הפוסט הזה נכתב כדי לבחון את גישתכם לענייני בריאות וקריאה שלו עשויה להציל את חייכם. אל תאמרו אחר כך לא ידענו.
מסתבר שהבחירה ברופא הכללי של מרבית האנשים היא פסיבית לחלוטין. זה על פי רוב מישהו שהיה פנוי בסניף קופת החולים שלכם. עד שחלילה אתם נקלעים לאיזו צרה (בין אם הזנחתם את בריאותכם או לא) ואז פונים לרופא מקצועי בתחום. וכאן יש רבים שפתאום פונים ובצדק לקבל חוות דעת שניה. אבל איך אתם בוחרים חוות דעת שניה? האם אתם פונים למי שהמליצו לכם חברים? לפי מה החברים שלכם שופטים? האם זה משום שהוא נחמד ? (אני כותב בלשון זכר וכמובן שמדובר גם ברופאות). האם זה משום שהוא מנהל מחלקה? אבל ביננו, לא נעים להגיד את זה - בניתוח הייתי סומך יותר על ידי מנתח בן 45 מאשר על ידי מנתח בן 60. ובמיוחד אפילו שאתם משלמים לו פרטי מתחת לשולחן, לא בטוח שהוא נוכח בניתוח יותר משתי דקות, ולמעשה מישהו זוטר עושה את מלאכתו עבורו - גם על זה שמעתי. וחוצמזה, האם יש בידיכם האינפורמציה כמה מתים בשנה היו במחלקה שלו בשנה האחרונה, לעומת מחלקות מקבילות אחרות? אינפורמציה שבידי משרד הבריאות אבל לא זמינה לכם.
ואלי אתם פונים למי שיש אליו תור ארוך יותר לקבלה, כי זה מעיד לדעתכם שהוא מהטובים ביותר. ואתם פונים אליו ומוכנים לסבול את הצעקות שלו עליכם שתסתמו את הפה, ואפילו שהוא יכול לזרוק אתכם מחדרו אם אתם מעזים לשאול איזו שאלה הבהרה שמתפרשת אצלו כפקפוק שלכם בדבריו.
אז בואו אספר לכם דוגמה של בת משפחה שלי שחלתה בסרטן כליה בשלב הראשוני והגידול הורחק כנראה בזמן. אבל עוד כשגילו את הגידול הסרטני בכליה, ב-CT התגלתה גם ציסטה בכבד שהחליטו אז שהיא אינה סרטנית. כשהקרובה חזרה לאחרונה לביקורת CT, הציסטה בכבד גדלה. רופאת כבד, מנהלת מחלקה בבית חולים גדול בארץ, התייחסה לזה בביטול וטענה שכנראה זה סתם איזה טפיל כבד. כשחזרה תשובת המעבדה שזה אינו טפיל, הרופאה אמרה: "עדיין אני חושבת שזה לא שום דבר, אבל ליתר ביטחון תעשי MRI". אז היא עשתה MRI ופתאום הרופאה אמרה: "ממליצה לעשות ביופסיה". במכתב הפניה לכירורג היא כותבת שצריך לעשות את זה בהעדר תוצאות בדיקת MRI (אבל הרי היא עשתה!).
כששמעתי את זה - לא מצא חן בעיניי בלשון המעטה. ביקשתי מהקרובה לאתגר את הרופאה מדוע ביופסיה? שאם זה סרטן, הרי לקיחת הביופסיה מסכנת אותה בשחרור תאים סרטניים לזרם הדם ובעקבות זאת להתפשטות גרורות. ולכן מדוע היא חושבת שלא צריך לנתח ולהרחיק בכל מקרה את הציסטה כשהיא שלמה, יחד עם השוליים הבריאים? ואז הרופאה ענתה לה שפתיחת בטן זה ניתוח קשה וחוצמזה היום "יודעים" איך לעשות ביופסיה. אבל כמובן היא לא יכולה להבטיח שלא יקרה מה שקרובת המשפחה (בעצם אני) חוששת ממנו.
אז הקרובה פנתה בעצתי לעוד שני רופאים בכירים במרכזים רפואיים אחרים והם חשבו כמוני. בשום פנים ואופן לא ביופסיה, אלא לנתח! בשביל האנקדוטה אספר שהקרובה לא סיפרה למי שהיא פנתה לחוות דעת שניה מה היתה חוות הדעת הראשונה ושל מי היא. היא סיפרה לרופא הזה רק לאחר ששמעה את חוות דעתו. רק אז הציגה את חוות הדעת הראשונה ומי הפרסונה האחראית לה. הרופא הזה האדים וזעם נורא. כמעט העיף אותה מהחדר, על שלא סיפרה לו מיד את פרטי חוות הדעת הראשונה. מעניין, אם היה יודע - היה אולי גם משנה את חוות דעתו?
לבסוף באחד מהמרכזים הרפואיים הוצע לה ניתוח הרחקת הציסטה בשלמותה בעזרת רובוט - ללא פתיחת חלל הבטן. פרוצדורה שהיא עשתה גם להרחקת הגידול בכליה. מסתבר שניתוח בעזרת רובוט אינו בסל הבריאות ועלותו עשרות אלפי שקלים. אבל חברת הביטוח שלה אישרה בעבר את ניתוח הרובוט בכליה. לא מיד, אלא לאחר פנייה של מקום העבודה שרכש כמה אלפי פוליסות בריאות עבור העובדים. חברת הביטוח כנראה לא הייתה מעוניינת להסתכסך ולהסתבך עם משפטנים של ארגון.
אז מה הייתם עושים אתם? האם הייתם עושים כמצוותה של מנהלת המחלקה במרכז הרפואי הגדול? כי היא נורא נחמדה והיא אומרת לכם בביטחון -ביופסיה!!! ומשום שזה מה שנוח לכם לשמוע (כי בשלב ראשון לא יפתחו לכם את הבטן)?
