סרט החטופים, שלישי 21:30, ערוץ 10
אני בכלל לא בטוחה שאני יודעת איך קוראים לסרט ששודר אתמול. ועוד פחות מזה אני יודעת אם בכלל היה לו שם. ומה זה הסרט "מחיר חופש" שקיבל קרדיט אחת לחמש דקות? ולמה כל הכיתובים של שמות המרואיינים היו בצבעי כתום-סגול של ערוץ 10, אם הערוץ רק קנה את הזכויות לשידור ולא הפיק את הסרט בפועל? ולמה אמנון זכרוני קרא לזה "הסרט של צביקה יחזקאלי"?
המון שאלות עורר אצלי הסרט ששודר אתמול, ואף אחת מהן לא קשורה לשלושת החיילים שנהרגו ונחטפו בבוקר שבת, 7 באוקטובר שנת 2000. מול התיעוד המצמרר של החטיפה שלהם ישבתי מרותקת. גם בזמן החדשות, וגם בזמן הסרט. אולי זה בכלל ההישג האמיתי של הסרט, ולא קלטת שתי הדקות של רון ארד, שצולמה לכל המאוחר לפני 18 שנה.
חסן נסראללה, אינעל אבי אביו, אומר שכבר בזמן הנסיגה, ב-25 במאי 2000, היה ברור לו שיחטפו שבויים ישראלים על מנת לשחרר את האסירים הלבנונים. אותם אסירים, מצדם, ראו ברגע החטיפה רגע של תקווה. מול המצלמה הם אומרים ששמחו לא רק מפני שידעו שיש להם סיכוי טוב לשחרור, אלא גם מפני שמדובר ב"ניצחון" על "האויב הציוני". לא פראיירים.
איך נולדה השמחה? איך נחטפו החיילים? עכשיו זה כבר ברור: אחרי חודשים של אימונים, באה השבת. בסביבות השעה 11:00 אורגנה הפגנת הסחה של פלסטינים המזדהים עם אחיהם הסובלים באינתיפאדה. במקביל, חבורת אנשי חיזבאללה שיחקה כביכול כדורגל, ולמעשה פינתה את שביל החטיפה מאבנים.
לאחר מכן הגיעה שעת הפעולה עצמה: ג'יפ סיור לא ממוגן נסע ככל הנראה נסע בכיוון אחד, הגיע לסיום קו הגזרה שלו, הסתובב (זה לא נאמר במפורש, אבל זו הדרך היחידה להבין את המתרחש), והתפוצץ. כיוון שמדובר היה ב-70 ק"ג חומר נפץ, שחיכו לג'יפ משוריין, לשלושת החיילים לא היה סיכוי. למרות זאת, המשפחות חושבות שיש סיכוי שלפחות אחד שרד בחיים. קשה לצאת מולן. כשיעקב אביטן אומר משפט כמו "אתה לא יודע לאן ללכת, יש כעס תהומי על כל העולם, על כל הקיום שלנו בעצם", אפשר רק לשתוק.
למרבה הצער, רוב הסרט, כולל הקריינות, מתנהל בשפה הערבית. שפה שאני מאוד מחבבת בדרך כלל, אבל כאן התוצאה היא סוג של ניכור. נכון שיש מרואיינים שמדברים עברית, אבל לחלקם קוראים עו"ד צבי ריש. הוא מדבר על דיס-אינפורמציה שנזרעה בציבור בעניין מוסטפא דיראני ופרשת רון ארד. כמעט התפתיתי להאמין לו, אבל עבר לי.
מה ישראל תיקח איתה מהסרט הזה? איכשהו, נראה לי שלא הרבה. אם גלעד שליט מוחזר חי עוד השבוע, אלקה את עצמי בפומבי. ואחר כך אשב מרותקת למסך.