לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

חשיבה חופשית


מתובנות של מדען: עובדות לא נעלמות כאשר מתעלמים מהן!

Avatarכינוי:  קנקן התה

בן: 12

Google:  קנקן התה

תמונה



פרטים נוספים:  אודות הבלוג


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    נובמבר 2015    >>
אבגדהוש
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

 
הבלוג חבר בטבעות:
 
קטעים בקטגוריה: . לקטעים בבלוגים אחרים בקטגוריה זו לחצו .

מידה אחת פחות במכנסיים בארבעים יום


  

קוראי שהתוודעו כבר לתזונת הזון (וחלקם מנויים במועדון הזון שהקמתי כאן), יודעים שלפני כשמונה עשרה שנה הורדתי שתי מידות במכנסיים ושמרתי על כך בעזרת עקרונות הזון.

  

אבל מה לעשות, עם הגיל הביולוגיה משתנה. הגוף צורך פחות ועייפות משתלטת מדי פעם. צריך להקשיב לגוף. אז לפני כארבעים יום, המשכתי בעקרונות הזון אבל התחלתי להוריד את כמות הפחמימות בעלות האינדקס הגליקמי הגבוה: פסטה (חיטה מלאה), מאפים, אורז (מלא או אדום) ותפוח אדמה אני אוכל כעת כזית - בעיקר בסופ"ש. גם קטניות - עשירית ממה שאכלתי. במקום התחלתי להעלות את כמות הפחמימות בעלות האינדקס הגליקמי הנמוך. שזה בעיקר ירקות, שתי פירות ביום בלבד. יותר יוגורט (שמכיל את יחס הזהב של הזון). שתיה - מים עם קרח בלבד (שני ליטר ביום).

 

והתוצאה - המכנסיים החלו ליפול. אני לא צוחק. נשארתי פעם עם התחתונים ברחוב, מזל שלא היו עדים. בדרך כלל אני לא שוקל את עצמי. מידת המכנסיים היא מדד מצויין. אבל הפעם נשקלתי. אל תדאגו, לא נעלמתי. נמצא במצב טוב עם ערך BMI בטווח הנמוך של הסקלה הנורמלית המומלצת לבריאות. אז עם מידה אחת פחות במכנסיים ושני חורים נוספים בחגורה - אני מרגיש היום נמרץ יותר.

  

והנה דוגמה לארוחה עיקרית  (4 בלוקים לפי הזון):

  

נקניקיות עגל עם ירקות

  

גילוי נאות, אלו לא נקניקיות פשוטות ולא בריאות שמוכרים במרכולים. אלו נקניקיות בוטיק דלות שומן מהחי, ללא שומן טרנס, ללא קמח, ללא מונוסודיום גלוטמאט, ללא צבעי מאכל וחומרים משמרים. בשר עגל טהור, תבלינים, ומעט עמילן מתפוח אדמה. מי שמעונין היכן קונים נקניקיות כאלה - שיכנס לדף הפייסבוק של הבלוג, לתגובה שלי לשאלה.

  

45 גרם מהנקניקיות האלו זה בלוק חלבון אחד של הזון. שלבי הכנה:

  

מרתיחים מים בסיר קטן (אפשר לחסוך בזמן ולשפוך לסיר מים רותחים מקנקן חשמלי).

  

שוטפים 3 נקניקיות במים וחורצים בשיני המזלג מספר פעמים לאורך הנקניקיה. מכניסים למים הרתוחים ומבשלים על אש בינונית כעשר דקות. בשיטת בישול זו יוצאים עודף עמילן תפוח אדמה וחלק מהשומן (מהבשר הרזה). ראו את העכירות של המים בסיר. זה עמילן ומעט שומן.

  



  

שוטפים את הנקניקיות במים לפני הסידור בצלחת.

 

מחממים תנור אובן טוסטר ל- 210 מעלות (חום עילי ותחתי).

 

מניחים על תבנית תנור אפיה קטנה עטופה בנייר אלומיניום את הירקות הבאים:

  

3 פלפלים שטופים מכל הצבעים

1 כוס עגבניות שרי שטופות

1 קישוא עגול שטוף עם הקליפה (אפשר גם רגיל)

2 בצלי שלוט מקולפים

2 תפרחות שום קטנות עם הקליפה.

2 פלפלי צ'ילי (לאחר חיתוך הגבעול, וביצוע חתך אחד לאורך כל הפלפל. מרחיקים את הגרעינים, חותכים את הגידים הפנימיים חריף אש ושוטפים במים להרחקת השאריות - כעת לצ'ילי תהייה לאחר אפיה חריפות עדינה).

 

לאחר אפיה 20 דקות, הירקות נראים כך: 



 

חותכים את כיפות הפלפלים עם הגבעול, מרחיקים את הגרעינים והגידים ושוטפים במים את השאריות. חותכים את הפלפלים לרצועות.

 

את ראש הקישוא חותכים מספר חתכים מהמרכז ובוצעים כמו פרח. במרכז מניחים רצועת פלפל אדום לקישוט.

 

מקלפים את תפרחות השום לשיניים בודדות ורכות ( השום לאחר אפייה כזו בעל טעם מעודן ללא הטעם והריח הגסים בשום טרי).

 

על צלחת גדולה פורסים 3-4 עלי חסה בינוניים (מעט ירק חי עם סיבים תזונתיים).

 

מסדרים את הנקניקיות, הקישוא, רצועות הפלפלים, עגבניות השרי האפויות, בצלי השלוט, שיני השום ופלפלי הצ'ילי. בוזקים על הירקות כפית שמן זית. אפשר להמליח מעט ולהוסיף מעט פלפל שחור גרוס. אני לא ממליח בכלל.

 

מוסיפים 2 כפיות חרדל (אני לא משתמש ברטבי החרדל המלאכותיים המכילים בין השאר קמח, אלא בחרדל דיז'ון עם הגרגרים השלמים). והרי המנה לפניכם:

 



 

אופן הכנה קל ומהיר.

4 בלוקים מאוזנים לפי הזון.

כ-550 קלוריות.

ארוחה מזינה ולא מעיקה.

פחמימות עם אינדקס גליקמי נמוך.

הרגשת שובע לארבע שעות לפחות.

 

בתאבון!

 

אפשר להחליף את הנקנקיות ב-150 גרם חזה עוף, הודו, בשר בקר רזה, או עגל - צלויים, אפויים או מבושלים. אפשר גם להכין קדרה של רצועות הבשר, עם הירקות בכמות שציינתי.

 

כעת אני כבר מתקשה לאכול פסטות, מאפים, אורז, תפוחי אדמה ואפילו קטניות - אלא ממש בכמות קטנה. הם גורמים לי להרגשת כבדות ועייפות. אני אוכל מאוזן. אשרי וטוב לי. 

 

ואגלה לכם סוד. אני אוכל מעט גלידה פעמיים שלוש בשבוע וגם שתי טבליות ליום שוקולד מריר (60% מוצקי קקאו) נטול סוכר - אנטי אוקסידנט מצויין.לפעמים מחליף בשוקו ללא סוכר ומעט חלב עם ממתיק סכרין. נשמע אולי נורא, אבל ממש טעים כשמתרגלים. בשבוע שעבר נתנו לי לטעום בסופר שוקו עם 30% סוכר פחות. היה לי מתוק מדי ונשאר לי טעם חמוץ בפה לאחר השתיה.

 

זכרו שלפי עקרונות הזון אף פעם לא אוכלים פרי לבד (שהוא כולו פחמימות). אני אוכל פרי יחד עם הכמות המתאימה של גבינת עיזים או כבשים ביחס הזהב בין פחמימות, חלבון ושומן. זה טעים ביחד שיגעון, וגם גורם להרגשת שובע.