מיד תבינו להיכן אני חותר. אבל לפי כן אציג בפניכם את השאלה: כיצד אתם בוחרים ברופא שיניים? מפני שהוא נורא נחמד? מפני שחברה אומרת לכם שהוא מצויין? מה, היא למדה רפואת שיניים החברה הזו שהיא יודעת? ואולי משום שהטיפולים זולים יותר אצל הרופא הזה או אולי דווקא משום שהם יקרים? אולי משום שהתור הפנוי הקרוב הוא רק בעוד חודשיים ("וזה כמובן כמובן מצביע על כך שמדובר ברופא מעולה")?
אז אספר לכם משהו. כשהייתי נער, אבא שלי לקח אותי למרפא שיניים שעלה מרומניה. הוא לא היה בעל תואר רופא, אבל משרד הבריאות הכיר אז במרפאי שיניים (שלמדו רפואת שיניים מעשית בלי לימודי תיאוריה - ארבע שנים ולא שש באוניברסיטה). ומרפא השיניים הזה עשה לי שני טיפולי שורש באופן שאחר כך כל רופאי השיניים טענו מהסתכלות בצילומים - שהוא עשה לי אותם שלא כשורה, לא מספיק עמוק וכי חייבים לחדש אותם לפני שאאבד את שיני. לא חידשתי, והשיניים בפי כמה עשרות שנים עד עצם היום הזה. לעומת זאת, שני טיפולי שורש של שני רופאי שיניים מדופלמים (פרופסורים לרפואת שיניים בפקולטה לרפואת שיניים) התגלגלו לאחר מספר שנים לא רב לטיפול שורש מחודש, ובאחד מהמקרים לאובדן השן ולגשר שפגע בשלמות שתי שיניים סמוכות ובריאות.
וכשהייתי סטודנט הלכתי לרופאת שיניים צעירה שכולם היללו את שמה. על סמך מה? כנראה משום שהיא הייתה מאוד נחמדה. אבל, מספר שנים מועט אחר כך הסתבר שהיא הכניסה לי בורג לתוך הסתימה שגרם לפיצוץ השן. והייתי צריך לפנות לרופאה מומחית מסגל ההוראה של הדסה, שבקושי הצליחה להוציא לי את הבורג הזה. והייתי צריך לעבור טיפול שורש וכתר ובסוף איבדתי את השן הזו לאחר מספר שנים לא רב מאז. גם כל טיפולי השיניים שהיא עשתה לאבא שלי הסתבכו לאחר מספר לא רב של שנים. אז תגידו, על סמך מה אתם קובעים אם רופא שיניים טוב? כאשר תדעו שהוא אסון רק לאחר חמש, עשר שנים?
ועכשיו אדלג לשאלה הבאה? כיצד אתם יודעים שהמרפא ברפואה אלטרנטיבית אינו שרלטן ומזיק לכם - כי אתם לא מקבלים בזמן את הטיפול הקונבנציונאלי המתבקש? האם אתם מסתמכים על תעודה מפוקפקת ממוסגרת ממוסד בלתי ידוע? הרי משרד הבריאות עדיין אינו מכיר בתעודות לימודי רפואה אלטרנטיבית למיניהם?
כמה חודשים המטפל הזה למד? האם תואר הדוקטור שמתנוסס "בקליניקה" שלו אינו תואר דוקטור באשורולוגיה? האם הוא רושם לכם תוספים, דוקר ומעסה לכם נקודות בגוף על סמך שיטות בדיקה מפוקפקות כמו הסתכלות על העיניים או הלשון, במקום בדיקות מעבדה ובדיקות רפואיות קונבנציונאליות? תגידו, כיצד אתם מחליטים?
כיצד אתם מחליטים לקחת ויטמינים ותוספים למיניהם? כי בפרסומות ממליצים לכם לקחת אותם מעל גיל חמישים או בהריון? או שאיזה שרלטן מוכר לכם מיצוי פטרוזיליה במאתיים שקל ( פטרוזיליה שעלתה לו שני שקלים)? ולכן אתם עשויים חלילה להגיע לאי-ספיקת כליות, כי לקחתם מיצוי פטרוזיליה במקום תרופה משתנת כמו פוסיד ותרופות אחרות שמורידות את לחץ הדם הכלייתי.
איך אתם מחליטים על דיאטה או שיטת תזונה קיצונית זו או אחרת? בגלל גורו? בגלל אידיאולוגיה? בגלל טרנד? בגלל אינפורמציות מבטיחות הרים וגבעות באינטרנט? אולי סתם משום שנראה לכם כדאי לנסות, כי שום שיטה קודמת לא הצליחה? או אולי שכנעתם את עצמכם שהיא מתאימה לכם כמו כפפה? אני יודע שיש כאן מישהי שתדע מדוע כתבתי את המשפט האחרון, אך זה אך ורק משום שאני דואג לשלומה. כעת תוכלו לקרוא במומלצים על מה שקרה למי שבחרה בשיטת תזונה קיצונית לאחר עשרים שנה בפוסט הזה. כמוה יש אלפים. חלקכם ימנעו מחיסונים בגלל סיכוי של אחד למיליון לסיבוך, ואינכם חוששים מסטטיסטיקה גבוהה מאות מונים לסיכוני תזונות קיצוניות ולא מאוזנות לאדם - שלא נולד כבשה או זאב.
אבל האם טרחתם לשאול את הרופא שלכם ודיאטנית על הדיאטה הזו ומה היא יכולה לעשות לבריאותכם? לא בעוד חצי שנה, אלא בעוד שלוש שנים, עשר שנים, אולי עשרים שנים ושאז הנזק עשוי להיות בלתי הפיך? במידה וכן שאלתם דיאטנית או רופא - האם עלה בדעתכם לקבל גם כאן חוות דעת שניה, כפי שהייתם עושים לגבי מחלות שלכם וטיפולים רפואיים קונבנציונאלים?
