בכנס תמוז שנערך בימים ראשון ושני בכפר סבא היו הרבה נושאים מעניינים ומעט מדי אנשים. רבים החמיצו את הפאנל "כוכב נולד, כל השאר מתים?", שהנחה העיתונאי ניר קיפניס (בלייזר), והשתתפו בו יאיר ניצני, אביהו מדינה, בנצי שירה (מפיק "מרגיש בבית" עם חמי רודנר), איילת מצגר (הרשות השנייה) ורן רימון (עיתונאי בגלובס).
כיוון שהדברים שעלו בפאנל רלבנטיים גם לבלוג טלוויזיה, ולא רק לעולם המוזיקה, קבלו תמליל שלו (בלעדי! אם מישהו מתכוון לצטט, רק עם קרדיט בבקשה):
קיפניס: "יחסי הגומלין שבין אמצעי התקשורת משפיעים על צפיית המוזיקה, ומן הסתם את החלק הארי של תשומת הלב ממקד הערוץ השני. אנחנו כאן, מבקשים לשאול מה קורה לכל אלה שלא נולדים תחת אותה תוכנית עתירת רייטינג. אני אפנה קודם כל לאיילת מצגר, לשמוע את דעתך על התוכנית".
מצגר: "אני חושבת שאני לא אמורה להביע את דעתי על תוכנית זו או אחרת, אבל אני אגיד שכמו בכל דבר בחיים, יש את הצד הטוב ואת הצד הרע. זה חבל שהעיסוק המרכזי במוזיקה בטלוויזיה הפך להיות כמעט רק 'כוכב נולד'. השאיפה שלנו כרגולטור היתה שיהיה עיסוק הרבה יותר משמעותי בז'אנרים נוספים של מוזיקה. כוכב נולד הוא פורמט לא ישראלי במקור, מאוד מאוד מצליח בכל העולם, ומדינת ישראל בעצם הצטרפה לעגלה הזו עם הערוץ המסחרי המרכזי שלה, שמחפש רייטינג.
"אני חושבת שזה דבר מצוין שהילדים שלי, שהם בגילאי העשרה, יודעים לפזם שירים ישראלים משנים לפני שהם הכירו את המוזיקה, ואני חושבת שהרבה מזה בזכות 'כוכב נולד'. ככה שאנחנו לא יכולים להגיד ש'כוכב נולד' זה דבר שכולו רע. אני חושבת שיש בו הרבה דברים מאוד חיוביים... בלי לדבר רע על 'כוכב נולד', אני אגיד שאני חושבת שהתמונה מאוד חסרה בערוצי הטלוויזיה המסחריים, וזה שמשדרים קונצרט בשלוש וחצי בבוקר, זה לא מספיק".
קיפניס: "לכאורה, 'כוכב נולד' היא התגשמות הפנטזיה של הרגולטור - יש בה פריפריה, הקהל הצעיר מכיר את המוזיקה העברית לדורותיה, תוכנית מנצחת. אבל כנראה שלחלק מהיושבים כאן יש בעיה עם תרבות כוכב נולד".
ניצני: "אני אמביוולנטי. יש דברים טובים כמו שאמרה איילת - אגב, את דומה לטמירה ירדני, אותן עיניים כחולות – 'כוכב נולד' זו תופעה חיובית מבחינה טלוויזיונית. אבל בוא נשים דברים על השולחן: ערוץ 2 זה דבר בעייתי, פופוליסטי, מתחנף לקהל, עושה כל דבר בשביל למצוא חן בעיניו.
"צריך לזכור, שהתוכניות הן מעברים בין הפרסומות. מבחינת הזכיין, התוכניות לא מעניינות. זה עסק: מוכרים פרסומות, וביניהן משלמים על כל מיני דברים. אז כל הדיבור, האם זה טוב למוזיקה או לא, זה קשקוש בתחת.
"הצד החיובי של כוכב נולד זה שאנשים רואים מוזיקה בטלוויזיה, בהשוואה לפעם שלא ראו. אז היית בא לדן שילון, והיו אומרים לך 'שירים זה לא טוב בטלוויזיה, זה הורג רייטינג, אנשים הולכים לעשות פיפי'. ובצדק - שיר, ברגע שהוא מתחיל, אתה יודע מה יהיה. זה זמן מצוין לעשות פיפי. אבל אם שר האוצר שם תרבוש, זה יכול להיות מפתיע, אתה לא יכול לדעת מה יהיה.
