נושא ברית המילה עלה לכותרות בגרמניה בשבוע שעבר, לאחר שרב העיר הוף דוד גולדברג ומוהל במקצועו נתבע לדין פלילי על עריכת ברית מילה. התביעה הגדירה שמדובר ב"פגיעה גופנית" בילד.
על פי דיווחים בתקשורת הישראלית, בית המשפט בקלן פסק בחודש יוני האחרון כי מילה לא רפואית היא "התערבות חמורה ובלתי הפיכה בשלמות הגוף האנושי". בעקבות הפסיקה, העיתון הגרמני "פייננשל טיימס" פרסם כי על פי הנטען בפסיקה משפטית זו, יש לראות במילה דתית בידי יהודים ומוסלמים פשע.
האיגוד האמריקאי לרפואת ילדים (ה-AAP) מפרסם אתמול (יום ב', ה-27.8.12) נייר עמדה בנוגע לברית המילה, חיתוך העורלה בקרב זכרים, בו מודגש כי לברית המילה יתרונות רבים העולים על הסיכונים הכרוכים בכך, שהם זניחים ונדירים.
"נייר העמדה של ה-AAP הוא מסמך חשוב שמתעדכן כל כמה שנים והוא מסתמך על מחקרים שנעשו בשנים האחרונות" אומר פרופ' יונה אמיתי רופא ילדים בקופת חולים מאוחדת ויו"ר החברה הישראלית לרפואת ילדים בקהילה, מהמחלקה לניהול מערכות בריאות באוניברסיטת בר אילן. לדבריו, "ה-AAP הינו גוף מוסמך ובעל משקל רב, ואנחנו באיגוד רופאי הילדים בישראל מקדמים בברכה הודעה זו."
נייר העמדה של ה-AAP שמתפרסם מציין כי "ברית מילה בקרב זכרים היא פעולה שכיחה שלרוב מבוצעת בתינוקות שאך נולדו בארה"ב. בשנת 2007 הקים ה-AAP ועדה שכללה חברי איגוד העוסקים בתחומים נרחבים ברפואת הילדים, בכדי לבדוק את הראיות האחרונות בנושא ברית המילה ולעדכן את המלצות האיגוד משנת 1999. על פי ההערכות הנוכחיות עולה כי היתרונות של מילת זכרים עולים על הסיכונים, ויתרונות אלו בפרוצדורה מצדיקים את ברית המילה בעבור משפחות שבוחרות בכך".
על פי נייר העמדה, היתרונות של ברית המילה כוללים מניעה של דלקות בדרכי השתן בשנתו הראשונה של התינוק ולאחר מכן, הורדת הסיכון לסרטן הפין והגנה מפני הידבקות בנגיף ה-HIV ונגיפים נוספים המועברים באמצעות יחסי מין. כמו כן, לא נראה כי ברית המילה פוגעת בתפקוד המיני, ברגישות באיבר המין או בסיפוק המיני של הנימול, מציינים ה-AAP.
עוד עולה, כי הסיבוכים של חיתוך העורלה אינם שכיחים, לרוב זניחים, וסיבוכים חמורים הם נדירים. ברית מילה בזכרים הנערכת ימים ספורים לאחר לידת התינוק מורידה משמעותית את הסיכון לסיבוכים. זאת לעומת ביצוע חיתוך העורלה בתקופה מאוחרת יותר. עם זאת, מי שצריך לבצע את ברית המילה, מדגישים ב-AAP, הם אנשי מקצוע ועליהם לעשות זאת ובתנאים סניטריים, כולל טיפול בכאב.
פרופ' אמיתי מציין כי "ביצוע ברית מילה או כריתת עורלה מקטין את הסיכון לזיהום בדרכי השתן לטווח הקצר ולטווח הארוך, וכן מקטין הסיכון להידבקות ב-HIV ווירוס הפפילומה. בנוסף, ישנם מספר פרסומים המראים כי לגברים שעברו ברית מילה סיכון נמוך יותר לסרטן הפין ולבנות זוגם סיכון נמוך יותר לחלות בסרטן צוואר הרחם, זאת עקב הירידה בסיכון להידבקות בווירוס הפפילומה בקרב הנימולים".
לדבריו, בשל היתרונות של ברית המילה, הוקם פרויקט מיוחד ביוזמת ד"ר ינון שנקר ממרכז האיידס הירושלמי, שבמסגרתו נסעו משלחות של רופאי ילדים לאפריקה והדריכו רופאים מקומיים לבצע חיתוך עורלה, ביבשת בה שיעור הנדבקים ב-HIV הוא הגבוה בעולם. עשרות אלפי אפריקאים עברו חיתוך עורלה. זאת בעקבות מחקרים של ארגון הבריאות העולמי אשר הראו ירידה של 50% בסיכון להידבק ב-HIV.
