעיניי ובין אם לא. נדפקתי קצת: יצאתי סוציאליסט שכרוך אחרי הקבוצה העשירה והמצליחה בישראל. אוקסימורוני כמו ערבי אוהד בית"ר.

לזכותי ייאמר שהייתי בן 7, הרבה לפני שפיתחתי תודעה חברתית כלשהי. לזכותי ייאמר עוד שבחירתי במכבי חיפה לא היתה מובנת מאליה ולמעשה היה בכך משום התרסה כנגד הקונצנזוס בקיבוץ שהתחלק בין מכבי ת"א המצליחנית (אז) להפועל ת"א ההסתדרותית-סוציאליסטית (אז) - מחנאות שבאה לידי ביטוי גם בביתנו עם אבא אדום ואח צהוב. כך שאולי בחרתי קבוצה מצליחה וחזקה - אבל לא ממש פופולרית (אז).

זו היתה הפעם האחרונה בה נהיתי אחר קבוצת ספורט רק משום שהיא מצליחה. להוציא אולי מכבי ת"א בכדורסל אבל ממילא אינני חובב גדול של כדורסל וגם את האהדה הטבעית לצהובים האלה עקרתי מעצמי מזמן.
ואם אני מסתייג היום מקבוצות מצליחניות, בודאי ובודאי שאני מסתייג מקבוצות פופולריות. והכי אני מסתייג מאלה שמגלמות בתוכן את שתי התכונות האלה.

הקיבוץ הוא מסגרת מאד קונפורמיסטית. אמא שלי עליה השלום המשילה פעם את החינוך הקיבוצי לתעשיית בלטות - נסיון לייצר פריטים אחידים בגודלם ובצורתם כך שישתלבו היטב ובאופן פונקציונלי בתוך המארג הכללי, בלי יכולת לזוז ימינה או שמאלה ובלי להרים את הראש מעל לאחרות (או להרכין אותו).
את עצמה, אגב, המשילה אמי לבלטות הפגומות - אלה שנפלטו שבורות או סדוקות מקו הייצור והושלכו ללא צורך הצידה, באשר הן אינן משרתות את המטרה לשמה יוצרו. היא לא אמרה זאת במרירות כי אם נהפוך הוא - בחדווה. כי מי רוצה להיות בלטה שתקועה בין מאות בלטות אחרות, זהות, ונותנת לכולם לדרוך עליה?

בקיצור, לצד החינוך הקיבוצי, זו ההשראה שקיבלתי מבית. חונכתי שלא לנהור באופן אוטומטי אחר דעת הרוב ולא בהכרח להסחף עם העדר אחר מה שפופולרי ומקובל.
אני לא דווקאיסט, לא מרדן ולא אנרכיסט. אני לא חייב תמיד להתריס, להתנגד ולהיות אנטי. בסופו של דבר אני מאמין כי חירות מחשבתית כוללת בתוכה את החירות ללכת לפעמים עם הזרם - בתנאי כמובן שלא פסלתי את האלטרנטיבות.

מכל הקשקוש הטרחני הזה אני מגיע, תאמינו או לא, לנבחרת ברזיל. הפותחת הערב את משחקיה בטורניר הגביע העולמי.
כל מי ששרד את הטקסט הזה עד לכאן, מבין שבהיותה הנבחרת המצליחה והפופולרית בעולם, אני לא יכול, נפשית ורציונאלית, אף פעם, לתמוך בברזיל. אני אולי מחבב חלק משחקניה (בניגוד אולי לעבר) אבל זהו המותג הקרוי ברזיל שאני מסתייג ממנו, לא הפרטים החביבים שמרכיבים אותו.

יש הרבה קלישאות סביב נבחרת ברזיל. זה לא שהן לא נכונות, אבל הן פוגעות מסביב למטרה, לידה. הן למעשה רק תירוצים שחוקים המסבירים מדוע היא כל כך אהודה.
למשל, מספרים לנו שברזיל משחקת "כדורגל שמח", שלשחקניה יש "חדוות משחק", שהם "אותנטיים" ויש להם "אהבה אמיתית וכנה לכדורגל". תמיד מתלווים לכך גם סיפורים קורעי לב (באמת!) על ילד קטן ששיחק בכדור סמרטוטים בפאבלות של פורטו-אלגרה, או משהו.
אם אלה היו הסיבות היחידות, אפשר היה באותה מידה להסחף אחר דרום-קוריאה, אלא שאפילו הדרום-קוריאנים נסחפים אחר ברזיל. והיי, זה לא ששחקני קרואטיה, נניח, יריבתה של ברזיל היום, נמצאים בכדורגל מתוך שנאה אליו. אפשר לחשוב שהשחקנים הקרואטים רצו בילדותם לנגן בכינור אבל הוריהם האכזריים הכריחו אותם לשחק כדורגל. הרי כולנו פה מאהבה.

