אז בהמשך לחלק הראשון, בדיוק באמצע המשפט של רן רימון צעק עליו עמוס אורן מהקהל שהוא לא יודע לדבר עברית נכונה, ואז יצא החוצה במחאה.
רימון: "שמחתי להכיר".
ניצני: "כנראה שזה לא הדדי".
רימון: "בקיצור, אם נחשוב על זה, הכוכב נולד של העסקים והכוכב נולד של הטלוויזיה לא יכולים להיות דומים. כי הכוכב הנולד של היום עשה, ונעלם. אם אנחנו מסתכלים על כל הכוכבים הנולדים... לא כל כך זוכרים אותם".
(שוב צעקות מחאה מהקהל, מזכירים את נינט ו-40 אלף העותקים שמכרה).
מצגר: "אני לא חושבת שהדיון הוא על נינט. אני חושבת שהדיון צריך להיות קונסטרוקטיבי - השאלה היא לא אם נינט הצליחה בכוכב נולד, אלא איך מביאים תכנים מגוונים של מוזיקה לטלוויזיה המסחרית, ואיך משאירים אותם שם... זה לא מספיק שיישבו יוצרי מוזיקה ויקטרו על מר גורלם, ושבמקום אחר יישבו מפיקי טלוויזיה ויקטרו על מר גורלם. השניים צריכים לשבת ביחד ולחשוב על הפורמט המנצח. זה האתגר בטלוויזיה המסחרית".
קיפניס: "אני זוכר את המאבק שהיה למתן חשיפה לזמר הים תיכוני, מה שקראו אז הזמר המזרחי. אביהו, כשאתה וחבריך נאבקתם על חשיפה בבמות מכובדות, היו מאחוריכם המון אנשים שאהבו את המוזיקה הזו, קנו את הקסטות בערוצים לא פורמליים, ויצרו מלמטה את הלחץ על הממסד לתת במה וביטוי... השאלה היא האם במאבק הזה של היוצרים חסרים החיילים האמיתיים, שזה הציבור. כי 'כוכב נולד' יכול לומר 'חבר'ה, עזבו אותי. בעדי מצביעים פעם בשבוע מאות אלפי צופים ברחבי הארץ. לכו תתווכחו איתם, אל תתווכחו איתי'".
מדינה: "אני לא חושב ש'כוכב נולד' זה דבר רע. העניין הוא עניין של פרופורציה. 'כוכב נולד' זה משחק יפה לבני טיפש עשרה, זו תחרות נחמדה, משהו שיכול להיות אייטם בשעת ערב מוקדמת. העניין הוא שהטלוויזיה שלנו היא טלוויזיה מסחרית. היא לקחה את הטפל, עשתה ממנו העיקר, והורידה מעל כתפיה את החובה לתת משהו שיש לו משקל סגולי הרבה יותר כבד, כמו תרבות מקור.
"זה טוב ויפה, אני מסכים איתך מצגר, שהדור החדש, בני העשרה, הולכים ומבצעים דברים שצמחו לפני עשרים ושלושים שנה. זה מעשה טוב. עד כאן הכל בסדר, ואני לא מתנגד. אלא מה? הפרופורציות לא נכונות. אייטם של חמש דקות מורחים אותו על עשרים דקות, ואתה רואה שהם מושכים את זה רק כדי להכניס עוד פרסומות. ופה הייתה פשיעה, לדעתי...
"הרי יש תהליך של דור הולך, ודור בא. אני מסכים שאני, וניצני ואחרים זה דור שהולך, ולכן צריך דור חדש, שיביא את המקוריות שלו. אני לא מוכן לקבל שמה שיש היום, אחרי שלושים שנה, זה עוד פעם 'ים של דמעות'. לא! אתה דור חדש, אתה צריך להחליף אותי, תביא משהו חדש, מקורי, מההוויה שלך, ממך, אל תעתיק לי את מה שהיה אז, ותהפוך את זה למרכז התרבות שלנו. זה לא נכון".
(מחיאות כפיים ובראוו אחד).
"אני מצפה שתביא לי משהו שהוא לא שלי, משהו חדש להכיר. אם זה יהיה, אני אקבל מוצר חדש, והוא ירענן לי את העכשוויות שלי. תודה".
(עוד מחיאות כפיים).
קיפניס: "קודם איילת אמרה שהמוזיקה לא מקבלת מספיק ייצוג בטלוויזיה המסחרית. אין לי פה מנדט מהזכיינים, אבל הם יכולים לטעון 'חבר'ה, אנחנו פה בשביל לעשות כסף'. מצגר, כמי שמייצגת את הרגולטור, את זו שאמורה לגרום להם לקחת בחשבון גם שיקולים אחרים מלבד הכסף. השאלה היא איך את גורמת לזה לקרות".
מצגר: "צריך להיזהר עם רגולציה של תוכן. במהלך השנים, המכסות בדרך כלל נוצרו בהמשך לסקרים שבצענו בקרב הציבור לגבי תכנים שחסרים או שיש מעט מדי מהם בטלוויזיה. ואני חייבת להגיד שבסקרים שאני מכירה, ואני עובדת הרבה שנים ברשות, אני לא זוכרת שהקהל התייחס במיוחד לסוגייה של מוזיקה. יכול להיות שצריך לבדוק את זה באופן פרטני, כי ספציפית לא עשינו את זה.
