אני חייב להתוודות ולומר, שכאשר הייתי תלמיד תיכון, להיות במגמה הומנית נחשב כסוג של תיוג לאותם שאין כשרונם ו/או יכולתם להיות מדענים, מתמטיקאים ושאר התלמידים שמדעי הטבע והמדעים המדוייקים הם העתיד שלהם.
מה גם, שמורתי לספרות, לא פעם השתחצנה על היותה בוגרת מתמטיקה ש"עשתה" הסבה ל"ספרות" או משהו בסגנון.
אני כבר השתחררתי, אני מקווה, מתסביך ה"נחיתות" מזמן, ולכן קראתי את הספר של תומס ס. קון המבנה של מהפכות מדעיות בהתלהבות רבה.

ברורה לי, חשיבותו הגבוהה של הספר בגלל השדה הטרמינולוגי החדש שיצר, בגלל שהוא הראה הלכה למעשה שההתקדמות המדעית אינה ליניארית אלא ספרי הלימוד מציגים אותה כליניארית, שהסכמה על תמונת-עולם היא תוצאה אפשרית של חינוך ושל סביבה תרבותית, מה שמחייב את מחנכי המדענים להכניס אותם מהר מאוד לתוך עולם המושגים הקישח והפעילות המדעית יוצרת הקהילייה המדעית.
על אף הגישה המדברת על סובייקטיביות של היחיד, הספר מוכיח שהמדע התקני אינו יכול לסבול רלטיביזם כי או אז הוא מאבד את כיווניו ומטרותיו. [פתירת חידות]. מבחינת קון, הזמן שיש בו מחלוקות גדולות במדע והוא נראה "מתפרק" זה הזמן של המהפיכה המדעית, שלב המעבר בין פרדיגמות.
האמת המרה והעצובה היא, שספרו של קון הוכיח את צדקתו על כך שתיאוריות ישנות מושלכות לפח הזבל, שהן הופכות לג'אנק בכך, שגם הספר הזה כבר לא בדיוק "מציאה גדולה", והקורא המשכיל הוא כבר "פוסט-קון".
כלומר, פוסטמודרניזם הוא מצב של "האלהה" פרועה ברורה של כל דבר עמום, של הרס מושג ה'אמת' , של פוליטיקה גלובלית קפיטליסטית המעודדת צריכה מטורפת וחסרת אחריות של כל דבר, כי ברגע שהערכים נעלמו או טושטשו אין הצדקה לגבולות, לחסמים, למנגנוני הגנה.
חובבי הגישות האלה אולי ימצאו בקון מבשר כיוונים. במיוחד כשהוא טוען שתפקיד המדע לא להגיע לאמת, אלא תפקידיו אחרים לגמרי.
הנה סיבה לחגיגה.
אני שמחתי לקרוא על הולדת הפרדיגמה, מסגרת דיסציפלינרית, ההכרה העמוקה בכך שקהילת לשון כופה ראייה של המציאות עד כדי כך, ששני אנשים משתי תרבויות שונות יפרשו אחרת את אותו מופע מול עיניהם. [עוד סיבה להילולה פוסטמודרניסטית החוגגת על מות האמת ומותם של "חושים" אובייקטיביים]. היה מאוד מרתק לקרוא על תיאוריות שפג זמנן, ולגלות שתפקיד ההיסטוריון של המדע הוא לחפש את התיאוריות הזנוחות והזרוקות, לתעד אותן ולשמור אותן למען העתיד.
העברית בספר קריאה להפליא. הספר כתוב בצורה מענינת מאוד ויש מתח ההולך ונבנה בתהליך הצגת הטענה בדבר התפתחות המדע.
בחיפוש בגוגל ראיתי שקון אומץ על ידי המורים לביולוגיה כאחד הפילוסופים והתיאורטיקנים על פיהם ילמדו ביולוגיה בכיתה.
קישורים מעניינים
- :עלון המורים לביולוגיה
1. http://www.snunit.k12.il/heb_journals/allon/154019.html הוראת פרקים בביולוגיה בגישה היסטורית-פילוסופית
2. סקירה היסטורית פילוסופית של רעיון האבולוציה http://www.snunit.k12.il/heb_journals/allon/100024.html
3. ביולוגיה של בובה רוסית http://www.snunit.k12.il/heb_journals/allon/144001.html
- וואלה פדיה - תיאוריה http://pedia.walla.co.il/?w=/%D7%AA%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%94