כיצד אתם מוכנים להתגלח על כל טרנד, שמועות וגוּרוּז להפקיר ולסכן את בריאותכם? לשימה על קרן הצבי. האם למדתם רפואה, ביוכימיה ופרמקולוגיה (תורת התרופות) שאתם מחליטים לסמוך על מידע מדוקטור אינטרנט "שמתאים לכם"? האם הייתם מעזים לעשות נסיונות על גופכם עם תרופות, כמו שאתם עושים "בהמלצות אינטרנטיות" עם "תרופות טבעיות"? סטיב ג'ובס סירב לקבל טיפול רפואי אמיתי כנגד סרטן הלבלב שלו, בשלב שסיכויי ההחלמה היו גבוהים. במקום הוא פנה לכל מיני גוּרוּז אלטרנטיביים ולהוליסטים - והתוצאה ידועה. מדוע חלקכם נמנע מלחסן את ילדיכם ובכך מסכנים אותם ואת הציבור כולו במגיפות עתידיות, שיתוקים ומוות? מדוע ידכם כל כך קלה על ההדק לעשות ניסויים בגופכם (עם שיטות תזונה קיצוניות, תוספי מזון, צמחי מרפא או קוסמטיקה) כאשר חלקכם כל כך קנאים לחייהם של חיות ניסוי?
מדוע לא ראיתי אתמול את התוכנית המסכמת של האח הגדול בערוץ 2 אתם כבר יודעים מכאן. אבל היתה לי סיבה הרבה יותר טובה לצפות במקומה בערוץ דוקו, בתוכנית על חייו של אבא שלי - קורותיו של ילד שבקושי סיים כיתה חמישית שמספר על הזוועות שעבר הוא וניצולי הפוגרומים שבצעו האוקראינים מהעיירה שלו שבוע לאחר כניסת הנאצים (שטבחו ביריה כך סתם בערב אחד מחצית מהיהודים ברחוב שגר, כ-800 במספר, וביניהם סבתא שלו) ושתרמו אחר כך לשואה לא פחות מהקצינים הנאצים.
ולמרות שאני מכיר היטב את כל שעבר עליו, כמובן שוויתרתי ללא כל קושי על תוכנית האח הגדול או על כל עיסוק אחר. אני מניח שאני הייתי מיעוט שבמיעוט ויתכן שאף אחד מקוראי כאן לא צפה בתוכנית. ובכלל כמה יוותרו על "מיטב" הריאליטי? או על מדורות שבט? למרות שהתוכנית אמורה להיות משודרת בערוץ דוקו עוד פעמיים בעתיד (לא זוכר מתי), בחרתי כמובן לוותר לטובתה אתמול, הן על ריאליטי והן על פירומניה.
ומדוע לא השארתי אתמול את חלונות הבית ודלת המרפסת פתוחים? כי אפילו שרץ ארוך ושמן (שוודאי שמעו היה מפחיד אתכם) נכנס לביתנו למצוא מחסה מהאוויר רווי עשן המדורות שבחוץ. ואני כבר תכננתי איך לרוצץ את ראשו תחת גלגלי מושב הנכים, אבל זוגתי האמיצה שתחייה הייתה מהירה ממני להראותו נחת הקבקב שלה. הרי זו פמיניסטית כהלכה.
ומדוע אינני רווה נחת מהחג הפירומני הזה של עמי, ישראל? ראשית פירומניה לא מדליקה אותי. שנית אני לא עורך הילולות לזכר מותו של רבי שמעון בר יוחאי ולא לזכר מותו של אף אחד אחר. תארו לכם חגיגות והילולות ביום מותו של הרב עובדיה יוסף. מה יאמרו חסידיו אם ביום זה אצלה נקניקיות עם תפוחי אדמה לכבודו ואקנח במרשמלו? כנראה באמת עם פירומנים אנחנו, כי ל"ג בעומר שהתחיל ביום אחד, כבר נחגג כיום במשך שלושה ימים. ועוד היד נטויה - אולי בעוד כמה שנים כבר יהיה לנו ל"ג בעומר ראשון ושני עם חול המועד באמצע?
ובכלל אני לא עז בעדר! אם אני רוצה לנפנף על האש, אני יכול לעשות זאת בכל מועד במרפסת ביתי בגריל פחמי אבן על גז, ומדוע דווקא ביום העצמאות בגן סאקר - אם אתפוס מקום בחמש לפנות בוקר, ואם לא - באי התנועה ממול ? מה זה זבח יום העצמאות? ואם אני רוצה לעשות קומזיץ מדורה על חוף הים, מדוע שאעשה זאת דווקא בל"ג בעומר, בין מיליון מדורות מחניקות ומסריחות מסביבי? ומדוע שאנקה יסודית את הבית דווקא לפני פסח כחיקוי לניקוי האביב המסורתי הפגאני של גויי אומות העולם? אם חשקה נפשי בניקיון יסודי, אעשה זאת דווקא לקראת שבועות, כאשר מסתיימת עונת החמסינים שלכלכו את התריסים ושמשות החלונות שמורקו לחינם לכבוד פסח. אני אישית גם לא מוטרד מחמץ שילקק החתול של השכנים מהתריסים. דרך אגב, למי שלא יודע מדוע קוראים לשרב חמסין - זה משום שערביי ארץ ישראל טוענים שבכל שנה יש בדיוק חמישים ימי שרב. ואם עדיין לא השתכנעתם שמיותר היה להבריק את שמשות החלונות בפסח, תבדקו מה מצב החלונות שלכם אחרי שלושה ימי פירומניה. רחמים לי עליכם חולי האסטמה, על כמות הונטולין שאתם נאלצים לצרוך בימים אלה.