 

 

לשאר הכתבות בנושא תזונת הזון, בסדר יורד מהסוף להתחלה כאן.

 

 

מועדון THE ZONE

 

נכתב על ידי קנקן התה , 29/7/2013 19:40   בקטגוריות מועדון THE ZONE, THE ZONE, בריאות, תזונה, תזונת הזון, נקניקיות עגל, נקניקיות עגל עם ירקות, ירידה במשקל, דיאטה, דיאטות, פורום ישרא-בלוג  
14 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של קנקן התה ב-30/7/2013 16:50
 



דיאטה חמוצה - חומץ שמוכרים לכם במאות שקלים


  

על הטריקים והשטיקים בשיווק דיאטות כבר כתבתי בעבר כאן. אומרים שפראיירים אינם מתים כך גם לא הדיאטות שמתו בשנות השבעים במאה הקודמת ומשווקות לכם שוב כדיאטות "חדשניות". כך היה עם דיאטת ה-HCG, שנאסרה לשימוש בשנות השבעים ולאחרונה הטרנד החדש-ישן של הדיאטה החמוצה - דיאטת טבליות חומץ תפוחים. כן,כן - מוכרים לכם חומץ במאות ואלפי שקלים כדי שתרזו.

 

הנה דגימה מהפרסומות:  

 

 

 

 

    

 הבה נראה מהם ההטעיות בדיאטת "הפלא" הזו:

 

 כשבפרסומת הראשונה שראיתי הפליגו בשיבחה של ערכת דיאטה כזו, ניסיתי לבחון את מרכיביה ולאחר שהתעמקתי בכתוב מצאתי שהדיאטה מורכבת מכמוסות המכילות חומצה אצטית. כמה מרשים, חומצה אצטית היא בסך הכל השם הכימי של חומץ. כנראה מישהו העיר שיש כאן בעיה של הטעייה בפרסום, ולכן בפרסומות הבאות כבר ציינו שהכמוסות מכילות APPLE VINEGAR. בתרגום חופשי לעברית זה פשוט חומץ תפוחים. אבל מדוע באנגלית?

 

 

 

וכשכולם כבר הבינו שמדובר בחומץ תפוחים פשוט, רצו להרשים אתכם "במדעיות" של המוצר ולכן פרסמו אותו כך:  

 


 

 ובפרסומות מאוחרות יותר משווקים לכם את זה כ"שילוב אופטימאלי של חומץ תפוחים, אצות ים, לציטין, ויטמין B6, כרומיום, סיבי גלוקומנן ואשכוליות.  לתמיכה וסיוע בתהליך ירידה במשקל, הגברת תחושת שובע, ויסות רמות סוכר והפחתת הכמיהה למתוק".

  

אז ראשית - אצות ים, סיבים, לציטין וכו' כבר שיווקו בדיאטות "פלא" קודמות. ה"חידוש" הוא החומץ.

 

וודאי תאמרו חומץ שמומץ - מה זה משנה?, הרי מבטיחים שזה עובד ומהר ואפילו מבטיחים החזר כספי במקרה של כשלון. אז אם אתם מאמינים שיחזירו לכם כסף הרי שאתם תמימים. מדוע? כי ערכת הדיאטה מצויידת בספרון הכופה עליכם משטר דיאטה מחמיר וקפדני. אם תבצעו את דיאטת הרעב המומלצת ככתבה וכלשונה אני מבטיח לכם נאמנה שתרזו גם ללא טבליות החומץ. אם תצרכו את הטבליות ללא הקפדה על הדיאטה לא תרזו. אז כיצד תוכלו להוכיח שרעבתם בדיאטה החמוצה הזו ללא הצלחה? שאכלתם בדיוק כפי שהורה לכם הספרון ולא רזיתם?

 

וכדי להרשים אתכם במשטר הדיאטה "הקלילה", אפילו אומרים לכם שישנה אפשרות בחירה בארוחות המומלצות, כדלקמן (אפשר לדלג, רק כדי להדגים כמה מעט יכולים לאכול כאן): 

 

ארוחת בוקר:  

 

חצי אשכולית עם כוס דייסת קווקר, קפה או תה

 

או

 

חצי פאפיה, כוס דייסת קווקר, קפה או תה

 

או

 

פרוסת מלון, כוס דייסת קווקר, קפה או תה

 

 

חטיף בוקר (ארוחת עשר):

 

פרי עם חצי כוס חלב

 

או

 

פרוסת טוסט עם דבש

 

או

 

תפוח עץ

 

 

ארוחת צהריים:  

 

סלט ירקות עם ביצה

 

או

 

סלט ירקות עם מנת דג

 

או

 

חצי אבוקדו עם מלח, פלפל וכמה טיפות חומץ תפוחים, פרוסת לחם או מרק ירקות

 

 

חטיף אחר הצהריים (ארוחת ארבע):

 

פרי עם חצי כוס חלב

 

או

 

חצי כוס יוגורט

 

או

 

בננה

 

 

ארוחת ערב:

 

מנת דג, ירקות מאודים, סלט ירוק וכוס תה

 

או

 

מנת עוף (ללא עור) בתוספת ירקות מאודים או מרק ברוקולי, קפה או תה 

 

או

 

מנת עוף (ללא העור), סלט ירקות, כוס סלט פירות, קפה או תה

 

 

 יש עוד אי אלו אפשרויות בחירה, גם לצמחונים, וכפי שאתם רואים, בדיאטה הזו לא אוכלים הרבה ולכן אם תקפידו עליה תרזו כאמור רק ממנה, עם ובלי חומץ.

 

 

איזה לוקשים מוכרים לכם על עקרונות הדיאטה

 

חומץ תפוחים הוא נוזל חומצי המיוצר על-ידי תסיסת תפוחי עץ. קיימת אמונה עתיקת יומין עוד מימי הפרעונים כי חומץ תפוחים מסייע בהרזיה . התומכים בטענה זו מסבירים כי הפקטין המצוי בחומץ מתחבר לשומנים ומסייע בשריפתם. אבל תגידו, ריבה עשירה בפקטין. האם ריבה מסייעת בשריפת שומנים?

 

הגירסה המודרנית של דיאטת חומץ תפוחים פותחה לראשונה ב- 1970 בצורה טבליות לבליעה המכילות שילוב של חומץ תפוחים עם אצות ים, ויטמין B6 ולציטין, כאמור יחד עם תוכנית הרזיה.

 

 

הנה מה נאמר על ידי אחת החברות המשווקות:

 

טבעית לגמרי   

  • לא פוגעת בגוף
  • לא מפרקת רקמת שריר
  • ממיסה רק שומן עודף
  • אין צורך להתעמל בה
  • לא משתמשים בה בכדורים או חומרים מדכאי תיאבון
  • ובסופה התוצאות נשמרות לכל החיים.

     

      

    יש גם חברות מתחרות שמציינות בפרוש שהדיאטה מתבססת על מחקרים רפואיים. וקובעות בוודאות: "העיקרון: החומרים הפעילים בחומץ גורמים לתאי השומן לפלוט שומן אל השרירים ושם מתרחש תהליך צריכת שומן ושריפתו" 

     "

     

    בדקתי בבסיס הנתונים PUB MED ולא מצאתי שום ביסוס מדעי  מוכח ליכולתו של חומץ התפוחים לשרוף שומנים או לסייע בהרזיה. 

