סיכום שנה טלוויזיוני, מהסוף להתחלה, כי בכל זאת צריך קצת מתח:
20
תעודה כחולה
ערוץ 2, נובמבר
חיים יבין אוהב לעשות סרטים דוקומנטריים לא פחות ממה שהוא אוהב את עצמו. כאשר מחברים את שתי האהבות הללו יוצאת מיני סדרה שלא מציעה פתרונות, אלא מלקה אותנו כמה שיותר כדי שנתעורר. דו-קיום זה מונח מכובס למציאות של החמור ורוכבו, טוען דוקטור מאוניברסיטת חיפה, ובכך מעליב כל ישראלי-יהודי שחשב שהוא עושה משהו למען קירוב לבבות. אז כן, הוא קצת קיצוני, אבל ערביי מחמד - כמו דתיי מחמד - כבר היה לנו מספיק.
19
הסמויים
ערוץ 10, מאי
הענישה בישראל לא מרתיעה מספיק. לא מרתיעה בכלל, במקרים מסוימים. ואין בעיה להגיד את זה בקול רם, הרשות השופטת במילא לא שומעת כלום, היא כבר מזמן קרסה תחת העומס. אבל הסוכנים הסמויים ממשיכים לעשות את עבודתם החשובה, וכאן לראשונה אנחנו נחשפים אליהם ואל עבודתם (שכמובן הייתה כבר מזמן, אחרת אוי ואבוי לחייהם) – אין פה הרבה עבודה טלוויזיונית, אבל התיעוד פשוט מרתק.
18
האמת של רביבו
ערוץ 10, פברואר
לא משנה מה חושבים על אופירה אסייג, בסוף את השאלה החשובה ביותר בסרט שלה שאל ילד קטן. הוא לא היה צריך לעשות מול המצלמה דילים של "אני אשאל על הכל, ואתה תענה על הכל". הוא לא היה צריך להתנהג כאילו הוא לא יודע מה האמת, ולא שמע אותה בשיחות אחד על אחד. הוא פשוט שאל את רביבו למה עזב את ישראל, וקיבל את התשובה: "כי יש בה הרבה נחשים אנושיים". אי אפשר להיות נאיביים לגבי זה: רביבו אישר אישית כל פריים בעייתי, ואם זה נשאר בסרט – יש כאן מסר. הפנמתם?
17
טינופת
ערוץ 3, אפריל
חבורת צעירים לא כל כך מגניבים אבל מאוד דעתניים יושבת בסלון מאולתר ומדברת על כל מיני נושאים, גם כאלה שבדרך כלל לא מדברים עליהם בטלוויזיה. מזכיר קצת את "יחסים מסוכנים"? ובכן, זה רק מפני שדנה מודן בקונטרול.
16
מה שנחוץ לרווק
ערוץ 3, יוני
כשעירית לינור כותבת ומביימת, הבאזז התקשורתי מובטח. אך אליה וקוץ בה: הרבה יותר קשה לעמוד בציפיות, הרבה יותר קל לאכזב. "מה שנחוץ לרווק", המבוססת על "גאווה ודעה קדומה" הרבה פחות טובה מהסדרות הקודמות שלינור יצרה, ורק כשרואים כמה פרקים שלה ברצף וב-VOD אפשר ליהנות ולהעביר את הקטעים המשעממים. כן כדאי לראות: כל סצנה שבה ירדן בר כוכבא או חנה לסלאו משתתפות.
15
פרויקט מסלול
ערוץ 2, יוני
המנחה לא יודעת להנחות, השופטים לא מספיק מעניינים, הפרקים ארוכים מדי, ועבודת הליהוק יצרה מצב שבו אחרי חצי עונה כבר לא כל כך מעניין לראות את התוכנית. ובכל זאת "פרויקט מסלול" הישראלית היא תוכנית מושקעת שמצדיעה לעולם האופנה, ונותנת לו את הכבוד הראוי. מהסיבה הזו היה ברור מלכתחילה שאלון ליבנה צריך לזכות, וששמלת התיונים שלו צריכה להיכנס לפנתיאון התלבושות.
14
המקור
ערוץ 10, מאי
עופר שלח ורביב דרוקר הם לא האנשים שהייתי רוצה לאכול איתם ארוחת ערב, אפילו שאני בטוחה שהיה יכול להיות מאוד מעניין. ובכל זאת צריך להעריך אותם על האומץ לעבור לשעת שידור מול "כוכב נולד", על הנחישות לא להתפשר בתחקירים ובחומרים המשודרים, ועל הקרב הצמוד שניהלו מול גורי ועינב בטוויטר.