אז עכשיו לא קשה להבין מדוע לא השתתפתי בהילולות מדורה ומדוע לא צפיתי באח הגדול כתחליף לריגושים. אבל אם הייתי צופה (כפי שסיפרו לי) בהתפרצות היסטרית של מרוקאית פמיניסטית שמאלנית קיצונית על אשכנזי ימני קיצוני (עד כדי כך קיצוני, שלאחר פינוי גוש קטיף הוא התנחל בתל אביב במקום להפריח השממה בנגב) - בוודאי הייתי מגיע למסקנה של צופי האח הגדול, שמי שצועק יותר צודק יותר (נחשו מי צעק? האינטליגנטית או הכובש האשכנזי?). ואם הייתי בכל זאת צופה באח הגדול, בוודאי הייתי הופך מיד לטבעוני לאחר שהטבעונית המשיחית הזילה דמעות שליש על שמפרידים עגלים מאימם - ובפני מי הזילה? בפני שחקן שמגלם תפקיד של בוקר (קאובוי)! ומה אמרה לו הצבועה הזאת (וכנראה גם לא הכי חכמה)? שאין לה טענות נגדו כמגדל בקר אלא אלינו כולנו אוכלי הבשר, מוצרי החלב והביצים. אתם מבינים - אין לה טענות בכלל למבצעי "העוול הנורא" עצמם!
הטבעונות בהחלט לא הנושא העיקרי של הפוסט, אלא המשיחיות של אלו המיוצגים על ידי המשתתפת הטבעונית של האח הגדול. אבל מאוד הייתי רוצה להראות משהו לאותה טבעונית משיחית ולראות את תגובתה. מדוע אני מכנה אותה משיחית? כי היא מאמינה שכולנו נהפוך אוטוטו לטבעוניים, הרבה לפני בוא המשיח. ובואו נעזוב כרגע את ספר התורה "מחקר סין" - כי בדיוק פרסמו השבוע שני מחקרים סטטיסטים עולמיים על כך שמדינת ישראל שבה אחוז אוכלי הבשר הוא אחד מהגבוהים בעולם, היא גם המדינה השניה בעולם העומדת בראש רשימת תוחלת החיים הממוצעת של התושבים.
אבל מול הטענה המשיחית "סוחטת הדמעות" שאנחנו אוכלי הגבינות ושותי החלב כל כך אכזריים משום שאנחנו מפרידים עגלים מאימם לאחר 4 חודשים, אני רוצה להזכירכם שבניגוד לתינוקות אדם, העגלים עומדים על רגליהם לאחר כמה דקות ושהפרה חיה פי 4 פחות מאשר האדם (אם היא לא נטרפת לפני כן על ידי תנים או זאבים). וש"עגלה" בת שנה כבר יכולה להתעבר וללדת. ושנית, הייתי רוצה להראות לכם את זה (כי המסיונרית הטבעונית באח הגדול לא יכולה לצפות בזה):
ואת זה:
ואת זה
וכאן מי האכזרי?:
אבל את זה לא מראים בטלוויזיה בפריים טיים גם לא בהצגות הכי טובות בעיר של מעריצי יורופסקי.
ובכלל בכל עולם החי, גורים נדחים מתישהו באכזריות על ידי אימם. שלא כמנהג בני האדם - האמא מגרשת אותם ללא כל סנטימנטים, לעיתים ממש בטרם עת, אם פגשה זכר חמד חדש שכבש את לבבה והזדווגה איתו. ואם הגורים המסכנים לא יסתלקו כל עוד נפשם בם, בן זוגה החדש של האם ירצח אותם. אז מי כאן האכזרי? על מי המשיחיים מנסים לעבוד?
אז אני מציע למשיחיים האלה שילכו להתנדב ולעבוד בבתי יתומים שאימותיהם בנות האדם זנחו אותם או שהן נרצחו בידי אדם. שיאכלו מה שהם רוצים, רק שלא יכפו עלינו את תורת התזונה שלהם. מספיק לנו מכפיה דתית, לא?
והכי חשוב - לא כל המרבה לצעוק ומזיל דמעות צודק!
* הפוסט הוא שירות למען נפגעי שטיפות המוח של האח הגדול או של ההצגות הכי טובות בעיר.
לאחר התחבטות לא קלה החלטתי לשנות את הכותרת לפוסט, שהיתה במקור "גם צמחוניים וטבעוניים אוכלים בשר?!" אני עומד להציג דברים קשים, ידועים בחלקם ואנחנו (לפעמים בצדק) מדחיקים. אבל אולי המדחיקים הגדולים ביותר הם הטבעוניים והצמחוניים הנמנעים ממאכל בשר.
גרי יורובסקי ושו"ת מנסים להגעיל אותנו השכם וערב כטקטיקה להפוך אנשים לצמחונים. וכפי שכבר הזכרתי בעבר, הם מציגים למשל צלחת פסטה עם נתחי בשר עגל כאילו וזה בשר כלב. ועוד כהנה וכהנה. זה בהחלט מקובל עלי שאנשים בוחרים בצמחונות בשל אדיאולוגיה. אבל עד כאן, אידיאולוגיה בלבד! בלי שכנועי בריאות שממש לא מדוייקים, בלי שיקולים כלכליים לא מעשיים, בלי לומר שהאדם צריך להיות חיה צמחונית בעוד שהוא ממש לא מותאם לצמחונות. והכי חשוב (וזה נושא הפוסט) - אפילו גם טבעוניים אוכלים בשר חי. ואפילו לא מעט.
לפני שאמשיך, אציין שאין בפוסט הזה שום דבר מגמתי כנגד צמחוניים וטבעוניים. כפי שתראו, יובאו כאן דברים קשים שנוגעים לכולנו - גם אוכלי כל.
לפני שנים מספר ביקרנו עם הילדים בחווה טבעונית בצפון. מההסבר האידיאולוגי הארוך של בעלת החווה כבר אינני זוכר דבר מלבד משפט אחד: "אם תולעת לא מוכנה לאכול מכרוב (עם חומר הדברה), מה זה אומר לגביכם, תחשבו על זה". אם ננתח את המשפט הזה של הגברת אפשר לומר שהוא דו-משמעי (למרות שלא התכוונה לכך). כי מצד אחד צודקת הדוברת שחומרי הדברה רעילים ורעים לבריאותנו. אבל מצד שני, בהמנעות מאכילת ירקות ופירות מודברים, יוצא שהגברת מעדיפה לאכול את הכרוב יחד עם התולעת שמסתתרת הטב בכרוב. ובדרך כלל, התולעת או הזבובון אינם בודדים.