     

     

    השימוש בחומץ תפוחים כמוטיב המרכזי של תוכנית ההרזיה אולי מעניק למרזים מסגרת פסיכולוגית בלבד ולחלק מהם אמונה שמה שעזר לפרעונים יעזור גם להם.

     

     

    כאמור, אין שום ביסוס מדעי ליכולתו של חומץ התפוחים לשרוף שומנים או לסייע בהרזיה. יותר מכך, האמונה שחומץ התפוחים יעשה עבורנו את העבודה גורמת לרבים לחטוא באכילה מעבר לתפריט המוצע ולכשלון בדיאטה.

     

    בנוסף המשווקים אומרים לכם שזו דיאטה טבעית. אבל בפירוט של רכיבי המוצר של החברה השויצרית מצוין שהוא מכיל גם חומרים כמו מייצבים: (E551, E470b), אבקת תפוחים, חומר מתחלב לציטין E322, עמילן תפוחי אדמה, מווסתי חומציות: E330, E262, חומרי טעם תפוח. אז כל הכימיקלים המייצבים, מווסתי חומציות וחומרי טעם עם מספרי ה-E האלה הם בעצם חומרים משמרים וחומרי צבע - לזה תקראו טבעי? 

     

    וכעת אתם תחליטו האם אתם מוכנים להפרד ממאות ואלפי שקלים בשביל חומץ. ואם אתם כל כך מתעקשים, אפשר לקנות חומץ תפוחים מהמרכולים בכמה שקלים בלבד ולשתות מספר כפות ביום ממנו או להוסיף למזון, לא? 

     

     

    ***

     

     

    רק כדי להדגים לכם את טכנולוגית שטיפת המוח להרזיה בדיאטת הפלא הקודמת, דיאטת ה-HCG, שנאסרה לשימוש על ידי משרד הבריאות - מצרף סרטון של מישהי שטוענת שפתרה לכם את בעיית ההשמנה אחת ולתמיד. "המומחית" הגדולה לענייני דיאטה ובריאות היא לא פחות ולא יותר  מאשר מישהי המכנה עצמה פרופסור לחינוך וטכנולוגית למידה. תואר שלא מוכר בכלל בישראל. ובתור שכזו (לא רופאה,לא דיאטנית ולא מקצוע מדעי כלשהו) היא רוצה ללמד אתכם את הפתרון לבעיות השמנה. הדיאטה האחרונה שתעשו בחייכם. שטיפת מוח במיטבה:

     

    צפו כאן 

     

    וזו כותרת הכתבה שפורסמה בידיעות אחרונות:

     

    בקשה לתביעת מיליארדים ממשווקי דיאטת HCG

     

    לבית המשפט הוגשה בקשה לתביעה ייצוגית על סך יותר מ-3 מיליארד שקלים נגד משווקת תרסיס HCG, לאחר שהתברר לכאורה כי הוא מכיל את ההורמון HCG בניגוד להצהרות. כמו כן, מציגים התובעים מחקר שלפיו הדיאטה מסוכנת ולא יעילה. הסיפור פורסם ב"ידיעות אחרונות"

    ynet 

  •  

  • פתי מאמין לכל דבר! 


  • נכתב על ידי קנקן התה , 26/10/2012 08:27   בקטגוריות דיאטת חומץ תפוחים, אמת מול רייטינג, דיאטה, דיאטות מסחריות, דעה אישית, הטעיות שיווקיות, חברה, חומץ, חומר למחשבה, חומרי E, מדע, סגנון חיים, פילוסופיה, שיווק, תזונה, תרבות  
    קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
    תגובה אחרונה של PK ב-14/4/2015 02:51
     



    "דכאון" לאחר לידה - השפעה של תזונה?


     

    ישנה גישה כי יש להתייחס למזון כמו לתרופות, וכי מזון יכול לשמש תרופה. בארצות הברית הרשות המאשרת שימוש בתרופות נקראת הרשות למזון ולתרופות    (FDA-FOOD &DRUG ADMUNISTRATION). כולנו יודעים ששימוש לא נכון במזון עלול לגרום למחלות כרוניות כמו סוכרת, התקפי לב,שבץ מוחי ואפילו סרטן. כולנו יודעים כי שימוש לא נכון במזון עשוי לגרום לאנמיה ולחוסרים מסוכנים אחרים. מתוך התבוננות בעכברים, בפוסט זה אעסוק באפשרות המענינת של השפעת התזונה על דיכאון ובמיוחד על דיכאון שלאחר לידה. אין למיטב ידיעתי התייחסות לכך במדע, אך אני מעלה כאן בפניכם הגיגים אלה לראשונה.

     

    הפוסט הזה נכתב מחוץ לתכנון, כי הרי כתבתי פוסט אחר לסופ"ש - על הכרותי האישית עם פרופסור ישעיהו ליבוביץ' ז"ל. אדם חכם ויוצא דופן. הקדשתי את הפוסט הזה לרגל שמונה עשרה שנים למותו שיחול מחר. צר לי מאוד שהפוסט הזה זכה לצפיה ולמספר תגובות מועט יחסית, ולמי שמעונין - ניתן לקרוא את זה כאן.

     

     

    כולנו יודעים שאכילת אורז טובה במקרים של שילשולים - האורז סופח את עודפי המים במערכת העיכול. כולם יודעים שאכילת בננות עשויה לגרום לעצירות. קינמון טוב להורדת סוכר בדם. אכילת אשכוליות אסורה לאנשים הנוטלים סטטינים. אלא מה? מזון עדיין לא יכול להחשב כתרופה לשמה. מדוע? כי לגבי תרופות נערכו מחקרים מדוקדקים שהראו מהו המינון המדויק הדרוש לריפוי. פחות מדי אינו יעיל. יותר מדי מזיק וגורם לתופעות לוואי. לכן מזון ו"צמחי מרפא" - אינם יכולים להיות מוגדרים כתרופות, משום שלא נערכו מחקרים המצביעים מה וכמה צריך לאכול - כדי שיועיל ולא יזיק. על כך כבר כתבתי בפוסט על צמחי המרפא. לכן, בעיקרון לא צריך להגזים באכילת כל דבר. גיוון במזון היא מילת המפתח לבריאות. מי שמגביל את מזונו בצורה כל שהיא, עשוי להחשף לחוסרים, עודפים ולנזקים.

     

    כאמור, מי שהדיאטה שלו עניה במספר סוגי מזון, מי שהוא שמרני במזונו ולא מגוון - צפוי לבעיות בריאותיות מתישהו בעתיד. בגלל חוסרים או בגלל חשיפה לעודף של חומרים מזיקים. ולכשיגלה זאת, הנזק עשוי להיות בלתי הפיך. לכן חשוב למשל להקפיד שהדיאטה של ילדים (וגם של מבוגרים) לא תהיה מבוססת על שניצל וציפס או פסטה.  חובה לגוון במזון מהחי ולצרוך גם כמות ומגוון ראוי של מזון צמחי. אבל הכל במידה, לא להגזים בכל כיוון.

     

     

    ה-FDA וה-NIH (מכוני הבריאות הלאומיים) האמריקאים משקיעים במימון מחקרים המצביעים על קשר בין מזון, בריאות ומחלות. הם משקיעים למשל במחקרים על הקשר בין אכילת מזונות מעובדים (מהחי ומהצומח) הכוללים חומרים משמרים, צבעי מאכל, מונעי חימצון למיניהם, מתחלבים ועוד, לבין סרטן ומחלות אחרות. על המרכיבים הלא בריאים במזוננו, אכתוב בפוסט מיוחד בקרוב. 