בחודש יוני השנה דיווחו רשויות הבריאות בארצות הברית על 11 תינוקות יהודים במדינת ניו יורק שחלו בזיהום הרפס (HSV). עשרה מהם אושפזו, ושניים מהם נפטרו. בחלק מהמקרים נמצא כי המוהלים היו נשאים של נגיף ההרפס והם שהדביקו את היילודים.
" יש פוטנציאל לסיבוכים בהליך של ברית המילה, אך הם זניחים לעומת היתרונות" אומר פרופ' אמיתי. "בנושא זה פנינו בשם החברה הישראלית לרפואת ילדים בקהילה (חיפ"א), החברה הישראלית לפדיאטריה קלינית (חיפ"ק), האיגוד הישראלי לרפואת ילדים והאיגוד לנאונטולוגיה, למנכ"ל משרד הבריאות בקריאה ליידע את האוכלוסייה שיש אופציה לביצוע המילה ללא מציצה ישירה אלא על ידי שפופרת, אשר מקובלת גם מבחינת הרבנות הראשית, ומתחייבת מבחינה בריאותית".
מטרת הפנייה הינה להגביר את המודעות, הן במוסדות הרפואיים והן בציבור, לסיכונים להידבקות בעיקר בנגיף ההרפס, עקב נוהג מציצת הדם על ידי המוהל, במהלך הברית. "קיימת הנחיה למוהלים מטעם הרבנות הראשית לישראל להשתמש בשפופרת, אך להערכתנו מידע זה לא מגיעה לחלק גדול מהציבור. המטרה היא ליידע את הציבור וההורים כי ישנה חלופה המקובלת מבחינה הלכתית, ומונעת את הסיכון להדבקה. חשוב להעביר את המסר והמידע הקונקרטי על הסיכון לנגיף העלול לגרום למחלה קשה בתינוק, ועל ההורה לעמוד על זכותו לבצע את הברית באמצעות שפופרת".
הוא הוסיף כי, "בימים הקרובים יתחיל סקר בהיקף נרחב על המצב הקיים בישראל לגבי מציצה ישירה או באמצעות שפופרת, וכן לגבי הצורות השונות של אלחוש הנהוגות בבריתות בישראל".
גם על פי נייר העמדה של ה-AAP, חשוב להודיע להורים הבוחרים לערוך ברית מילה בילדם על היתרונות והסיכונים הכרוכים בכך. לאור היתרונות הבולטים של ברית המילה, מאמינים ב-AAP שהפרוצדורה של ברית המילה תהיה מכוסה על ידי הביטוח הרפואי עבור משפחות הבוחרות בכך לילדם. האיגוד קובע כי "ההחלטה היא בידי ההורים. הם יצטרכו לשקול את המידע הרפואי בהתאם לאמונות הדתיות, האתיות והתרבותיות שלהם".
"בארה"ב יש ניסיון רב בחיתוך עורלה, קרוב ל-50% מהאוכלוסייה הנוצרית שם עוברת את התהליך." אומר פרופ' אמיתי ומוסיף "בדרום קוריאה שיעור ביצוע חיתוך העורלה קרוב ל-90%, זה השיעור הגבוה בעולם, פרט לישראל. אכן, שיעור ההידבקות ב-HIV שם נמוך בהרבה לעומת מדינות אחרות באזור. זוהי דוגמה למדינה שאימצה מנהג דתי- יהודי זה בשל יתרונותיו הרפואיים".
אך לא כך באירופה, לאחר הסערה שעוררה הפסיקה הבטיחה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל שתפעל לחקיקה המאפשרת ברית מילה.
לדברי פרופ' אמיתי "באירופה חיתוך עורלה מקובל הרבה פחות באוכלוסייה הכללית והניסיון הרפואי בתחום זה מועט. העמדות שנשמעו לאחרונה בשוויץ וגרמניה הגורסות שאין לבצע ברית מילה בילדים ללא הסכמתם נובעות מתפיסה של זכויות הילד. אך בהקבלה, בנושא חיסונים, למשל, גם באירופה אין שואלים את הילדים אם לחסן או לא, וההורים מונחים על פי המלצות הממסד הרפואי לבצע חיסונים. כך גם בנושא ברית המילה- ילד לא יכול להחליט מה טוב לו, וחיתוך עורלה המבוצע בגיל מאוחר יותר, הינו הרבה יותר מסובך וכואב".
לדעתו של פרופ' אמיתי "מי שמתאים לבצע את ברית המילה הוא מוהל או רופא בעלי ניסיון, ובלבד שהברית תבוצע בתנאים היגייניים באמצעות שפופרת ובסטנדרט המוכתב על ידי משרד הבריאות".