לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

חשיבה חופשית


מתובנות של מדען: עובדות לא נעלמות כאשר מתעלמים מהן!

Avatarכינוי:  קנקן התה

בן: 13

Google:  קנקן התה

תמונה



פרטים נוספים:  אודות הבלוג


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    יוני 2013    >>
אבגדהוש
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

 
הבלוג חבר בטבעות:
 
6/2013

רפואה מחוייטת (שתוכלו לקבל או לא)


 

לפני שנים אחדות נפגשתי עם תורם למוסד, שהתלהב מאוד על כך שאני עובד על רפואה מחוייטת. "וואו, זאת אומרת שאתה תוכל להגיד לי שתרופה מסויימת תועיל לי ותרופה אחרת לא תועיל לי, אבל כן למישהו אחר"?, הוא שאל. "כן, בדיוק. כמו שחליפה שיתפור לך חייט תתאים לך בדיוק ולא למישהו אחר" עניתי. האמת היא שהתרופות רובן ככולן ניתנות על סמך מיצוע (לפי נגזרת המילה ממוצע) של היעילוּת לכלל האוכלוסיה. לחלק מהאוכלוסיה התרופה תועיל מאוד, לחלק תועיל במעט או בכלל לא, וכל השאר באמצע. ומידת היעילות האינדיבידואלית תלויה בעצם בגנטיקה ובביוכימיה של הפרט. כידוע אין הגנטיקה וכל התהליכים הביוכימיים זהים לכל בני האדם. אז התורם הזה תרם למוסד, אם כי אני לא ראיתי פרוטה ממנה.

 

אז המאמר הזה שלשמחתנו התקבל ממש כעת לפרסום, קשור ברפואה מחוייטת. מדובר בטיפול בתרופה חדשה (העובדת במנגנון שונה על מחלות הסרטן מאשר התרופות הקונבנציונליות). התרופה הזו יקרה ועולה אלפי שקלים לכל טיפול. כיוון שהתרופה הזו לא נמצאת בסל התרופות, רק בעלי אמצעים יכולים להרשות לעצמם לקבל אותה. אלא מה? למחצית מהחולים המקבלים את התרופה היא אינה יעילה מעבר לטווח הקצר.

 

בעבודה שלנו שעומדת להתפרסם, גילינו מדוע מחצית החולים אינם מגיבים לתרופה. הדבר קשור בגנטיקה של החולה. ובעצם, היא קשורה ברמת חלבון מסויים בתאים הסרטניים של החולה. ויותר מכך, הראנו שאם מעכבים את החלבון הזה - התאים הסרטניים העמידים חוזרים להיות רגישים לתרופה. עד שיאשרו תרופה (ועובדים על זה) שתעכב את הפעולה של החלבון הבלתי רצוי - יכול לקחת עוד מספר שנים.

 

אבל לאחר הפרסום של התגלית שלנו, תהייה כבר השלכה יישומית. ניתן יהיה לדעת מראש בבדיקת קטנה (של תאי הסרטן של החולה) למי תועיל התרופה הניתנת כיום ולמי לא תועיל (ולכן חבל בכלל לתת אותה למחצית אוכלוסית החולים).

 

זוהי כבר תועלת מיידית שניתן לקבל כאן ועכשיו (לדיוק, בעוד מספר שבועות, לכשיתפרסם). אבל בכלל לא בטוח שכך יהיה. בעצם אני כמעט בטוח שכך לא יהיה. מדוע? כי יקח לרופאים זמן עד שיעודכנו (מפה לפה, לא כל הרופאים יכולים להתעדכן בכל הספרות המדעית). וגם אז לא ירצו ליישם את זה, למרות תוצאת המחקר שחור לבן שלנו. הם יאמרו שצריך להמשיך ולתת את התרופה (גם למי שלא תועיל) איזה עוד כמה שנים, ולבדוק שאכן כך הדבר. שיש קורלציה של 100% ברמת ביטוי החלבון בחולה לבין עמידות שלו לתרופה.

 

אלא מה, החולים המסכנים ימשיכו לשלם מכיסם אלפי שקלים בחודש עד שחלקם ימותו. ובוודאי שלחברות התרופות יש אינטרס שכל החולים ימשיכו לקבל את התרופה הזאת. הן וודאי אינן אוהבות מאמרים כמו זה שלנו שהתקבל לפרסום. ובהחלט יתכן שהמאמר שלנו נדחה קודם על ידי שני כתבי עת רפואיים שהעורכים שלהם הם רופאים ולא מדענים. אני אומר יתכן, אבל זה כמעט בטוח. אני יודע את זה מאופי ותוכן תשובות הדחייה שקיבלתי מהעורכים של כתבי העת האלה.