מדגם קטן ביותר
אכילת שרצים וטפילים בלתי נראים היא אחת מהעבירות הדתיות החמורות ביותר. לכן היא מטרידה רבנים רבים המביאים כל מיני תקנות - כמו השריית הירקות והפירות במים וסבון ושטיפה מסיבית במים זורמים לאחר מכן. וכן השטיפה המפורסמת בחומץ. אבל... החומץ אולי הורג את החרקים (גם לא את כולם!), אבל גם עשוי לקבע אותם - ובמקום בשר זבובון או תולעת חי, אנחנו אוכלים בשר מת (גוועלט, טריפה, בשר שיקוצים, פיגולים, טפו, טפו,טפו). ובעצם בשר כבוש.
הסרטון הבא מובא בהקשר כשרות דתית, אבל כדאי לכם לצפות מה אנחנו אוכלים עם תותים ובמיוחד עם תותים אורגניים שלא הודברו. ואנחנו אוכלים את זה גם כששוטפים אותם היטב היטב במים וסבון.
לאחרונה פורסם מחקר המצביע על קשר נסיבתי בין אכילה של ירקות ללא חשש חרקים הנצרך על ידי החרדים לבין עליה במקרי הסרטן באוכלוסיה זו. בעקבות המחקר הזה רבנים המליצו לחזור לירקות הרגילים ולשטוף בחומץ. כלומר, אולי פחות חומרי הדברה רעילים אבל עם כמות מסויימת של "חרקים כבושים".
מיותר גם לציין שתקנות הכשרות מתעלמות מחרקים וטפילים מיקרוסקופיים. משמע רחוק מהעין רחוק מהלב. ולכן גם לגבי כשרות בשר חייבים לדעת שהכשרות נותנת רק תשובה חלקית מאוד לנגעים כמו טפילים, ביצים ושרצים בבשר. לכן בעיניי נחשב יותר מבחינה בריאותית חותמת של השירותים הוטרינריים מאשר חותמת כשרות.
כולנו, הצמחוניים כמו אוכלי כל, אוכלים לא פעם זוועות בלחם ובדברי המאפה. בוודאי כולכם נתקלתם בככרות לחם שלאחר מספר ימים בבית (ולפעמים גם בחנות) מעלים עובש (מסוכן לאכילה!) גם אם הוא ארוז באריזה אטומה ולפני תאריך התפוגה הרשום עליו. הסיבה לכך הם נבגים של עובשים הגרים במיכלים ובצנרות הייצור. אבל לא רק חומר צמחוני כמו עובשים מתרבה בקו היצור של הקמח אלא מגוון חרקונים זעירים וביצים שלהם. כלומר, אנחנו אוכלים בשר חרקים (חיים או מתים) בלחם ובדברי המאפה. גם קמח מנופה עשוי להכיל חרקים וביצי חרקים כי הוא מועבר אחר כך בצנרות מזוהמות.
אני אחסוך מכם סרטים פיקנטים על מפגעים חיים כאלה במוצרי קמח. תוכלו למצוא אותם בעצמכם ביוטיוב. בוודאי קמח מלא וגם קמח אורגני לא נקיים מבשר חרקים, שרצים וטפילים.
אמנם יש כאלו שאוכלים במתכוון מזונות כאלו
קָאזוּ מַרְזוּ- גבינת גורמה איטלקית מתולעים חיים
אבל לא נדיר שאנחנו אוכלים דברים כאלה גם בקמח למשל. חלק מהתולעים האלו ממש שקופות וקשה להבחין בהן בעין בלתי מזוינת. וחוצמזה
ומכאן שאין צמחונים נטו, מכיוון שהצמחים שאוכלים ה"צמחונים" מהטבע מכילים בשר תולעים שבלולים ועוד מיני חרקים. טבעוניים ורבים אחרים מפרנסים כיום בשפע חנויות אורגניות למיניהן. אז כאן המקום להזכיר, שעם הירקות, הפירות והאגוזים האורגניים "הנקיים" (כי זה לא תמיד נכון) מחומרי הדברה - אנחנו עשויים לאכול (פוליטיקלי קורקט אני לא אומר אוכלים) גם בשר בעלי חיים. השאלה היא כמובן רק כמה ומה גודלם. אני אישית מצאתי לא פעם תולעים מיובשות יחד עם הפרי או האגוזים והשקדים ואפילו בקמח אורגני מצאתי זבובונים ותולעים.
תחליטו אתם אם שווה לכם להוציא הון על מזון אורגני כזה. אבל מה שבטוח בטוח - עם כל המאמצים, אין אף אחד בעולם שהוא צמחוני . כי כולנו, אבל כולנו אוכלים בטונות במשך כל ימי חיינו את מה שאתם רואים בתמונה הבאה, כל פעם שאנחנו פותחים את הפה - מה שכולנו לא מבחינים בעיניים, אבל בולעים ואוכלים הרבה הרבה - חלבון מהחי:
קרדית האבק
ולסיום, מהסרטון הבא אני לא יודע אם לצחוק או לבכות (ושימו לב שהוא מדבר רק אל האישה, כי גברים הרי לא מבשלים במטבח):
ועוד משהו קטן לסיום. אם אתם אוכלים בחומוסיות, פלאפליות ומסעדות. לא מן הנמנע אתם אוכלים פלאפל (מזון צמחוני למהדרין) עם רגלי וכנפי ג'וקים טחונים. מי שקרא כאן וודאי זוכר כיצד הייתי עד לטחינה של ג'וק ענק לתערובת פלאפל של פלאפליה ידועה בירושלים, שיש לה תעודת כשרות של הבד"צ ואישור הפעלה של משרד הבריאות.