     

    כל מי שעשה דיאטה בחייו, לאחר ירח הדבש וההתלהבות הראשונית, קרוב לוודאי הרגיש דיכדוך קל עד כבד, שעל פי רוב הביא לסיום הדיאטה. חטא קטן כמו טבלית שוקולד או גביע גלידה במצב כזה שיפר פלאים את מצב הרוח. לעומת זאת רבים האנשים הסובלים מדיכאון מפסיקים לאכול וזה בעצמו גורם לדיכאון - מעגל סגור.

    בהקשר לכך, כדאי לקרוא את הכתבה הזו ואת זו.

     

    בהמשך אעסוק בתופעת הדיכאון לאחר לידה. דיכאון לאחר לידה היא תופעה נפוצה בדרגות שונות. מדרגה קלה עד דרגה קשה - המסוכנת לחיי הילוד.

     

    התופעה של דיכאון לאחר הלידה אינה מאפיינת רק את האדם, אלא היא תופעה רווחת בכל עולם החי. ידועים מיקרים רבים שבהם החיה האם רוצחת את הוולדות לאחר הלידה. במיקרים קיצוניים זה קורה גם באדם.

     

    כעת אתאר בפניכם תצפיות בעכברים במהלך המחקרים המדעיים שלי. אמא עכברה יולדת בדרך כלל שֶגֶר של ולדות עכברים, שמספרם נע בין 5-8 (לעיתים יותר), תלוי גם בזן העכבר.

     

     

      שגר עכברים בני יומם

     

     

    במהלך שנות המחקר שלי שבהם הכלאתי עכברים, צפיתי בלידות שגרים רבים ובהתנהגות האם אל הוולדות. לעיתים מצאתי שהאם הרגה את אחד הולדות והרחיקה אותו/ה הצידה. הולד לא מת מפני שלא הניקה אותו, אלא פשוט משום שרצחה אותו, ולא ארחיב את התאור.

     

    אנחנו חושבים שרצח כזה של ולד אחד מבין שגר של אחדים - קשור בכך שהאם מבחינה שמשהו אינו כשורה בולד הזה - כגון מום או מחלה. לכן היא מסיימת את חייו.

     

    אבל קורה לעיתים (ובזנים מסויימים זה יותר נפוץ) שהאם הורגת את כל הוולדות. אין זה קשור לרעב, כי בדרך כלל היא אינה אוכלת אותם. הדבר מקביל לדיכאון שלאחר לידה. זוהי תופעה חייתית שקיימת גם במיני חיות אחרות.

     

    האם הרג וולדות קשור בתזונה? אני חושב שכן, ומיד אסביר מדוע. עכברי מעבדה מקבלים אוכל מיוחד המכיל את כל מרכיבי המזון, הויטמינים והמינרלים הדרושים - בצורה של גלילי מזון מעובד מיוחד המותאם לעכברים.

      



    אוכל המותאם לעכברים

     

     

    האוכל הזה מכיל כאמור את כל הדרוש: חלבון, פחממות, שומנים, ויטמינים ומינרלים. כיוון שתופעת רצח של וולדות פגע גם במחקר, תהיתי בליבי האם התופעה קשורה בכל זאת בתזונה.

    לכן עשיתי נסיון: הוספתי לכלוב חלמון ביצה קשה, לפני שהאם עמדה ללדת. הפלא ופלא - תוספת החלמון מנעה רצח הולדות במרבית המקרים.

     

    אין זה נובע מכך שחסר חלבון במזון של האם. היא גם לא אוכלת את הולדות לאחר שרוצחת אותם - דבר שהיה מצביע על מחסור בחלבון מהחי. אך תוספת כזו של חלבון מהחי (חלמון ביצה באופן ספציפי) לתזונה שלה מנע רצח הוולדות. על הערך התזונתי של חלמון הביצה תוכלו למצוא כאן.

     

    לגבי אכילת ביצים (חלמון +חלבון) בכלל -מחקרים חדשים מצביעים כי לא נמצא קשר בין צריכת פחות משבע ביצים בשבוע להגברת הסיכון להתקפי לב. ביצים מהוות מקור חשוב לחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, וכן לוויטמינים ולמינרלים חיוניים, בהם חומצה פולית, ויטמין B12, ויטמין A, ויטמין D, אבץ, סלניום, כולין ועוד. הביצה אמנם מכילה לא מעט כולסטרול, אך כמות נמוכה יחסית של שומן רווי, ומחצית מהשומן שבה הוא חד בלתי רווי, שדווקא מסייע לשמור על ערכי HDL (הכולסטרול הטוב) תקינים וממתן את עליית ה-LDL (הכולסטרול הרע).

     

    חומר למחשבה - כיצד תזונה יכולה להשפיע על דיכאון ואלימות. מניח כאן כפפה להמשך מחקרים מדעיים בנושא.

     

    ***

     

    הפוסט הבא יעסוק גם הוא בתזונה - כיצד עובדים עלינו בפרסום ושיווק דיאטות ומזון. כדאי מאוד לקרוא.

     

    נכתב על ידי קנקן התה , 17/8/2012 20:04   בקטגוריות דיכאון, דיכאון לאחר לידה, תזונה, עכברים, חלמון ביצה, דיאטה, מצב רוח, מזון כתרופה, נזקי מזון, אורז, ביוכימיה, בעלי חיים, בריאות, חברה, חומר למחשבה, מדע, סרטן, פילוסופיה, פסיכו-ביולוגיה, צמחי מרפא, רפואה  
    10 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
    תגובה אחרונה של יוני ב-22/6/2015 12:19
     



    עוד על צמחונות - קשר בין צמחונות לאנורקסיה?


     

     

    שתי הכתבות שכתבתי כאן אודות צמחונות, זכו לתגובות רבות מצד הקוראים. חלקן תגובות זועמות ורגשיות (שלוו אפילו בחילופי תגובות בין בלוגרים מגיבים לבין עצמם, בבלוגים שלהם - כאילו שמדובר בכת). אבל הועלו גם טיעונים מדעיים כביכול, אודות מאמרים הסותרים את חלק מדבריי. אז לפני שאסכם את תשובותי וטיעוניי בפוסט שאפרסם בקרוב, אביא ברשותכם שתי כתבות שפורסמו.

     

     את כתבתו של המדען, ד"ר גיל סתיו - ביולוג, אקולוג, אנטומולוג והידרו-ביולוג.

     

    כתבה שניה היא על קשר בין צמחונות לאנורקסיה - מחקר שהתבצע בבית חולים רמב"ם בחיפה ובמקומות אחרים.

     


     מקור: ויקיפדיה

     

     

    אני יודע שהתגובות שלהן זכיתי, נבעו מכך שהכתבה השניה שלי בנושא הצמחונות הייתה במומלצים, וכעת רוב המגיבים כנראה לא יראו את כתבת ההמשך הזו, כי הם לא בין הקוראים הקבועים בבלוג - ובכל זאת אני לא אשאיר את הנושא הזה פתוח מבחינתי. והרי הכתבות (ההדגשות הן שלי, למי שאין סבלנות או זמן לקרוא אותן במלואן):

     

    כתבה ראשונה: לאכול חסה, סטייק או את הלב

    מחבר המאמר:
    ד"ר גיל סתיו

     

    בשנים האחרונות מופיעות כתבות אינספור המצדדות באורח חיים צמחוני ואחרות המתנגדות לו. כאקולוג אבולוציוני, אני מעוניין לדון בנושא מנקודת הראות האקולוגית-אבולוציונית, שהוזנחה בכל הדיונים והטוקבקים המרובים.