13
רמזור - עונה שנייה
ערוץ 2, אוגוסט
עונות שניות הן בדרך כלל לא אירוע מסעיר, אבל העונה השנייה של "רמזור" הייתה קפיצת המדרגה של הסדרה - מאהובת הקהל בלבד היא הפכה גם לאהובת המבקרים. ולא בכדי: חל בה שיפור עצום, והיא אפילו הצליחה להכניס את מטבעות הלשון שלה לשפה העברית ולפרסומות הישראליות (גיסנו).
12
הבלוק
ערוץ 10, מאי
חמישה זוגות נכנסים לחורבה ואמורים להפוך אותה לדירת חלומות שתעמוד למכירה פומבית. לא יודעים מאיפה להתחיל, לאט לאט מתרגלים, עד שבאות המשימות, והתחרותיות, והזוג שמתחלף והארכיטקטים המעצבנים עם ההערות שלהם. בסוף יוצאת דירת חלומות שחבל לנטוש אותה לטובת מישהו אחר. נכון, היינו צריכים לסבול את השטויות של קיקו ומורין, הגרסה המעודנת של הבובלילים, אבל לפחות אנחנו יודעים עכשיו איפה זה ויטק 9.
11
שבוע סוף
ערוץ 2, נובמבר
ברשת החליטו להפסיק להניף דגל לבן, ולנסות להתחרות ב"ארץ נהדרת" הכל כך נהדרת של קשת – הזכיינית הטובה של ערוץ 2. אז הביאו את אורי גוטליב ואת עופר שכטר ואת רותם אבוהב, ובסוף יצא שדווקא שני כהן הפחות מוכרת היא השוס האדיר של התוכנית, עד כדי כך שבקשת הציעו לה לבוא אליהם.
10
ארץ נהדרת
ערוץ 2, דצמבר
24 בדצמבר
לכאורה עונה שישית לתוכנית סאטירית היא ברכה גדולה. למעשה, כשהעונה כל כך מקוצצת זה קצת עצוב. אמנם היו חיקויים מצוינים לציפי לבני ולביבי נתניהו, וחמודי בהחלט נכנס לפנתיאון - אבל לצופים לא היה מספיק זמן להתרגל, והופ זה נגמר. עכשיו החבורה המופלאה עובדת על סרט. אני סקפטית.
10א
צחוק מעבודה
ערוץ 2
העונה הראשונה היתה לא מצחיקה, אחר כך גם היה תיזוז על פני לוח השידורים, אבל בסוף שלום אסייג וחבורת הסטנדאפיסטים שלו מצאו את הפורמט המצליח והתחילו להצחיק. בין לבין התארחו אנשי טלוויזיה שניסו להצחיק לראשונה, ובקיץ הגיע השיא - הופעה בקיסריה. נכון שהשנה כמעט כולם הגיעו לקיסריה, אבל עם סטנדאפ זה היה הרבה יותר קשה שלא לומר מופרך.
9
המרוץ למיליון
ערוץ 2, פברואר
צ'יקי צ'יקי צ'יק היי היי היי לכל פועל ופועלת: את העונה הישראלית הראשונה והאחרונה של "המרוץ למיליון" אפשר לחלק לפרקים שעם חנה ומרגלית, ולפרקים שבלעדיהן. אמנם עמיחי ומאיה היו זוג פוטוגני, אבל פוטוגניות לבדה לא מייצרת עניין. אמנם צולמו 2,000 שעות והושקעו כמה מיליוני שקלים, אבל האנשים הם שעושים תוכנית ריאליטי לטובה או לסתמית. תשאלו את מורן מרציאנו.
8
האח הגדול
ערוץ 2, דצמבר
שבוע לפני חנוכה נופל דבר בישראל: שפרה קורנפלד הפרידמנית מנצחת את יוסי בובליל, והופכת לזוכה בעונה הראשונה של "האח הגדול" - אחת מתוכניות הריאליטי הכי פולשניות, הכי מציצניות והכי סתמיות לכאורה שרק אפשר היה רק לדמיין. לכאורה, לאור כל מה שהישראלים עברו במהלך חייהם במדינה הזו, עוד ניסוי אנושי לא היה אמור לרגש אותם. למעשה, רייטינג של 39.1% בגמר מוכיח אחרת.
7
מחוברות
ערוץ 3, יולי
זה התחיל בבום שיווקי אדיר, ובדיבור בלתי נפסק ברחוב, ובפינת הקפה ובשיחות הסלולר בבתי הקפה. אחר כך זה נרגע קצת: בכל זאת, בסך הכל בלוגים מצולמים, שמשודרים בפריסה ארצית חלקית (לא למנויי הלוויין). יש כאלה שהתמכרו, יש כאלה שהתחילו להעריץ את חנה, מעטות אוהבות את ליאת בראון ודנה ספקטור שוב יוצאת מלכה. אני חיבבתי את זרובבלה, ולא ראיתי בכלל את מירי חנוך – אבל אמרו לי שלעומתה אייל שני ממש שפוי.