הסיבה האמיתית בגלל ברזיל ממגנטת אליה כל כך הרבה אהדה היא היותה נבחרת מצליחה. מותג מנצח. ההצלחה סוחפת אנשים והופכת את המותג לפופולרי. הפופולריות סוחפת עוד אנשים והופכת אותו למגה-פופולרי - וזהו התיאור הנכון ביותר של ברזיל ביום משחקה הראשון בגביע העולם 2006. ברזיל תמיד הייתה אהודה ותמיד ריכזה סביבה את מירב תשומת הלב, אבל נראה שהפעם נשברו כל השיאים.

ואני? אני כאמור אוהד את גרמניה - מותג מצליח אך לא ממש פופולרי. בודאי לא במקומותינו.
אני מביט בהשתאות בקרקס המתנהל סביב נבחרת ברזיל ושאלה אחת מציקה לי: לכל האנשים האלה אין עבודה? 25 אלף איש במשחק אימון בין ההרכב הראשון לשני? האז דה הול וורלד גון מאד? התחושה שלי: הפסטיבל הזה ייגמר בבכי. ההיסטוריה של הכדורגל עמוסה במקרים של ציפיות-עתק שהתנפצו אל סלעי המציאות. יש לי תחושה (ואולי משאלת לב) שכך יקרה גם לברזיל.

תגידו קנאה. תגידו שאני לא יודע לתת לעצמי לזרום, להפתח ולשמוח עם ההמונים. אבל זו לא השמחה שמפריעה לי, לא הסמבה, לא הבטוקאדות והמחולות ובודאי שלא הרקדניות הברזילאיות חשופות החזה. הלואי שאוהדי הנבחרות שאני תומך בהן יידעו גם הם לשמוח ולעלוץ כך (רצוי בלי אלכוהול). ברור גם שהדימויים שסובבים את ברזיל הרבה יותר חיוביים של רוב המדינות: עלמות חן שזופות בחוטיני על חוף הים של ריו הן חיזיון מלבב בהרבה מגרמניות ורדרדות, שמנות והלומות בירה שמשתזפות בעירום על גדות האיסר (במינכן) - מחזה שראיתי מקרוב ופיללתי שמישהו יעקור את עיניי ממקומן.

לא. זה העדר שטורד את מנוחתי. זו ההסחפות אחר המותג הפופולרי, המצליח, החזק. כל עוד זה מנותב לכיוונם של רונלדיניו, רוביניו, רונאלדו, קאקה וחבריהם זה נהדר, אבל הנהירה הזאת היא תכונה אנושית שמדירה שינה מעיניי. באופן אירוני-משהו, הנבחרת שאני אימצתי לעצמי מגיעה ממדינה שהוכיחה לעולם עד כמה מסוכן והרסני הוא סינדרום העדר.

חוץ מזה, מה לי ולברזיל? השורשים שלי בגרמניה, שם המשפחה שלי הוא בגרמנית, אני יודע יותר מילים בגרמנית מאשר בפורטוגזית, אני בקיא בכתביהם של הגל, ניטשה, שופנהאואר, קאנט וכמובן מארקס יותר מאשר בכתביהם של... פה היו צריכים לבוא שמות של הוגים ברזילאיים אבל אינני מכיר כאלה. בקיצור, התרבות שלי היא הרבה יותר "גרמנית" (המרכאות הן כדי לבטא עד כמה היא בעצם לא) מאשר ברזילאית (ובטרם אואשם בהתנשאות, אבהיר כי אני פשוט טוען שהתרבות הגרמנית הרבה יותר קרובה וזמינה אלי ולא שהיא עליונה או עדיפה, חלילה). רק בכל מה שנוגע לאוכל אני לא מצליח להכריע ביניהן. והיי, אם יוצאי איראן בישראל יכולים לעודד את הנבחרת של אחמדינג'ד, אז אין לי במה להתבייש.

אני מתקשה להבין את הישראלים - עם של מהגרים - שאימץ לעצמו דווקא את נבחרת ברזיל הרחוקה. אולי זה דווקא משום שהיא כל כך מרוחקת מ"היבשת הישנה", אבל נראה לי שזה בעיקר משום שהיא כל כך חזקה ובלתי-מנוצחת. כמו שאנחנו אוהבים. אה, ויש להם גם מדים כחולים-צהובים. ממש כמו לפרקר ושארפ.