בפוסט הזה יהיו טיפים חשובים לבלוגרים כאן, כיצד להעלות את החשיפה של הפוסטים שלכם. אז למרות שתהיה כאן מעט סטטיסטיקה, כדאי לקרוא בעיון עד הסוף.
כבר כתבתי מדוע כדאי לפתוח דף פייסבוק לבלוג כאן. ובפוסט הזה כתבתי על הסטטיסטיקה המעניינת שלמדתי על פרופיל קהל הקוראים שלי בפייסבוק. אבל למי שאין סבלנות לקרוא, אעתיק לכאן את החלק הרלוונטי מהפילוח הסטטיסטי לפוסט הנוכחי :
הפילוח של התפוצה המגדרית של הבלוג:
אוהדים: 59% -נשים, 41%- גברים
ביוני 2013 הפוסטים הגיעו ל:
81% -נשים, 17%- גברים, 2% - ללא מגדר.
הסטטיסטיקה המגדרית הכללית של הדף בהשוואה לכלל הפייסבוק:
נשים: בדף הזה - 59% , לעומת בכלל הפייסבוק -46%
גברים: בדף הזה - 41% , לעומת בכלל הפייסבוק -54%
אין ספק, שלדף הבלוג הזה הייתה העדפה נשית.
התפלגות גילאים של הצפיות:
13-17: 6%
18-24: 9%
25-34: 16%
35-44: 22%
45-54: 24%
55-64: 16%
65+ : 4%
מכאן שגיל מרבית הקוראים נע בין 35-54.
הסטטיסטיקה הזו לא השתנתה בעיקרון עד ממש לאחרונה. אבל הפוסט האחרון הפך את הקערה על פיה. אני מניח שחלק גדול מכך נעוץ בכותרת שנתתי לפוסט: "צמחונות הורגת פרפרים". צא ולמד שכדאי להשקיע בכותרת של הפוסטים.
כבר כתבתי בעבר מספר פוסטים על צמחונות והצורך בתזונה מאוזנת שעוררו אנטגוניזם צעקני על גבול האלים בקרב חסידי יורופסקי כאן בישראבלוג. עד שאפילו מספר נכבד של קוראים בישרא הכריז עלי כאויב הצמחונות וקראו לחרם על הבלוג הזה. ובכלל חרמות למיניהן פופולריות מאד בימים אלו. כבר אמרנו את זה?
אבל מסתבר שהדף בפייס שקישר לפוסט צמחונות הורגת פרפרים קיבל תפוצה מדהימה בעיניי. כמעט בשני סדרי גודל יותר מפוסט ממוצע כאן:
כן, לאחר 24 שעות ראו מה היה מספר הכניסות:
וראו את הסטטיסטיקה הזו:
כלומר, 131 סימנו לייק (עד כה בישרא - מעטים היו פוסטים שקיבלו מקסימום
25 לייקים ). ו- 68 קליקים נעשו לפוסטים קודמים שכתבתי ושקושרו בפוסט האחרון. וההפתעה הגדולה הייתה שבפייס התהפך הגלגל - הפעם מרבית המעורבים בפוסט הזה בפייס היו צעירים (נוער ועד גיל 24) עם רוב לגברים:
כלומר, הפוטסט הזה העלה את החשיפה של הבלוג לאוכלוסיה הצעירה בנוסף לחשיפה הרגילה לאוכלוסיה הבוגרת יותר כאן בישרא (קבוצת גיל 35-54). והפרסום של הפוסט כסטטוס בפייס העלה את החשיפה לאוכלוסיית הקוראים הגברים (יחס הפוך לחשיפה כאן בישרא).
אני מאוד שמח שלפוסט הייתה תפוצה נכבדת בקרב הנוער והצעירים - כי זו האוכלוסייה הפגיעה ביותר לנזקי תזונה טבעונית/צמחונית בלתי מאוזנת. ועל הקשר בין צמחונות בגיל צעיר ואנורקסיה כבר כתבתי כאן.
ומה התוצאה של החשיפה הזו בפייס בבלוג כאן?:
מה אפשר ללמוד מכל זה? מתוך 160 מסך כל הלייקים, רק 29 הם מקוראי ישרא-בלוג. רוב הלייקים הגיעו מקוראי הסטטוס בפייסבוק.
וההפתעה הגדולה ביותר הייתה שחלק ניכר מהלייקים שניתנו לפוסט בא מהמגזר הערבי. כן, הפוסט עורר עניין בקרב האוכלוסיה הערבית הצעירה ושמחתי על החשיפה הנוספת גם למגזר זה.
אז מה ראינו כאן?
א. כדאי לפרסם פוסטים חשובים לכם גם בדף פייסבוק של הבלוג.
ב. כך תגיעו לאוכלוסיה ומגדרים נוספים שלא מגיעים אליכם בדרך כלל רק בפרסום בישרא-בלוג. וזה נובע מכך שלפוסט בפייס היו למעלה מ- 13 אלף כניסות ב- 24 שעות.
ג. זוהי דרך לתפוצה רחבה של פוסטים חשובים לכם - לרמה שגבוהה בסדר גודל אחד לפחות יותר מאשר אפילו כשהפוסט מגיע למומלצים בישרא-בלוג.
ד. האם התפוצה הגדולה הזו של הפוסט בפייס הביאה למנויים וקוראים קבועים חדשים לבלוג כאן? התשובה היא כן. כמו גם לעליה במספר הלייקים לדף הפייס של הבלוג.
אבל לבלוג יש (לפחות אצלי) יתרון על פייסבוק במספר המגיבים. למשל הפעם 48 תגובות לעומת 2 בלבד בפייסבוק (טוב, לפעמים יש קצת יותר). ומגיבים חשובים מאוד בעיניי ונותנים תחושת משפחתיות. בנוסף יש מספר כניסות רב למדי מגוגל ומנועי חפוש אחרים לפוסטים ישנים. מכאן שכדאי מאוד להשקיע ברשימת הקטגוריות בסוף כל פוסט בבלוג.