6
שיחת נפש
ערוץ 8, אפריל
אולי בהשראת "בטיפול", ספת הפסיכולוג המדומה של הפסיכיאטר פרופ' יורם יובל הצליחה להביא מגוון רחב של מפגשים מרתקים. אחד אחד התייצבו אצלו השחקנים והזמרים והאמיצים שלא מפחדים לדבר על עצמם ולחשוף מי הם באמת. מומלץ במיוחד בצפיית מרתון, עם חבילת טישו קטנה ליד.
5
כוכב נולד 7 - הגמר

ערוץ 2, אוגוסט
אחרי שכבר הספידו אותה יותר מפעם אחת, "כוכב נולד" הראתה שהיא עדיין אחת מפצצות הרייטינג הגדולות של ישראל, ושהיא מסוגלת לגלות שורה ארוכה של זמרירים בני 17, שהיו ילדודס כשנינט זכתה. השנה קיבלנו "נבחרת" הרבה יותר טובה מנבחרת ישראל, ושיתופי הפעולה עם מיטב זמרי ישראל - עידן רייכל, גידי גוב ושלומי שבת לדוגמה – הקפיצו את התוכנית לרמות חדשות.
4
האולפן השקוף
ערוץ 24, אפריל
לראשונה בתולדות ישראל, ערוץ המוזיקה הישראלי קיבל יותר פוקוס ועניין מהרבה ערוצים ותיקים וחזקים יותר. הסיבה: הערוץ זכה לבעלים חדשים, זכיינית ערוץ 2 קשת, שיודעים לעשות טלוויזיה, ויותר מזה – מהווים פלטפורמה פרסומית מצוינת. למעשה, לו הייתי מדרגת את מיזמי המדיה של השנה, האולפן השקוף היה במקום הראשון.
3
שיטת השקשוקה
ערוץ 1, יולי
רק עיתונאי עם ביצים עושה סרט על האחים סמי ויולי עופר וקורא לו "שיטת השקשוקה". לא קל לעשות סרט על משפחת עופר, שידה בכל ויד כל בה, ועוד יותר קשה למצוא מי שישדר - אבל בסוף ערוץ1 נזכר שהוא רוצה להיות BBC, ומיקי רוזנטל הצליח. סרט חשוב ומומלץ לצפייה לכל מי שרוצה לגלות מקרוב כיצד עובד ההון-שלטון בישראל.
2
תמרות עשן
ערוץ 3, ינואר
בשקט בשקט ורחוק רחוק ברמת הגולן, הצטלמה אחת מסדרות הדרמה הטובות ביותר ששודרו אצלנו השנה בפרט, ובעשור האחרון בכלל. כל פרק עלה 180 אלף דולר, והתוצאה היא חצי "הסופרנוס" חצי "הסמויה", כשברקע עיבוד מוזיקלי ל"ילדתי שלי" של מאיר אריאל. בהתחשב בעובדה שהחבר'ה של קומונת תמרות עשן טרם נמצאו ולאה קפקא טרם פצחה ברומן אמיתי עם שמש, עונה שנייה נראית כמעט טריוויאלית.
1
פולישוק
ערוץ 2, סוף מאי
סדרת הדרמה שחיכתה על המדף, תוזזה על פני לוח השידורים ובכל זאת זכתה למעריצים מכל קצוות הקשת הפוליטית, היא הפקת המקור הטובה ביותר שנראתה השנה על מסכי הטלוויזיה בישראל. שמואל הספרי כתב וביים, ששון גבאי המצוין כיכב בתור השר לקידום חברתי, ואמנון דנקנר הוכיח שגם לשחק הוא יודע, במיוחד כשהתפקיד דורש השפלות טלפוניות. חלקים בעלילה נראים אמנם קצת מוגזמים, אבל סביר יותר להניח שהם דווקא מרוסנים ביחס למציאות. במילים אחרות: העם רוצה עונה שנייה!
המיותרים של השנה
1 סוזנה הבוכייה, ערוץ 3 - הפקה מדכאת משהו אש
2 המטבח VIP, ערוץ 2 - קורלציה מיותרת בין שתי תוכניות
3 הנרגנות, יס דוקו - הגרסה הנשית ל"הנרגנים" לא מקטרת לעניין
4 אליפות המסעדות של ישראל, ערוץ 10 - סטפן אחד יותר מדי
5 מי את שרי אריסון, ערוץ 10 – סרט יחצנות עלוב שממש לא עונה על השאלה שבשם שלו.
עדיף לשכוח
תשדירי תעמולה, משדרי בחירות.