"אבל גם כשאנחנו קובעים מכסות תוכן, אנחנו אומרים 'אנחנו רוצים שתעשו דרמה, תוכניות תעודה, תוכניות שיעסקו בתרבות', אנחנו לא מכוונים את התוכן... לבוא ולהגיד 'כשאתה עוסק בתרבות תעסוק במוזיקה כזו או אחרת' זה כבר מאוד פרטני. צריך לחשוב אם יש מקום לעשות את זה, אני לא מכירה מקומות בעולם שבהם עושים את זה. גם ככה הרגולציה שלנו היא הרבה יותר מרחיקת לכת מבחינת ההתערבות שלה בהשוואה למדינות אחרות".
שירה: "הערה קטנה: בשנה שעברה, בפאנל הזה בדיוק, מוטי שקלאר היה ואמר את אותו הטקסט - נשב, נשקול, אולי המוזיקה תיכנס וכו'".
מצגר: "הוא לא אמר לי את זה בחפיפה. אבל אני אעביר את זה למנשה סמירה בחפיפה, אז נראה מה יקרה".
קיפניס: "ניצני, אתה כאיש גם של מוזיקה וגם של טלוויזיה, אולי אתה יכול לחשוב על רעיון רגולטורי לשילוב תכנים של מוזיקה ישראלית בטלוויזיה".
(מתפתח דיון משמים על פסטיבל הזמר שקשת ניסתה לעשות).
ניצני: "זו באמת שאלת מיליון הדולר, או כמה שיש תקציב. אם אנחנו נזכרים קצת במה היה פעם, כי פעם היה יותר טוב כידוע לכם, אז בטלוויזיה הישראלית היו התוכניות המוזיקליות האלה עם הכיסאות הלבנים של דליה גוטמן. היו יושבים כמה חבר'ה עם כיסאות של כתר פלסטיק, ושרים. וזה היה לא פחות מרגיז ממה שיש היום. לפחות הערוץ השני עטף את זה יותר יפה, וזה יותר פופולרי ויותר נעים לראות. 'כוכב נולד' זה לפחות אחלה תוכנית טלוויזיה.
"מבחינה טלוויזיונית, הנוסחה הזו של להכניס בכוח את המוזיקה, אין בזה טעם. בואו נודה על האמת: אי אפשר להכריח אף אחד לעשות שום דבר. לא את הזכיינים, ולא את הקהל בבית. זה לא ילך. איטס שואו ביזנס. זה צריך להיות אטרקטיבי, זה צריך להיות מדליק, ולא איזה חבורת נודניקים קוטרים שמייללים ורוצים שיתנו להם לראות מוזיקה בטלוויזיה. זה לא עובד ככה. בשום מקום בעולם".
(נותן דוגמה הפוכה לדליה גוטמן: חבורת לול).
"צריך להיות מקורי, להמציא ולא למחזר, כמו שאומר אביהו. הרי הקטע המביך ב'כוכב נולד' זה שאין שום דבר חדש מבחינה מוזיקלית. זה צורם מאוד. מבחינה זו, אתה לא יכול לסמוך על הקהל. הוא לא ימצא את הפתרון. אם תשאל את הקהל איזו מוזיקה הוא רוצה, הוא לא יידע להגיד לך.
"אם תבוא ותגיד, 'יש לי זמר חדש, נמוך קומה, עם קול מאנפף שכותב את שיריו. האם תקנו את הדיסק שלו?', יגידו לך, 'לא, אנחנו לא מכירים ולא יודעים מי זה'. אחר כך תעשה אביב גפן... ירוצו ויצעקו 'אביב אביב'. צריך לייצר לקהל, כדי שיגיד 'את זה אני אוהב'.
מדינה: "זה לא רק הקהל. ישנן תוכניות שיכולות להביא קהל, אבל הטלוויזיה לא רוצה את הקהל הזה. הטלוויזיה מכוונת על ידי המפרסמים, שמזהים את כוח הקנייה. וכוח הקנייה זה הקהל שהם רוצים, ולכן התוכניות שנעשות מכוונות לקהל הזה. כך עובדים הערוצים המסחריים.
"אתה לא יכול לספר לי סיפור כזה שאין קהל למוזיקה. 'ריח מנטה' בערוץ 1 נעה כל הזמן בין 12% ל-15%, וזה רייטינג גבוה מאוד. אבל זה לא הקהל שערוץ 2 או ערוץ 10 רוצים, כי זה לא הקהל הצעיר עם כוח הקנייה, שאתה מפרסם לו את הדור השלישי בסלולר ואתה יודע שהוא ירוץ לקנות. זה קהל אחר, ומבחינתם הוא מת, הוא לא אדם בכלל, הוא לא שווה שירות, הוא לא שווה התייחסות. כי הוא לא כוח קנייה.
"זה חוסר צדק של הערוצים המסחריים שקיבלו מהמדינה משאב, ועושים בו כרצונם רק כדי לנפח את הכיסים שלהם בכסף. אין עליהם שום חובה לשרת את כלל אזרחי המדינה, שהמשאב הזה שייך גם להם. זו אוזלת יד".
(מחיאות כפיים. איילת מצגר רוצה להגיב. בנצי שירה גם. אומר לה: "אני אגן עלייך").
די, מספיק לפעם אחת.