ושנית, למרות שקיים במידה מסויימת גם כאן - בפייסבוק חלק ניכר מהכניסות כללו קריאה של הסטטוס הקצר בלבד בלי להקליק על הקישור לפוסט בבלוג. אבל לא נורא. כי בכל זאת מקבלים קוראים נוספים לפוסט בבלוג וגם לפוסטים ישנים. פתאום ראיתי בלוח העריכה כניסות מרוכזות אחת אחרי השניה לפוסטים ישנים שלי. וגם אם לא כל הנכנסים בפייס נכנסים גם לבלוג - ראו את זה כשלח לחמך. ולסיכום אומר - הרחבת התפוצה של הפוסטים חשובה בעיניי אבל אין כמו הקוראים והמגיבים הקבועים כאן שהפכו ממש לחברים וירטואלים יקרים. לכן לא אוותר על הבלוג.
ובהזדמנות זו אני רוצה להזכיר כי בדף הפייס אני מעלה גם סטטוסים בנושאים שלא מפורסמים כאן בבלוג (כמו שחלק מהפוסטים כאן אינם מפורסמים בפייס). אז כדאי להכנס לדף הפייס (בכפתור הנמצא בשוליים הימניים) ואם תרצו סמנו בהזדמנות זו לייק לדף הבלוג והצטרפו כעוקבים.
***
ממש רגע לפני פרסום הפוסט הזה - הנתונים המעודכנים בפייסבוק לפוסט האחרון הם:
15,968 כניסות
238 מעורבים (מקשרים, אוהדים ומגיבים).
95 קליקים על קישורים לפוסטים אחרים שכתבתי בעבר
165 סימוני "אהבתי" בפייסבוק
4 סימוני "אהבתי" חדשים לדף הפייסבוק.
175 סימוני :"אהבתי" לפוסט בבלוג (שיא חדש, הקודם היה 25).
בקרוב אכתוב כאן טיפים נוספים כיצד להגביר את החשיפה של הבלוג שלכם. אם ברצוכם לקבל עדכונים במייל על הפוסטים - הרשמו כמנויים (במלבן בראש השוליים הימניים). ההרשמה היא כמובן אנונימית. אם תרשמו (צריך להכניס רק כתובת מייל בתיבה ולשלוח) אל תשכחו לאשר את המנוי במייל החוזר האוטומטי שתקבלו.
ראשית אתחיל ואומר שאין זה פוסט נגד הצמחונים והטבעונים, וכדי למנוע מיד עלהום צפוי של מגדר זה, אנא- קראו את הפוסט הזה. כן, צמחונות או במיוחד טבעונות רחוקים מלהיות אוטומטית שיטת תזונה בריאה וחומלת. רבים ממש לא מבינים שהתנזרות מהחי דורשת הקפדה רבה על מה שהם אוכלים, שתזונה כזו גם היא עשויה לפגוע בחי - לא פחות מחלק מתעשיית המזון מהחי. וכן, גם פגיעה בעצמם ובכל האנושות. על כך בכתבה.
דנאית מלכותית
ובכן הפרפר המקסים הזה גוסס ובסכנת הכחדה מיידית. מדוע? בגלל העליה בביקוש בתירס וסויה - שהם מוצרי צריכה משמעותיים אצל הטבעוניים והצמחוניים. לא שאוכלי כל אינם צורכים גם הם מוצרי תירס וסויה, אבל הם זקוקים להם הרבה פחות, אם בכלל. מיד נראה מדוע וכיצד זה קורה. ואלה שחומלים על פרה ולא על פרפר, יראו מיד שהרג פרפרים פוגע בעצם בהם ובבריאותם עצמם. נראה שלעליה בביקוש לתזונה צמחונית עשוי להיות אפקט הרסני להם, לאנושות ולבעלי החיים שהם כל כך אוהבים.
הדנאית המלכותית היפיפיה הזו עשויה בעוד זמן קצר לשרוד רק כקישוט באלבומים של אספני פרפרים, ובתמונות כזן נכחד באנציקלופדיות נכחדות. אתם וודאי שואלים הכיצד. ובכן הדבר תלוי בסיבה הפוגעת בכל יצור מהחי שמגביל את התזונה שלו. כמו הקוואלה שחייה תלויים בתזונה בלעדית של עלי עצי אקליפוס, כך גם הפרפר "המלכותי" תלוי בתזונה בלעדית של עשב הגדל בשולי שדות חקלאיים - עשב ששמו מילקוויד. זהו עשב שגידולו תחום לשטחים בצפון אמריקה (בין מקסיקו לקנדה). הזחלים של הפרפר הזה אינם יכולים לאכול ולהתקיים ללא העשב הזה שהוא המזון היחיד שלהם.
מסתבר שקיימת מזה מספר שנים מגמה של הצטמקות רצינית באוכלוסיית הפרפר הזה בעקבות שגשוג החקלאות הצמחית. מיליוני שטחים בצפון המערב התיכון בארה"ב הפכו בשנים האחרונות לשדות תירס וסויה בגלל הביקוש בתעשיית המזון והדלק הצמחי. אלא מה? גידולי התירס והסויה רגישים לגידול עשב בר הגדל בשדות המתחרה איתם על מזון ומים מאדמות הגידול.
לכן, כדי להגדיל את יבולי התירס והסויה מרססים את השדות בחומרי הדברה כנגד עשב הבר. חומרי הדברה אלה נקראים פסטיצידים. אלא מה? הפסטיצידים פוגעים גם בגידול התירס והסויה עצמם. אלא שכאן נכנסה לתמונה ההנדסה הגנטית.