     

    בכל הכתבות הרבות בנושא אותן קראתי, ובכל המאמרים המדעיים אליהם המשכתי מכתבות העיתונים, היה מדובר במחקרים תצפיתיים (החוקר לא התערב ע"י נתינת טיפול לקבוצה אחת והשאיר שנייה כקבוצת ביקורת, אלא צפה מהצד). מחקר תצפיתי, להבדיל ממחקר טיפולי, יכול להצביע על קשר בין שתי תופעות, אך לחלוטין לא יכול להוכיח מהי הסיבה ומהי התוצאה. לפיכך הוכחה חד משמעית אינה קיימת בעד או נגד אורח חיים צמחוני.

    כמדען אני חייב לציין שהמדע יודע המון, אבל גם עוד יש לנו הרבה מה ללמוד. או כפרפראזה לאמירה של סוקראטס, אני יודע שאנחנו לא יודעים.

    כמי שחוקר שנים בתחום אקולוגיה אבולוציונית אני חייב לציין שמערכת העיכול האנושית התפתחה במהלך האבולוציה להיות מערכת עיכול של אוכלי כל. את זאת אני יודע בוודאות (וכל מי שאומר אחרת טועה ומטעה). יש לנו מבנה שיניים של אוכלי כל, מבנה לסת של אוכלי כל, קיבה שמעכלת גם בשר וגם חומר צמחי וכיוצא בזה. דהיינו, כמו מיני דובים רבים ומיני קופים אחרים, גם אנחנו התפתחנו במהלך האבולוציה, לאכול גם מזון צמחוני וגם מזון בשרי.
    לפיכך אני נוטה להאמין (אנא שימו לב למה שאני טוען שאני יודע ולמה שאני רק מאמין) שאורח החיים הבריא לנו הוא אורח חיים עם תזונה הכוללת מזון צמחי ומזון בשרי. וכמו שאכילת בשר מופרזת אינה בריאה (כולסטרול, לחץ דם וכו'), גם אכילת בשר פחותה מדי אינה בריאה (חוסר בברזל, חוסר בוויטמין B12 וכו').

     

    כתבות רבות יודעות לספר שצמחוניים בממוצע בריאים יותר וניתן להבין שכך הוא הדבר משום שאינם אוכלים בשר. האומנם?! צמחוניים רבים הגיעו לצמחונות מתוך רצון לשפר את בריאותם ולכן הם גם אינם מעשנים, שומרים על כושר גופני ונמנעים מאכילה מופרזת בכלל (לא מרבים בקלוריות). האם בריאותם השתפרה כי הפסיקו לאכול בשר או כי שינו את אורח חייהם בכלל?

     

    ישנן כתבות המציינות שבישראל, שבה נהוג לאכול בשר ולצרוך חלב בכמויות גבוהות, מקרי רמת לחץ דם גבוהים, כולסטרול גבוה ועוד נפוצים יותר מאשר במדינות אחרות, שם כנראה אורח החיים הצמחוני נפוץ יותר. כנראה שנכון, אבל בשורה התחתונה תוחלת החיים בישראל גבוהה יותר מרוב מדינות העולם. עפ"י ארגון הבריאות העולמי תוחלת החיים בישראל היא בין הגבוהות בעולם, כשרק מדינות בודדות משיגות אותנו ובכל צמרת המדינות עם תוחלת החיים הגבוהה, צמחונות אינה נהוגה ע"י רוב התושבים. ייתכן מאוד שאם נשנה את אורחות חיינו ונהיה יותר כמו המדינות אחרות נסבול פחות מבעיות לב, אבל גם נחיה פחות.

     

    אני מאמין שהסוד עבור רוב בני האדם הוא באיזון הנכון, לא להפריז באכילת בשר אבל גם לא לחדול לחלוטין. לאכול הרבה פירות וירקות, אבל לא רק.

     

    בבסיס תיאוריית האבולוציה עומדת ההנחה שבכל אוכלוסייה (למשל אוכלוסיית בני האדם) קיימת שונות גנטית. כלומר, יש אנשים שמתאימה להם דיאטה אחת ולאחרים מתאימה דיאטה אחרת. לפיכך, אני מאמין שהכתוב במאמר זה כנראה נכון לגבי רוב האוכלוסייה.
    סביר להניח שבעוד שרובנו צריכים תזונה צמחונית יחד עם אכילת בשר, חיים בקרבנו גם בני אדם שתזונה צמחונית טהורה נכונה יותר עבורם. באותה מידה סביר להניח שקיים בינינו מיעוט אחר שעבורו דיאטה על טהרת הבשר נכונה עבורם (האסקימואים למשל, אוכלים כמעט רק בשר ובאופן מסורתי רק בשר). לכן אין הכתוב כאן ממליץ לאף אדם לנהוג כך או אחרת, אלא לפתוח עוד ערוץ מחשבה בנושא תזונה צמחונית.

     

    בנוסף, אין באמור כאן להצדיק תנאי גידול לא נאותים לבע"ח במשקים. אני תומך בחוק שאוסר לגדל אווזים לפיטום ובעד חוקים נוספים שישפרו את תנאי מחייתם של כלל בעה"ח (למרות העלייה הצפויה במחירי הבשר שחוקים שכאלה יגרמו).

     

    נושאים שכאלה אני מעלה (ומפרט לא פעם מעבר למה שכתבתי כאן בקצרה) בשיחות ובהרצאות אקולוגיות שאני מעביר. אם אופי שיחה שכזה מעניין אתכם, אני מעוניין להעביר הרצאה שכזו שאולי תתפתח לדיון מעמיק.

     

    כתבה שניה: קשר בין צמחונות לאנורקסיה

     

    יותר ויותר מחקרים שנערכו לאחרונה מעידים על קשר מסוים בין צמחונות לאנורקסיה - הרעבה עצמית, וגם לבולימיה - אכילה כפייתית המלווה בהתקפי הקאות. הפרעת האכילה מופיעה לרוב לאחר שנה של צמחונות.

    על פי מחקר שבוצע במרכז הרפואי "רמב"ם", 96 אחוז מהנערות הישראליות שמפתחות אנורקסיה נרווזה נמנעות מאכילת בשר אדום ו-75 אחוז נמנעות מאכילת עוף ובשר לבן - פי עשרה יותר משיעור הצמחונים בקרב המבוגרים הבריאים. "בבולימיה אנו מוצאים מגמה דומה, אם כי לא בטוטליות כזו".

    בנוסף, במחקר שנערך בטורקיה בשנה שעברה בקרב 1,200 צעירים בני 17 עד 21, נמצא כי מתבגרים צמחוניים הם בעלי נטייה מוגברת לפתח גישות לא נורמליות לאכילה, דימוי עצמי נמוך, חרדת בחינות וחרדה חברתית, לעומת מתבגרים שאינם צמחונים.

    קשר בין צמחונות להפרעות אכילה יש הסבר גופני", מבהירה ד"ר יעל לצר, מנהלת המרפאה להפרעות אכילה ב"רמב"ם". "בגיל ההתבגרות מובילה אי אכילת בשר למחסור באבץ, שמשמש רכיב חיוני לתהליך הצמיחה והגדילה. הפחתת כמות האבץ מובילה לעיתים לחוסר תיאבון, וכך מתפתח מעגל קסמים שמוביל להפחתת המזון ובהמשך להפרעת אכילה".

