במדינה מתוקנת הוצאתו להורג או ענישתו של פושע שהורשע בבית משפט לא מגיעה מתוך ייצר הנקמה, אלא מתוך רצון להרתיע אחרים שלא לבצע פשעים דומים, אבל מדינת ישראל נכשלת ב"מבחן התלייה" הזה פעם אחר פעם. הימים האחרונים, בהם אנו עדים למצוד אחרי עבריין מוכר החשוד כי ברח מזירת תאונה אחרי שהרג והפקיר שלוש נשים, מעידים על המצב העגום בו נמצאת ההרתעה של מערכת האכיפה שלנו. בפעם הראשונה היא נכשלת כשהחשוד אינו חושש לברוח מהמקום, ובפעם השנייה כשעבריינים אחרים מסייעים לו להתחמק מרשויות החוק תוך ידיעה שאם ייתפסו - עונשיהם יהיו מגוחכים.
בסופו של דבר, שושן ברבי ייתפס. יכול להיות שהוא יצעד לתוך תחנת משטרה עם עורך דין ויסגיר את עצמו, יכול להיות שהוא ייעצר על ידי המשטרה שתגיע אליו, ויכול גם להיות שמשפחת הקורבנות תאתר אותו באמצעות בלש פרטי. כך או אחרת, במדינה כמו שלנו ברבי לא באמת יוכל להסתובב חופשי יותר מדי זמן. כשהוא ייעצר, זו תהיה הזדמנות מצוינת למצות עמו את הדין ולהפוך אותו לדוגמה לנהגים אחרים. את המטרה הזו אפשר יהיה להשיג רק באמצעות עונש כבד. כבד מאוד.
אירוע הדריסה בנתניה הוא אירוע קשה מאוד, ומסובך יותר מתאונת פגע וברח "רגילה". במשטרה מעריכים כי הבריחה כאן הייתה מתוכננת היטב, ולפני שכחולי המדים הצליחו להבין מה קרה, ברבי ביצע על פי החשד כמה שיחות טלפון וסידר לעצמו הימלטות למופת. על הדרך הוא גם ביצע כמה פעולו של שיבוש הליכי חקירה.
מי שדורס אנשים, מפקיר אותם למות על הכביש ובורח - הוא פושע, ולא משנה אם יש בעברו אירועים פלילים או שהוא צח כשלג. אדם כזה צריך לשלם על מעשיו. לצערנו, בישראל הפכו לאחרונה חלק מתאונות הדרכים ל"פשעי דרכים", ועל המדינה להציב כללים ברורים ולאכוף אותם, כך שנהגים שבאמת ובתמים טעו ועשו תאונה, לא יזכו לאותו יחס של נהג שברח והשאיר פצוע מדמם על הכביש.
אנחנו עלולים להגיע למצב, שבו משפחות שכאבם עמוק עד בלי סוף, ייקחו את החוק לידיים - יאתרו את החשודים וימצו את הדין עמם בצורה שלא ממש מתאימה לערכים והנורמות של חיינו. רגע לפני שזה מתרחש, על הכנסת לבצע שינוי מהיר בחקיקה ובסמכויות מערכת האכיפה בנושאים אלו.
דורון נחום הכתב לענייני ביטחון ופלילים NANA10
ניתן ליצור קשר: [email protected]
גם בפייסבוק: Doron Nachum