בעזרת ההנדסה הגנטית נערכה השבחה של התירס והסויה לזנים שהפכו עמידים כנגד הרעילות של הפסטיצידים. כתוצאה מכך, החקלאים מרססים חופשי את שדות התירס והסויה בחומר הדברה ששמו בסלנג ראונדאפ. עשב הבר נפגע מההדברה הזו ומכיוון שהעשב משמש מזון יחיד לזחלי הפרפר - הוא הולך ונכחד. כלומר,כעת עשב הבר מושמד על ידי הפסטצידים וגם הפרפר. והגידולים החקלאים עצמם אינם נפגעים מההדברה מכיוון שההנדסה הגנטית הפכה אותם עמידים לרעילות של ההדברה. אבל עליה וקוץ בה - הגידולים החקלאיים מתפתחים יפה, אבל הם ספוגים כעת כמויות עצומות של פסטיצידים - חומרים כימיים רעילים שאותם אנחנו אוכלים עם הגידולים החקלאיים.
אני כבר רואה אחדים מכם המניפים יד בביטול - ביג דיל, בסך הכל מדובר בפגיעה בפרפר. פרפר זה לא פרה או עז אבל חוץ מאשר יסלחו לי אלה שאני מרים גבה על ההבדל במידת החמלה בין פרה לפרפר - כדאי שתבינו שפגיעה בחיי הפרפר בשימוש בפסטיצידים (קוטלי עשבי הבר), פוגעת מאוד גם בפרה וגם בחיים שלכם.
ואם אין לכם סבלנות לקרוא את הכתבה הארוכה בקישור הזה או משום שאתם פוחדים מהאמת, אנא קראו את הכתבה הקצרה הזו של ד"ר אליהו דניאל - המציג את עצמו כמומחה לדיקור, צמחי מרפא ותזונה נכונה.
ואם אתם עדיין לא בהיסטריה, בוודאי תהיו לאחר שתצפו ביום חמישי זה בתוכנית שתשודר בערוץ 2 בטלוויזיה - שבה תבינו שיחד עם המזון הצמחוני, הירקות והפירות שאתם אוכלים בצלחת אתם אוכלים גם הרבה פסטצידים וחומרי הדברה פוספו-אורגנים שהם הרוצחים השקטים שלנו. הפסטצידים במינון גבוה גורמים למשל לפרקינסון ולסרטן. והנזק שלהם מצטבר. חומרי ההדברה הפוספואורגניים משפיעים על כל תאי הגוף כמו על תאי העצבים. ההשפעה שלהם דומה לגז העצבים שגם הוא חומר פוספו-אורגני. אם אתם חושבים שעל ידי שטיפה של ירקות ופירות במים וסבון אתם נפטרים מכל חומרי ההדברה - טעות גדולה בידיכם.
אז חוץ מאשר כולנו צריכים לדאוג, צריכים לחשוש שבעתיים הצמחוניים והטבעוניים שתזונתם עשירה בסויה, תירס ומיני צמחים מרוססים אחרים. ואת היורופסקים אאתגר בשאלות הבאות:
1. לאור הכתבה הזו, האם הצמחונות באמת יותר בריאה לכם?
2. אם כל אוכלוסיית העולם תעבור לתזונה צמחונית, כיצד תמנעו בעצם את הפגיעה בכל עולם החי כולל האדם?
3. ולאוכלי המזון האורגני - מניעת הדברה והנדסה גנטית מצמצמת מאוד את היבולים. אז כיצד נאכיל את כל אוכלוסיית העולם (הרעבה גם היום ללחם) שתהפוך לצמחונית לפי החזון שלכם? לא כולם יוכלו לשלם מאה שקל על קילו עגבניה אורגנית, חוץ מכמה פלצנים . כי מי יגדל לכם את העגבניות, כאשר אדמות חקלאיות הופכות היום לצימרים ולקניונים? וכדי לספק לכם מזון צמחוני, תהיו חייבים לאכול צמחים תוצר הנדסה גנטית (שרובכם מתנגד לה). ובקרוב המזון הצמחי שלכם (גם שלי) יגדל כך:
4. הטבעוניים והצמחונים מגבילים את תזונתם מתוך חמלה על בעלי חיים מסויימים ואין בהם חמלה על חיות אחרות, שהם מכחידים חופשי חופשי בבתיהם וגינותיהם בחומרי הדברה ובמלכודות. זוכרים את הטרגדיה שקרתה לאחרונה למשפחה בירושלים מחומרי הדברה? מה אתם אומרים לגבי הכחדה של בעלי חיים הננקטת כדי להאכיל אתכם במזון צמחוני? אתם מבדילים בין חיי פרה לחיי עכבר או פרפרים, אז מדוע שאוכלי כול לא יבדילו בין אדם לפרה?
5. במקום להלחם בחלק מתעשיות מזון המפֵרוֹת את החוק בטיפול אכזרי בחיות, אתם קוראים לכולם לעבור לטבעונות. אז מדוע אתם לא נלחמים בתעשיות צמחים ובחקלאות שמרעילות גם חיות ובמיוחד אתכם?
למעונינים להעמיק בנושא ההנדסה הגנטית וההדברה - קראו בסדרת הכתבות שכתבתי כאן.
לבסוף אני מבקש מהמעוניינים להגיב - לעשות זאת בצורה תרבותית וללא אלימות מילולית. תגובות נאצה וניבולי פה תמחקנה.
* הכותב ד"ר לביוכימיה ולגנטיקה, מומחה בהנדסה גנטית ומרצה בבית ספר לרפואה.
***
אני שוקל כתיבת טור חדש בנושאים וחדשות במדעי הטבע והרפואה שיתבסס על שאלות שלכם שתפנו אלי. עדיין לא סגור על הפורמט.
אפשרות אחת היא שאצרף כאן בבלוג כפתור לחשבון מייל מיוחד - אליו תוכלו להפנות את שאלותיכם בכל נושא שתרצו במדעי הטבע והרפואה. אשתדל לענות כמיטב יכולתי לכל השאלות במייל. שאלות ותשובות נבחרות בעלות ענין לציבור אפרסם כאן בטור.
אפשרות שניה היא שאצור כאן בבלוג כפתור לכניסה לאתר מדע פופולארי פרטי שאקים והוא יתנהל גם כפורום שאלות ותשובות.
אשמח לשמוע מה דעתכם כאן בתגובות. ראו את זה כסקר התכנות.