אז תנו לצה"ל... אההה, לברזיל לנצח.
אני עם קרואטיה, בסדר?


נכתב על ידי , 13/6/2006 20:08   בקטגוריות בנאות דשא ירביצני  
3 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



על רעות, טובות ובלתי-מזדהות


אוקיי. הקרבות הסתיימו, המהומה שככה.

מספיק לדבר על זכויות שידור, בתי משפט וכל זה.

הגיע הזמן לדבר על מה שבאמת חשוב - הכדורגל.

 

כזכור לקוראיי הותיקים, כתבתי פה פעם, לקראת טורניר אליפות אירופה 2004, שאצלי אין דבר כזה להיות נייטראלי. אני לעולם לא צופה במשחק כדורגל כדי "להנות מהמשחק" או "בשביל הגולים". כדי למצות את חווית המשחק אני חייב לקחת צד ולדבוק בו.

לא מדובר על משימה קלה. בכל הנוגע לנבחרות לאומיות נדרשים מיני שקלולים עדינים כדי להכריע. רובם אגב לא קשורים ישירות לכדורגל, אלא אלו בעיקר שיקולים פוליטיים, כמובן. את עיקרי שיטת השיקלול אפשר למצוא כאן. אני רק אזכיר שמבחינתי ישנן 4 קטגוריות: "הטובות", "הבלתי מזדהות", "הרעות" וכמובן קבוצת העילית של קטגורית ה"רעות" - "ציר הרשע". לפני כל טורניר אני ממפה את הנבחרות ומשבץ כל אחת לקטגוריה המתאימה כדי שבעת המפגש ביניהן אוכל להחליט בלא קושי בעד מי אני.

כמובן, יש לזכור כי גרמניה מחוץ למשחק הזה. אני אוהד של גרמניה מאז ומעולם ולכן היא לעולם תהיה הצד המועדף בלי קשר לזהות הנבחרת השנייה (להוציא ישראל כמובן, אבל אנחנו עוסקים בגביע העולם של 2006, לא בזה של 2098).

בקיצור, להלן המיפוי לשלושת הבתים הראשונים. בבית 1 כבר התקיימו משחקים ובבית 2 ו-3 יתקיימו משחקים מחר.

 

בית 1

גרמניה

כאמור, מחוץ לעסק.

פולין

אני אמביוולנטי בקשר לפולין. מצד אחד, כאוהד גרמניה, היא חייבת להשלח אחר כבוד לגוש הרעות בתור השכנה המכוערת. מצד שני, כנצר למשפחה יוצאת גרמניה שגדל בקיבוץ של פולנים וספג חינוך ווארשאי מינקותו, יש לי בכל זאת מידה לא-מבוטלת של כבוד לאומה שהביאה לעולם את הגלופצעס (כרוב ממולא). גם ההפסד של פולין הערב לאקוודור תורם במשהו לאמפתיה ומעורר קצת רגשות אשם (פולניים כמובן). אי-לכך, פולין משובצת על-תנאי לגוש הטובות.

החלטת הועדה: "הטובות".

אקוואדור

אינני חסיד גדול של נבחרות אמריקה הלטינית, אבל אקוואדור חביבה וסימפטית מדי בשביל "הרעות"

החלטת הועדה: "הבלתי מזדהות"

קוסטה ריקה

לאחר שהפסידו לגרמניה אני נוטה לגלות נדיבות של מנצחים.

החלטת הועדה: "הטובות"

 

בית 2

אנגליה

טוב, זה די ברור. אהדתי לגרמניה מחייבת אותי ליריבות נצחית עם אנגליה.

אבל אני לא צריך את האהדה לגרמניה כדי לא לסבול את הנבחרת האנגלית שאוהדיה, שחקניה והעיתונאים המסקרים אותה חיים כנראה על פלנטה אחרת. רק כך אפשר להסביר את הביטחון העצמי שמופרז שלהם. הליגה האנגלית סיחררה אותם. שכחו כנראה שמי שעושה אותה כזאת גדולה הם שחקנים צרפתים, הולנדים, ברזילאים ואחרים.

אני לא צריך את היריבות של אנגליה עם גרמניה כדי להסתייג מן הנבחרת המעצבנת והמשעממת הזאת שמשום מה זוכה כאן לאהדה חסרת גבולות. לא סובל את ההתבטלות הזאת בפני האימפריה לשעבר. די חברים, תפסיקו לחלום, הם לא יחזרו יותר ולא משנה כמה נהיה בעדם (וגם אל תבנו על צירוף ל"חבר העמים הבריטי").

