היום שוב קיבלתי מייל שרשרת. אני קוראת לזה מייל שרשרת כי זה מזכיר את מכתבי השרשרת של פעם
– "אם תעביר מכתב זה ל- 10 אנשים שאתה מכיר – משהו נפלא יקרה לך. אבל אם לא – דבר איום ונורא יקרה לך". בזמנו זה היה כרוך בהליכה לדואר, רכישת בולים, מעטפות וכו'. היום זה הרבה יותר פשוט וגם הרבה פחות מאיים – פרזנטציות של בתי מלון במקומות קסומים שלא נגיע אליהם לעולם, קטעי וידאו של פרסומות מהעולם, בקשות לתרומות לילדים שמזמן הבריאו/נפטרו…. וכו'.
הדבר שתמיד מרתק אותי במיילים האלה זה הדרך שהם עשו עד שהם הגיעו אלי. אני תמיד עוברת על רשימות התפוצה של האנשים ששלחו את המייל לפני שהוא הגיע אלי. למה? כי הקשרים מעניינים אותי. מעניין אותי לראות אם יש אנשים שאני מכירה בתפוצות קודמות. מעניין אותי מי איש הקשר שפתח מעגל חדש שהוביל אלי.
נושא זה מתקשר לתיאוריה מאד מעניינת שנקראת "ששת מעלות ההפרדה"
(Six degrees of separation). זוהי תיאוריה שהוצגה לראשונה בסוף שנות ה- 60 וקיבלה גושפנקא בשנת 2001.
חוקר אמריקאי בשם מילגרם עשה ניסוי בשנת 1967. הוא נתן חבילות למאה וששים אנשים במרכז ארצות הברית וביקש מהם להעבירם למישהו מסויים בבוסטון. הם ידעו את שמו, כתובתו ועיסוקו והתבקשו לשלוח את החבילות לאדם בעל הסיכויים הגבוהים ביותר שיכיר מישהו שיקרב את החבילה ליעדה. כל אחד שמקבל את החבילה רושם עליו את שמו ומילגרם היא בטוח שהחבילה תעבור כ- 100 ידיים בדרך אל יעדה. הוא הופתע לגלות שהחבילות הגיעו דרך חמש או שש תחנות בלבד. נקודה מעניינת נוספת היא שכמחצית מהחבילות הגיעו אל האיש בבוסטון משלושה אנשים. זאת אומרת שאותם שלושה אנשים היו הכתובת המועדפת של 83 אנשים שסביר שכלל אינם מכירים אחד את השני.
בל נשכח שמדובר כאן בארצות הברית ולא בארצנו הקטנטונת, אשר ידועה היטב בתסמונת "האדם השלישי"
– כל שני ישראלים מכירים לפחות אדם שלישי אחד משותף.
התיאוריה הזאת אומתה שוב במחקר שנעשה דרך האינטרנט בשנת 2001
– עם אימייל במקום חבילה. לאחר ניתוח הנתונים התברר שההודעה עברה 48,000 ידיים ב- 157 מדינות בדרך ל- 19 יעדים והממוצע שוב היה… ניחשתם נכון – 6 תחנות. מדהים.
המסקנה של החוקרים בנושא זה של קשרים בין-אישיים היא שישנם אנשים שהם מה שמכונים "מקשרים". אלה אנשים שמכירים הרבה מאד אנשים ואפשר לסמוך עליהם שמידע שיגיע לידיהם הוא בעל פוטנציאל תפוצה רחב. אלה בדרך כלל אנשים בעלי קשת רחבה של קשרים
– לאו דווקא במעגל מסויים. רני רהב הוא כזה, למשל. אם תחשבו על החברים שלכם ומאיפה אתם מכירים אותם – תגלו שיש בדרך כלל חבר אחד שהוא המקור של החברים האחרים שלכם. אני יודעת שאני המקור של הכרויות רבות סביבי. אני פשוט אוהבת לחבר יחד אנשים שאני אוהבת. אבל מה שמוזר הוא, שעוד אף פעם לא מצאתי שם מוכר ברשימות התפוצה של המיילים האלה….