    מרבית המומחים מספקים לתופעה גם הסבר נפשי: "הרעיון בבסיס אי אכילת הבשר הוא מחשבה דמונית, לפיה המשך אכילת בשר עלול לגרום להשמנה, כי הבשר הרי מורכב משומנים", מפרטת ד"ר לצר. "הימנעות מבשר מעניקה לנערות מתבגרות תחושת שליטה בגוף, שהיא סימן היכר בולט לאנורקסיה נרווזה".

    עינת צוברי, מנהלת היחידה להפרעות אכילה במרפאת הנוטרים ברעננה של המרכז לבריאות הנפש "שלוותה", מקבוצת "שירותי בריאות כללית", מצביעה על נקודה נוספת: "יש תיאוריות פסיכולוגיות לפיהן אכילת בשר מצביעה על דחף לתוקפנות וקניבליזם, וחלק מבני הנוער שמפתחים הפרעות אכילה מכוונים את התנהגותם להפחתת התוקפנות והדחף המיני. מחקרים הראו שפסילת מזון גורם השמנה כמו בשר אדום הוא אחד הסממנים הבולטים של אנורקסיה, לצד שימוש בתרופות משלשלות".

     

     

    עוד כתבות בעברית ובאנגלית על הנזקים בצמחונות ניתן לקרוא כאן.

     

    ועכשיו, אם באמת קראתם כתבות אלה במלואן, ולא בצורה סלקטיבית המתאימה או לא מתאימה לאמונות או לרגש, קיראו שוב את שתי הכתבות שלי על הצמחונות במלואן, לפני שתגיבו. הכתבות:

     

    המיתוסים של הצמחונות והטבעונות

     

    החיים בעולם אוטופי צמחוני 

     

     

    מאמר מסכם עם נתונים והסברים נוספים יפורסם בהמשך. 

     

     

     

    נכתב על ידי קנקן התה , 4/7/2012 00:27   בקטגוריות אנורקסיה, אקולוגיה, ביוכימיה, ביולוגיה, בעלי חיים, בריאות, גנטיקה, דיאטה, ויטמינים, חברה, חומר למחשבה, מדע, מיתוסים, סגנון חיים, פילוסופיה, צמחונות  
    הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
     



    החיים בעולם אוטופי צמחוני


     

     

    כתבת המשך זו תדון בהשלכות החברתיות והכלכליות, אם כלל העולם יעבור לצריכת מזון צמחונית באופן גורף - החלום הרטוב של הצמחונים והטבעונים. בכתבה זו נראה שגם ברמת האוכלוסיה הכללית, מעבר כזה הוא לא רק בניגוד לטבע האנושי. מעבר גורף כזה גם אינו כלכלי, הוא יגרום לתת-תזונה בעולם ויהיה אכזרי יותר לחיות המשק עצמן. בפוסט אחר שעוסק במקביל בנושא הטבעונות, מאשים הבלוגר את תעשייות הבשר במימון המחקרים המדעיים על טבעונות- ההאשמה קשה, אך אני יכול להבטיח לכם נאמנה, שהכתבה שלי לא מומנה על ידי שום גורם ומבוססת על ידע ומחקרים אקדמאים מוצקים

     

     
    "כל רמש אשר הוא חי לכם יהיה לאכלה כירק השדה." בראשית פט, ג'

     

     

      

    מדוע האדם בכלל אוכל מהחי?

     

    בפוסט קודם - המיתוסים של הצמחונות והטבעונות - ציינתי כי הצמחונות אינה התזונה הטבעית של האדם, כפי שהיא אינה התזונה הטבעית של האריה. בני האדם ניזונו תזונה משולבת מהחי ומהצומח מאז הופעתם בשחר הפרה-היסטוריה. הסברתי מדוע התזונה הטבעית של האדם היא תזונה משולבת מהחי ומהצומח וכי מערכת העיכול שלנו והמסלולים הביוכימיים מותאמים בצורה אידיאלית לתזונה כזו. התזונה מהחי אינה בהכרח אכילת בשר. התזונה מהחי כוללת גם קבלת חלבונים מלאים מביצים ומחלב ומוצריו. למי שלא קרא, מומלץ לקרוא את הפוסט הקודם יחד עם פוסט זה אשר משלים אותו.

     

    מטיפי הצמחונות מזכירים השכם והערב את האכזריות בה אנו, אוכלי כֹּל,  "רוצחים" חיות בכדי לאכול בשר. אך האם תזונה של חלב ומוצריו וביצים, הוא רצח? אפשר לגדל את החיות בתנאים טובים, לרעות את הצאן באחו ולמי שרגיש, אפשר לאכול "ביצי חופש" (ממטילות שמסתובבות חופשי). חליבת חיות אינה מכאיבה ואפילו משחררת את התחושה הקשה שבהמנעות מהנקה. את הביצים התרנגולות במילא מטילות. טוענים גם הטבעונים שאנחנו מתאכזרים לעופות גם במתן חיסונים ואנטיביוטיקה. האם האדם עצמו אינו מקבל חיסונים ואנטיביוטיקה, החשובים לשמירת בריאותו? 

     

    לגבי מאכל דגים - אם לא דג אותם האדם, דגים אותם דגים גדולים יותר, פליקאנים ודובים. זהו חלק "משרשרת המזון" - מושג שאסביר אותו בהמשך.

     

    מההיבט הפילוסופי, לא ניתן להגדיר את האריה רוצח. הוא הורג את טרפו כדי להתקיים ולא סתם כי הוא נהנה לרצוח - כפי שדווקא נהנים חלק מבני האדם ( כן, היו גם רוצחים טבעוניים). נו טוב, אומרים  הטבעונים - האריה אינו אוכל בשר מבושל. הוא אכן אינו אוכל בשר מבושל בטבע, כפי שאין הטבעוני אוכל דשא. למעשה כל מי שמגדל כלב בביתו יודע כי הוא שמח לאכול בשר מבושל. בטבע כלבי הפרא אוכלים בשר חי.

     

    גם האדם הקדמון אכל בשר חי, עד אשר גילה את השימוש באש. נפילת נתח בשר מיקרית למדורת אש, הביאה לתובנה של האדם, כי בשר מבושל טעים יותר. בני המסאי באפריקה ניזונים בעיקר מתערובת חלב פרה עם דם שהם מקיזים מהפרה. הם שותים מתערובת הדם החי הזה בתאווה רבה. לכל הגזענים, בני שבט המסאי אינם מין אדם שונה - הם הומו ספיינס ספיינס, כמונו. גם האדם הנאור אוכל היום בשר חי: סושי, דגים כבושים ומעושנים, קרפצ'יו וסטייק טראטאר. כיוון שהאדם היה ניזון מבשר מאז ימים ימימה, לא ניתן להגדיר אותו כרוצח חיות. דווקא הטבעונות היא המצאה חדשה של האדם והיא אינה כדרך הטבע.

     

    משהחל האדם לביית בעלי חיים ולתרבת צמחים (דגנים, ירקות ופירות) - הכניס אותם לתפריטו, בשילוב של החי עם הצומח. למעשה ההתחלה בשימוש בדגנים, גם היא לא הייתה טבעית לאדם. אולם, עם התחלת השימוש בדגנים, פרצה באדם מגיפה חדשה - השמנה וסוכרת. כי בעיקבות שינוי זה בתזונה, לא חל שינוי במטען הגנטי של האדם, אשר קודם הסתפק בבשר ציד ושורשים.