"לכן, זה שבכלל רואים מוזיקה בטלוויזיה זה כבר חיובי. וזה שהוכיחו שאפשר לעשות רייטינג עם שירים, זה עוד יותר חיובי. אז נכון, זה לא רק מוזיקה, זו גם תחרות, ודרמה, ופריפריה ונינט, היא הרי הגיעה מקרית גת וכל הדבק הזה... אבל אי אפשר לדעת מה יהיה בעוד עשר שנים: יכול להיות שהמצב יהיה כל כך גרוע, ש'כוכב נולד' יהיה חיובי לעומת העתיד האיום והנורא שהולך להיות לנו.
"אני לא רוצה להיות אישי מדי, אבל בואו נסתכל על הקריירות של כוכבי כוכב נולד: שום דבר דרמטי לא קרה. אין איזה שלמה ארצי בקנה".
(קולות התנגדות מהקהל. מביאים כדוגמה את שי גבסו).
ניצני: "שי גבסו הוא דוגמה נהדרת למישהו שהוא באמת יוצר, וכותב ועושה, ואני בעדו... נכון, זה לוקח זמן להיות שלמה ארצי... אני רוצה לומר שנינט זה לא איזו הצלחה מסחררת. זה לא. כי התקליט נמכר, אבל לא כמו שחשבו. וברדיו לא שומעים את זה, כי השירים לא באמת הצליחו. אני לא מכיר אף שיר של נינט חוץ מאלה שהיו פרסומת לאורנג'. אז צריך לשים את הדברים בפרופורציה".
שירה: "בעיקרון, אין לי שום דבר נגד, אם היה משהו בנוסף (ל'כוכב נולד'). כשזה רק זה, ומאז המכרז של ערוץ 2 אין בכלל מוזיקה בטלוויזיה - לפני כן היה קצת באחת בלילה, היום גם זה אין למעט שידורים חוזרים (זו בעיה)...
"שמענו קודם שיר של עלי מוהר. יש לי את התוכנית האחרונה שהוא צולם בה שר. שנה קודם. הצעתי את זה לערוץ 2 ולערוץ 10 ביום השלושים. אמרו 'לא מעניין, מי זה בכלל?'.
"אז יש לנו עסק עם חבורה שלא רק רצה מפרסומת לפרסומת, אלא גם עם אנשים כמו יולי עופר, שיש לו 40% מהזכיינית רשת ו-4 מיליארד דולר בבנק, לא מעניין אותו באמת אם רשת תרוויח, או לא תרוויח, או יהיה לה הפסד. למה? כי אין דבר מרוויח יותר בארץ מערוץ טלוויזיה מפסיד. הכוח שיש לו (לעופר) על הפוליטיקאים, מחזק את כל העסקים האחרים שלו - זו המטרה.
"מועצת הרשות השנייה נתנה לקשת ולרשת, בעיקר בגלל ערוץ 10, לעבור שוב ושוב על החוק ולא לעמוד במחויבויות, ולא סגרה אותם. לתעשייה הזו אין שום דבר עם יצירה, שום דבר עם מצפון ושום דבר עם ערכים. זה איך עושים עוד כסף מלקבל כסף מהמדינה, בכלל לא מהטלוויזיה. הם מטמטמים את כולנו, והם לא עושים לכם (אנשי המוזיקה) כבוד. תגידו להם, 'בואו נראה אתכם עושים טלוויזיה, בלי נגנים'. תגידו להם 'לא', שיעשו לכם כבוד".
רימון: "היום נינט היא מותג לכל דבר. היא עושה את האקזיט שלה על 'כוכב נולד'. רק שלהבדיל מאנשי הייטק שעשו את הקופה ויכולים לשבת על זרי הדפנה, נינט חייבת להמשיך לייצר. עוד חמש שנים אף אחד לא יידע מיהי..." (קולות ויכוח מהקהל).
ניצני מתפרץ: "הסיפור של נינט הוא מעניין כי הוא הרבה יותר טלוויזיוני ממוזיקלי. אם היא לא היתה קצת זמרת, אז מבחינת המנהלים שלה היא היתה עושה רק טלוויזיה, כי זה מכניס הרבה יותר כסף".
רימון: "קח אנשי עסקים שהתקדמו דונם אחרי דונם, כמו יצחק תשובה, שאת זה אפשר להקביל לזמרים הוותיקים שלנו. אלה לא אנשים שנולדו ביום כמו אותם סטרט-אפיסטים שפתאום גילינו אותם, ופתאום כולנו רוצים להיות כמוהם. הם עשו את הקופה והלכו. הזמרים שנולדו ביום אם הם לא ימשיכו לעשות...".
מעניין? אי אפשר הכל בפעם אחת.
חלק ב' נמצא כאן.