
"תקנות בית השיכר", באחד מערוצי הסרטים של הוט
בחופשתי האחרונה בקיבוץ, שאולי עברה לכם מעל הראש אבל תאמינו לי שהיא היתה בספטמבר, צפיתי בין היתר בסרט "תקנות בית השיכר" (הצצתי גם בטקס אנשי השנה, והסכמתי עם הקומפניה שאלמלא היינו מבודדים אי שם בצפון, לא היינו מדליקים את הטלוויזיה בלי אקדח שמוצמד לראשנו. אבל היינו בצפון).
לומר את האמת? הסרט לא השאיר עליי רושם כביר למרות שהרגשתי מאוד איכותית כשצפיתי בו וגם מאוד התאמצתי למצוא את הסאבטקסט. כן, המשפט "לילה טוב נסיכי מיין, מלכי ניו אינגלנד" נשאר חקוק אצלי, אבל יותר מזה לא קרה. רק בשביל לא לשכוח שבכלל צפיתי בו, אני מפרסמת את הפוסט הזה כאן.
תקציר עלילה: לתחנת הרכבת שממלאת את הסצנה הראשונה בסרט מגיע רק מי שמחפש את בית היתומים סנט קלאוד שבמדינת מיין. את זה מספר לנו הומר וולס (טובי מגווייר), יתום שגדל כאן כבן חסותו של ד"ר ווילבור לארץ' (מייקל קיין), אדם מיוחד במינו עם הרבה רגישות ואהבה (הוא אחראי למשפט הלילה טוב המקסים שמקבלים כל הילדים).
באופן ביזארי, המקום שבו מאמצים יתומים הוא גם המקום שבו נשים מגיעות לעשות הפלה - ואותו רופא מטפל בכולם. כשהוא לא עושה לא את זה ולא את זה, הוא מקרין לילדים החלשים את הסרט על "קינג קונג" החזק אך העדין, שתמיד נקטע בדיוק באותה נקודה שבה הוא לא מודבק כמו שצריך. אם יום אחד הילדים יראו את הסרט רצוף, הם יחשבו שהמקרין טעה.
הכל מתנהל פחות או יותר על מי מנוחות (מלבד הילד החולני שצריך בידוד, משהו בלב שלו לא בסדר, נקודה שעוד תחזור בסוף הסרט), עד שיום אחד וולס מחליט שהחיים בבית היתומים לא מספקים אותו, גם לא ההכשרה הלא רשמית שלו כרופא, ולכן הוא הולך לחפש את האוקיינוס. תוך כדי הוא מוצא את קנדי קנדל (איזה שם מתוק לדמות של שרליז ת'רון), שבן זוגה יוצא למלחמה, ויחד הם מעבירים את הזמן בחווה של האימא של הבן זוג. לא סתם הם שם בחווה – וולס ידידינו מתנדב בכיף לעבוד עם השחורים בקטיף תפוחים. בעיניו, אין לו שום יתרון כאדם לבן שיודע לקרוא (יופי של מסר).
אז בהתחלה הכל נפלא, אבל אחר כך הכל מסתבך, ויש גם עמדה יוצאת דופן בעניין ההפלות (בעד, זאת אומרת), ובלי קשר, בבית היתומים יש סוג של שברון לב. טוב, בית יתומים מעצם קיומו הוא מקום של שברון לב.
אולי עדיף לקרוא את הספר של ג'ון אירווינג, שעליו מבוסס הסרט (הוא כתב גם את "מלון ניו המפשייר", שהסרט שמבוסס עליו מומלץ). אולי צריך לצפות בזה יחד עם מישהו בעל תובנות. אני, בכל אופן, קצת התבאסתי. ועכשיו אני שוקלת להתחיל פרויקט "למה קראו לסרט X בשמו". כאן, כנראה, זה על שום החוקים שהיו כתובים על נייר מחובר בנעץ לקיר של ביתן הפועלים השחורים - שבכלל לא ידעו לקרוא.
בקטנה: מייקל קיין קיבל את האוסקר על תפקידו בסרט, אירווינג קיבל את האוסקר על התסריט.
"תקנות בית השיכר" (The Cider House Rules), ארה"ב 1999. 126 דקות. במאי: לסה הלסטרום. שחקנים: טובי מגווייר, מייקל קיין, שרליז ת'רון.