     

     למעשה 25% מאיתנו מכיל את צירוף הגנים שהביא בעבר לניצול מקסימלי של המזון המוגבל, לפני התבייתות האדם. כיום , בעידן השפע, צירוף גנים זה חושף את נושאיו להשמנה ולסוכרת. על כך אקדיש את הדיבור בפוסט אחר. כלומר, ב- 25% מהציבור - מזון העשיר בפחממות (קמח, דגנים, ופסטה) ממש מסוכן, אם נצרך בכמויות (השמנה ,סוכרת וכל המחלות האחרות הנגזרות ממנה).  הצמחונות והטבעונות מבוססים על אכילת כמות גדולה של מרכיבי מזון אלה, כדי למצות מהם את כמות החלבון הקטנה שבהם. כאמור בפוסט הקודם, חלבון מלא הוא הכרח לקיומנו. 

     

    ב-50% מהאוכלוסיה - קיים סיכון ביניים להשמנה וסוכרת. בשר עני בפחממות ובשומן, מבשר רזה (עופות ודגים) - לא משמינים. לעומת זאת אם הצמחוני (המכיל את המטען הגנטי הבעייתי) אינו מקפיד על הגבלת כמות הפחממות והסוכרים, הוא בסיכון להשמנה ולהתפתחות סוכרת. מדוע הצמחוני? כי הוא זקוק לדגנים כמקור לחלבון, אך בדגנים יש גם הרבה מאוד פחממות.

     

     

    מארג (שרשרת) המזון

      

    תזונת כל היצורים החיים מהצומח לחי בנויה  בצורת "פירמידת המזון" . הפירמידה בנויה ממדרגות, המייצגות את הסדר של רמוֹת הַהֲזָנָה: בבסיס הפירמידה נמצאים היַּצְרָנִים (שהם הצמחים המייצרים אנרגיה בעזרת אור השמש - כלומר, על ידי פוטוסינתזה במינוח מדעי), מעליהם ניצבים - הצימחוניים, ומעליהם - הטורפים. 

      

    מארג המזון מבוסס על שיווי משקל ואיזון עדין בין החוליות השונות המרכיבות אותו. על מנת לְשַׁמֵּר את האיזון לאורך זמן, על הסביבה הָאֶקוֹלוֹגִית לדאוג לְיַחַס כַּמּוּתִי מסוים בין החוליות השונות בשרשרת המזון. אם תחסר אוכלוסיה מסוימת, ייפגעו השלבים הבאים אחריה ולפניה בשרשרת המזון, ותיגרם פגיעה  באיזון  האקולוגי כולו (כפי שיוסבר בהמשך).

      

    האדם, ואיזון שרשרת המזון

    גם אנחנו, בני האדם, נמצאים בשרשרת המזון. בני האדם קשורים לשרשרת המזון בשני אופנים: האחד, בהיותנו טורפי-על (הניצבים בראש הפירמידה) ואוכלי-כּל. אנחנו ניזונים גם מצמחים וגם מבעלי חיים אחרים. בנוסף, האדם מסוגל במעשיו להשפיע על מערכת האיזונים שבטבע. לפעולות רבות של האדם יש השפעה גדולה והרסנית על שרשראות מזון רבות ועל מארג המזון על פני כדור הארץ.

     

    פגיעה בחוליה מסוימת בשרשרת המזון תשפיע לרעה על כל החוליות הבאות אחריה ולפניה. למשל, פגיעה בצומח באזור מסוים (כמו הקמת עיר באזור של צמחייה טבעית). תשפיע על בעלי החיים הצימחוניים באותו אזור, הניזונים מן הצומח, ותגרום לְדילוּל אוכלוסייתם. דילול זה יפגע בטורפים הניזונים מן הַצמחוניים.

     

    דוגמה נוספת לשינוי במאזן האקולוגי העדין התרחשה באוסטרליה.  בסוף המאה ה-18, כאשר המתיישבים האירופאים הראשונים הגיעו ליבשת אוסטרליה, הם הביאו עמם סוגים שונים של בעלי חיים, ובהם גם ארנבונים. הם שיחררו לטבע 24 ארנבונים, במטרה לצוד אותם לאחר מכן. לכאורה זהו מעשה בלתי מזיק, אולם, בְּהיעדרם של טורפים טבעיים לארנבונים, הם החלו להתרבות בקצב אדיר. מאותם 24 ארנבונים מקוריים יש כיום באוסטרליה כ-300 מיליון ארנבונים, שגורמים נזק רב לחקלאות ולסביבה, וגרוע מכך, הם משתלטים על מְקוֹרוֹת מִחְיָה של בעלי חיים אחרים שחיו שם בעבר.

     

    חלק מבעלי החיים המקוריים של אוסטרליה אינם מצליחים להשיג את מזונם בשל התחרות עם כמות הארנבונים העצומה. כיום מאיימת סכנת הכחדה על מספר מִינֵי בעלי חיים הנמצאים רק באוסטרליה. כל זאת, רק בגלל הפרת האיזון העדין שבין החוליות השונות בשרשרת המזון. ממשלת אוסטרליה נאלצה להשקיע משאבים רבים בטיפול במה שזכה לכינוי "מגפת הארנבונים". תופעה דומה עשויה להתרחש אם כולנו נהפוך לצמחוניים, כפי שנראה מייד.

     

     

    מה יקרה אם יתגשם החלום הרטוב של הצמחוניים?

      

    נניח שכל אוכלוסיית העולם תעבור לתזונה צמחונית ( אל דאגה - זה לא יקרה וזו רק אוטופיה, אך בואו נדון על כך כאפשרות תאורטית). מה יקרה? ובכן יקרו שני תהליכים הרי אסון:

     

     

    ראשית, בעקבות התזונה מהחי, מניין נשיג כמות גדולה כל כך של מזון צמחוני עבור כל אוכלוסיית העולם? גם כיום קיימת בעייה עולמית של אספקת מזון צמחי.  בשל מחסור בשטח גידול, מחסור במים, בּצוֹֹרֶת, מפגעי טבע וכדומה. הגידול העצום במספר הצרכנים למזון צמחי והמחסור בו יגרום למיליונים להיות בתת-תזונה ואפילו למוות. כבר היום, במצב התזונה הנוכחי, יש מחסור גדול של תבואה וגידולים אחרים בארצות העולם השלישי. אפילו רוסיה נזקקת היום לרכוש תבואה מארה"ב. 

      

    בשל כיבוש אדמות מתמיד של האדם לטובת בניה, הולכים ומתמעטים שטחי החקלאות. לכן, ניתן לראות מגמה חדשה של כריתת יערות מסיבית, לטובת בניה וחקלאות. אך, בכריתת עצים בג'ונגלים לטובת גידולי שדה - אנחנו פוגעים בריאה הירוקה של כדור הארץ. מפגע אקולוגי חמור, שגם על הטבעונים לתת עליו את הדעת.

     

    במקרה שבו כל אוכלוסיית העולם תהפוך לצמחונית, תעלה הדרישה לאספקת מזון גידולים צמחיים בשני סדרי גודל לפחות, כדי לספקם לכל אוכלוסיית העולם. אם כבר היום נוצר מצב שקילו עגבניות מגיע לעשרה שקלים ויותר, עם המעבר לצמחונות טוטלית, מחיר קילו עגבניות עשוי לעלות למאה שקלים ויותר. 

     



    מקור: http://www.hayadan.org.il/will-food-shortage-risk-humanity-2508092/ 

     

    לכן גבירותיי ורבותיי הצמחוניים, מעבר גלובלי לצמחונות מוקפדת (בריאותית) - הוא מותרות ואינו מעשי כלכלית.  וכידוע לכם, הכלכלה מניעה את העולם.

     
     

    לפי האו"ם יש קרוב למליארד רעבים בעולם.