 

אבל לא סיפרתי לכם את הכל. כפי שכתבתי כאן גם כל התרופות הקונבנציונליות בטיפול נגד הסרטן אינן יעילות לכולם. ולכן נותנים לחולים קוקטייל המשלב כמה תרופות שונות - שלפחות אחת תשפיע. לפעמים אצל חולה אחד תרופה א' וד' לא תהיינה יעילות ואצל חולה שני, תרופה ב' וג' - מיותר לתת אותן. אבל לכל אחת יש תופעות לוואי קשות, אז מה ההגיון לתת 4 תרופות כאלה, כאשר רק אחת או שתיים יעשו את העבודה עם פחות תופעות לוואי?

 

בארה"ב יש חברה פרטית שיש לה בדיקה עבור כל חולה שפונה, כדי שיוכל אחר כך לבוא עם תוצאות הבדיקה לרופא המטפל ולהתנגד לקבל תרופות קשות שלא תשפענה עליו. יותר מכך, למשל לסרטן הרחם יש שני פרוטוקולים אפשריים של תרופות. העלות של הראשון 9,000 דולר לחודש טיפול, לעומת עלות של 24,000 דולר בפרוטוקול השני. בד"כ מתחילים בטיפול אצל נשים עם הפרוטוקול הראשון הזול יותר, ואם הטיפול נכשל, אז ממשיכים עם הפרוטוקול השני (בינתיים תוך כדי הטיפול הראשון עשויות להתפתח עמידויות גם כנגד חלק מהתרופות בטיפול השני). בדיקה של התרופות השונות על תאי הגידול הסרטני של החולה, עשוי לתת מענה הולם לבעיה הזו ולבחירת הטיפול המועדף , כבר בתחילת הטיפול.

 

אז עוד בשנת 1999 פיתחנו בדיקה ייחודית למטרה הזו. פנינו למשרד הבריאות והוא אישר אותה. הבדיקה קיבלה אפילו קוד בדיקה שמספרה 88334.

 

חישוב עלות הבדיקה לפני אישורה על ידי משרד הבריאות, הראה שבדיקה אחת לחולה עולה לנו 580 ש"ח. אבל משרד הבריאות אישר לבדיקה רק סכום של 510 ש"ח. ומי אמור לספוג את ההפרש? ומה אם איזושהי ביקורת לא עבדה כראוי וצריך לחזור עליה? ומדוע שאני אקצה עובד מעבדה שאני מעסיק אותו מקרן מחקר פרטית כדי לעשות בדיקות רוטיניות כלל ארציות?

 

פניתי אל האגודה למלחמה בסרטן בבקשה למענק עבור שנתיים מימון של תקן עובד מעבדה - עד שהבדיקה תוכיח את עצמה ויוקצו תקנים קבועים לבדיקות כלל ארציות. אך האגודה דחתה את הבקשה.

 

אבל מה ששבר את גב הגמל, היתה ההתייחסות של הרופאים בשטח לבדיקה. הם אמרו שאם או בלי בדיקה, הם ימשיכו לתת את אותם פרוטוקולים ארציים לטיפול בכל חולה. הם לא יזוזו מפרוטוקולים ארציים. כששאלתי את הרופאים האלה, אבל תגידו - מה ההגיון שתגרמו סבל לחולה בתופעות לוואי על תרופות שבדיקה ספציפית הראתה שלא תהיינה יעילות? הם ענו, גם עם בדיקת המבחנה שלך תראה שתרופות מסויימות כן מאוד יעילות לחולה - מניין לך שהן תהיינה יעילות גם בגוף? עניתי שזה נכון, אבל תרופות שלא עובדות על תאים סרטניים של חולה במבחנה - בוודאי לא תעבודנה בגוף.

 

ראו, אפילו הנפקנו טפסי בקשה לבדיקה למילוי על ידי הרופאים. כי הנהלת בית החולים בירושלים היתה דווקא בעד. הרי אחד מהם:

 



 

 

ואת הסוף אתם וודאי מנחשים. הבדיקה אושרה על ידי משרד הבריאות, אבל הרופאים בשטח לא שיתפו פעולה ביישום תוצאות הבדיקה.

 

רפואה מחוייטת היא העתיד. יש מדינות בעולם שמשקיעות עליה הון עתק. רק עדיין לא מדינת ישראל ורופאיה.

 

ללא לחץ ציבורי - שום דבר לא יזוז בענין. אז מה נותר למעבדה שלנו לעשות? למכור את הטכנולוגיה לגויים?

 

***

 

ואני שמח שהספר הזה הומלץ על ידי מערכת ישרא לרגל שבוע הספר ואף עורכת תחרות. כי אני כבר המלצתי עליו לא מזמן כאן. לכן לא אספק תרוצים.

 

 

נכתב על ידי קנקן התה , 10/6/2013 18:28   בקטגוריות רפואה מחוייטת, סרטן, כישלון בטיפול, תרופות, בדיקות, בחירת טיפול, רפואה, חברה, עמידות לתרופות  
12 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של קנקן התה ב-14/2/2014 23:29



124,864
הבלוג משוייך לקטגוריות: תרשו לי להעיר , מדע וטכנולוגיה , בריאות
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לקנקן התה אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על קנקן התה ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2024 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)