החלטת הועדה: "הרעות".

שבדיה

ב-93' הודחה מכבי חיפה מגביע אירופה למחזיקות בשלב שמינית הגמר לאחר מפגש כפול נגד פארמה האיטלקית. במשחק הראשון ניצחה פארמה 1:0 ואת השער לזכותה כבש שבדי אחד - תומאס ברולין. באותה שנה שיחקה נבחרת ישראל נגד שבדיה במסגרת מוקדמות גביע העולם 94' וקיבלה בראש.

סימנתי אותם, את השבדים, ולא לרעה. ב-94' הם הגיעו עד לחצי הגמר והצדיקו את התמיכה בהם.

מדובר על נבחרת סקנדינבית קשוחה מצד אחד, אך כזאת שיודעת גם להלהיב מצד שני. הם בסדר גמור - בעיקר כאשר הם היריבים של אנגליה. אני בונה עליהם שישלחו את אנגליה למקום השני בבית ולמפגש נגד גרמניה בשמינית הגמר. יהיה כיף לשלוח את האנגלים הביתה כבר בשלב הזה.

אפילו המדים הצהובים-כחולים (כמו של ברזיל ר"ל) לא מעיבים על ההסימפטיה הרבה שלי לנבחרת שבדיה. יישר כוח.

החלטת הועדה: "הטובות".

פרגוואי

פעם היתה לי חיבה עצומה לנבחרת פרגוואי, אבל פעם גם שיחק בה חוסה לואיס צ'ילאברט - השוער האגדי.

היום היא חזרה בעיניי להיות עוד נבחרת לטינו-אמריקנית שאין לי שום יחס מיוחד אליה.

החלטת הועדה: "הבלתי-מזדהות".

טרינידד וטובגו

פעם, בילדותי, קראתי ספר מסעות על טרינידד וטובגו שגרם לי לגלות עניין חריג למדי בקבוצת האיים הזאת.

מתוך חדוות הילדות ומתוך האהדה הטבעית לאנדרדוג, אני שולח את ט"ט בכיף לקבוצת "הטובות".

 

בית 3

ארגנטינה

בגלל החונטה הצבאית שהרסה את גביע העולם 78', בגלל המסומם השמן, בגלל שער היד, בגלל הגמר של 86', בגלל הסמים של 94', בגלל השכונתיות, בגלל המשחק הלא-ספורטיבי, בגלל מה ש'תם רוצים.

החלטה חד משמעית: חברות תמידית ב"ציר הרשע" בלי שום אפשרות עתידית לחנינה.

הולנד

ישראלים שזוכרים את 74' ו-78' מדברים בחרדת קודש על הנבחרת ההיא. את השם המפורש - יוהאן קרויף - הם אומרים רק בלחש.

אני נולדתי קצת מאוחר יותר. לא זכיתי לראות את הולנד בגדולתה וכילד התקשיתי להבין מה עושים מהם עניין כזה גדול. גם היריבות המסורתית עם גרמניה חייבה אותי להסתייגות תמידית מנבחרת האורנג'.

אבל מאז שאחי, עצמי ובשרי, הפך לאזרח הולנדי ולאחר ביקורים חוזרים ונשנים בארצות השפלה, הסרתי את כל ההסתייגויות והולנד זכתה אצלי לעדנה.

החלטה קלה: "הטובות"

סרביה ומונטנגרו

תמיד הייתה הצד היותר-רע של המלחמה האיומה ביוגוסלביה לשעבר. שום סימפטיה. "הרעות".

חוף השנהב

כרגיל, אהדה לאנדרדוג - בעיקר כשהוא אפריקאי. אמנם ההתעקשות שלהם על "קוט ד'אבור" מעצבנת, אבל זו לא אשמתם של השנהבים אלא של הצרפתים ימ"ש.

החלטת הועדה: "הטובות" - אבל בדירוג מעט יותר נמוך מזה של הולנד. כי בכל זאת, דם סמיך ממים, או משהו כזה.

 

 

המשך יבוא...

נכתב על ידי , 10/6/2006 01:57   בקטגוריות בנאות דשא ירביצני  
6 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



לדף הבא
דפים:  

הבלוג משוייך לקטגוריות: החיים כמשל , אקטואליה ופוליטיקה , פילוסופיית חיים
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לישי רוזנבאום אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על ישי רוזנבאום ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)