    מקור:http://news.walla.co.il/?w=/14/1020169/13370/5/@@/media

     

     

    שנית מה יעשו עם כל חיות המשק שלא יזדקקו להם עוד? ימשיכו להאכיל אותם ולטפל בהם במכלאות ללא שימוש עד למותן? אין סיכוי, כי זה לא כלכלי! 

      

    אז מה יהיה הפתרון החלופי? האם ישחררו אותן לרחוב - כמו הפרות בהודו? או אולי לשדות, שם יתחרו איתנו על החסה? הם יתחילו להתרבות ללא בקרה ברחובות, כמו הארנבונים באוסטרליה - כי החוליה "הטורפת" שלהם, האדם, תהייה חסרה.

     

    או אולי כדי למנוע תופעת התרבות בלתי מבוקרת, שתגרום לרעב של החיות המשוחררות, האם נהרוג אותן?  או האם נשחרר אותן לסוואנות? ובמקומנו יתחילו לטרוף אותם זאבים, תנים וצבועים? האם זה לא יהיה אכזרי לחיות?

     

     

    וכשנחסל את חיות המשק, שהצואה שלהן משמשת היום דשן אורגני החיוני לגידול הצמחים, יפגעו גם הצמחים. אספקת דשן אורגני (קומפוסט) וכימי גם היא תתייקר מאוד.

     

    וכשנחסל את העופות, כבר לא יהיו יותר ביצים. ואם לא יהיו ביצים - שלום לתעשיית החיסונים. כי את הנגיפים בחיסוני השפעת, דלקת הריאות, טטנוס, וכנגד כל מיני מרעין ובישין - מגדלים בתוך החלמון של הביצים. צריך כמויות עצומות של ביצים ליצירת החיסונים לכלל העולם. זוכרים שתמיד לפני שאתם מתחסנים, שואלים אתכם האם אתם רגישים לביצים? זה בגלל שאריות חלמון הנמצא בתרכיב חיסון הנגיפים המוחלשים או המומתים. תאמרו - ממילא יש טבעונים שמתנגדים לקבלת חיסונים. אבל כאשר כל אוכלוסיית האדם תפסיק להתחסן, גם הטבעונים יפסיקו להיות מוגנים משחפת, אבעבועות, שיתוק ילדים ומה לא. כי רוב האוכלוסיה המחוסנת מונעת התרבות והתפשטות הנגיף, גם אם יש מתי מעט של סרבני חיסון (אל תבנו על זה, כי הגנה כזו על הבלתי מחוסנים אינה גורפת).

     

     

    החלום הרטוב הזה של הצמחוניים לא יכול להתגשם. בגלל כל מה שציינתי. אז כל עוד אוכלוסיית הצמחוניים שלנו קטנה יחסית, לא מופר שיווי המשקל האקולוגי. לא כן המצב אם יתחשק לכולם להיות צמחוניים.

     

     

    זוטות נוספות 

     

    הצמחוניים/טבעוניים מנפנפים בכך שמזון צמחוני בריא יותר. אולי יורד הסיכוי של מחלות מסויימות, אך עולה הסיכוי למחלות אחרות כמו סוכרת, שתופעות הלוואי שלה: התקפי לב, שבץ מוחי, אי-ספיקת כליה, עיוורון, אבדן תחושה וקטיעת איברים. גם זאת בשל הסיבות שציינתי למעלה וגם בכתבה הקודמת.

     

    עוד טיעון שיש לטבעוניים הוא שחלב גורם לרבים לאלרגיה. אז במקום הם צורכים חלב סויה. האם ידעתם כי אחד מכל שלושה באוכלוסיה רגיש/אלרגי לסויה?

    ומה אם אלה שמפתחים רגישות לבננות או תותים? בני למשל רגיש אליהם -אכילה מהם תמית אותו. לבשר, חלב וביצים הוא אינו רגיש. ובכלל מכל מגוון האלרגיות, האם שמעתם על מישהו שהוא אלרגי לבשר? האם אין זה אומר משהו על ההתאמה של הבשר לתזונת האדם?

     

    מגיבים לפוסט הקודם שלי ציינו כל מיני מחקרים שקיימים כביכול בשבחי הצמחונות. אני כמדען לא מתייחס למחקרים שפורסמו בסיינטיפיק מעריב או ידיעות (בפוסט אחר אספר לכם איך חלק מהכתבים עושים סלט מהנתונים). אז ממש לא מרשים אותי הטיעון של "כתוב בעיתון" או כתוב באינטרנט. אני מתייחס אך ורק למחקר קפדני שנערך עם כל הבקרות, ופורסם בכתב עת מדעי מהשורה הראשונה - לאחר שהעבודה נבדקה על ידי שורה של מדענים אחרים. 

     

    אז בשל האופי הביולוגי של האדם כמו גם שיקולים כלכליים, רובינו נמשיך להיות אוכלי כֹּל. קיימים כיום חוקים למניעת התעללות וטיפול אכזרי בחיות משק. לכן במקרים חריגים יש לאכוף את החוקים האלה. מספיק שיסתובבו פקחים ויבקרו משקים באופן אקראי. אלה שימצאו עוברים על החוק יקנסו קנסות גבוהים מאד, למען יראו האחרים ויִראוּ. במקום להטיף לנו אוכלי הכל שאנחנו אחראים להתאכזרות חיות (בכך שאנחנו אוכלים אותן) - שיפסיקו הטבעונים להציק לנו ושיפנו מִרצם ללחוץ על הרשויות לאכיפת החוק. 

     

     

    לסיכום, כפי שציינתי בפוסט הקודם:  שום תזונה קיצונית, לכאן או לכאן אינה בריאה לגוף האדם. לא אכילת בשר, ביצים וגבינות קיצונית מחד, ולא המנעות טוטאלית מהם מאידך.

     



    מקור: http://kalor.kavor.org.il/simple/simple.php?did=119

     

     

    ולכולם, על דיאטה מאוזנת מהחי והצומח (שהיא בעצם שיטת אכילה  ולא עוד דיאטה) שבה תרגישו גם שבעים ובשיא הכושר. שבה תפחיתו גם במשקל וגם תמנעו מחלות - אכתוב בפעם אחרת. שיטה זו נבדקה על ידי בהצלחה רבה. התחלתי להרגיש צעיר בעשר שנים. גם קבוצות ספורט שניזונו בשיטה הזו, הראו הישגים גבוהים ומרשימים יותר, לעומת אלו שאכלו מזון כרצונם.

     

      אם תרצו להיות בטוחים שתקראו בעתיד את הפוסט על שיטת  הדיאטה הזו, אתם מוזמנים להצטרף כמנויים לבלוג.

     

    ***

     

    תוספת עריכה:

     

     הפוסט במומלצים



     

    תודה לממליצים!

     

     

    נכתב על ידי קנקן התה , 13/6/2012 07:42   בקטגוריות אקולוגיה, ביוכימיה, ביולוגיה, בעלי חיים, גנטיקה, דיאטה, חברה, חומר למחשבה, חקלאות, טבעונות, כלכלה, לוגיקה, מדע, מיתוסים, סגנון חיים, סובייקטיביות, פילוסופיה, צמחונות, תזונה, תרבות  
    205 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   2 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
    תגובה אחרונה של קנקן התה ב-16/12/2012 16:04
     




    דפים:  
    122,081
    הבלוג משוייך לקטגוריות: תרשו לי להעיר , מדע וטכנולוגיה , בריאות
    © הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לקנקן התה אלא אם צויין אחרת
    האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על קנקן התה ועליו/ה בלבד
    כל הזכויות שמורות 2024 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)