לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

חשיבה חופשית


מתובנות של מדען: עובדות לא נעלמות כאשר מתעלמים מהן!

Avatarכינוי:  קנקן התה

בן: 13

Google:  קנקן התה

תמונה



פרטים נוספים:  אודות הבלוג


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    נובמבר 2015    >>
אבגדהוש
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

 
הבלוג חבר בטבעות:
 
קטעים בקטגוריה: . לקטעים בבלוגים אחרים בקטגוריה זו לחצו .

האם מוצרי חלב באמת מזיקים?


 

הסיבה לפוסט הזה הוא תשדיר בטלוויזיה הרוסית הרישמית ששודר לאומה הרוסית בדרמטיות רבה - על הסכנות שבצריכת חלב תעשייתי ומוצריו. והרי התשדיר:

 

 

 

ובכן עם כל הכבוד, התשדיר מריח אנונימוס (ואני לא רומז שזו עבודה שלהם, אבל היא בהחלט מופצת על ידם או סוכניהם). מבחינתי קובעת דעת רשות המזון והתרופות האמריקאית (FDA) - שהיא האוטוריטה העולמית בענייני בריאות.

 

וה- FDA קובע:

 

"Pasteurized milk produced under the requirements of the Pasteurized Milk Ordinance is safe to consume. The agency has no evidence that supports milk in US commerce is inherently unsafe, dirty or not sanitary".

 

נהפוך הוא, ה- FDA פוסל שימוש בחלב לא תעשייתי, שאינו עובר תהליך פיסטור. ראו כאן.

 

וראו מה אומרים מקורות רשמיים כמו משרד הבריאות וקופות החולים כאן.

 

אז תשמעו לטלוויזיה הרוסית?

 

לענין האלרגיות ללקטוז שבחלב - נכון, יש אחוז קטן באוכלוסיה שרגיש ללקטוז במידה זו או אחרת. וכמה הם האלרגים לסויה (כולל חלב סויה) ולמוצרים צמחיים אחרים? אפשר לשתות חלב שקדים למשל, שאינו מכיל לקטוז וגם לא סויה. אבל אין בו כמעט חלבון, רק פחמימות. ומדוע הוא מכיל כל כך הרבה סוכר (6 גרם ל 100 מילילטר)? זה בריא? ואולי זה כדי למסך את שרידי טעם הציאניד המר של השקדים?

 

התינוקות בדור שלי גדלו על חלב פרה. לא היו פורמולות. מדוע האלרגיות כיום נפוצות הרבה יותר מאשר אצל דורי? בדורי ילדות לא היו מקבלות מחזור חודשי וציצים בגיל עשר. והיום בדור הפורמולות? ושלא נדבר מה קרה עם הפורמולה של רמדיה. אני לא יכול לטעון קטגורית כי הכל נובע מצריכת הפורמולות לתינוקות, כי קשה לשים את האצבע על זה. כי כיום גדולה גם כמות המזהמים בסביבה, והתחלנו לצרוך מולטי-ויטמינים בצורה מוגזמת, ויש חורים באוזון, ואפקט החממה ...

 

אז על פי ההגיון של הטלוויזיה הרוסית, אולי דווקא נחזור לגדל תינוקות על חלב פרה או עז במקום פורמולות תעשייתיות? ואולי נחזור להשתמש בסוס ועגלה כאמצעי תחבורה, משום שהיום מתים יותר מתאונות דרכים?

 

נכון, יש מחקרים ורופאים שהם נגד חלב פרה וגם עז. אכן חלב פרה וחלב עז אינו מתאים למספר אנשים בשל רגישות ללקטוז שבחלב. וכמה מחקרים יש על הסכנה של התחליפים שלהם ? מיליארדי בני אדם גדלו במשך דורות על חלב ומוצריו. פתאום הם מזיקים לנו? במשך דורות גדלנו על חיטה. פתאום אסור לכולנו לאכול דגנים בגלל הגלוטן (שרוב האוכלוסיה בכלל לא רגישה אליו)?

 

אז מה עונים לכם אלו שפתאום מפחידים אתכם ומטיפים לעבור לסוגי תזונה קיצונית? כן, פעם זה היה בסדר. היום לא - בגלל ההנדסה הגנטית. היום החיטה רעילה יותר, כי יש לה יותר גלוטן. החלב גם הוא כביכול רעיל יותר. אבל האמת היא שכמעט שום דבר שאתם אוכלים אינו באמת מהונדס גנטית. עדיין לא. מה שאנחנו אוכלים מושבח גנטית. ויש הבדל גדול בין השבחה להנדסה גנטית. ההשבחה היא תוצאת הכלאה בין זנים וברירת הצאצאים המוצלחים, ליצירת זן חדש עמיד יותר למחלות, או בעל חיי מדף ארוכים יותר, ואפילו טעים יותר - מה יש אסור?. לא מחדירים גנים חדשים שלא היו קודם במאגר של המין, אלא בוררים בין זנים שמכילים צרופי גנים מסויימים. כל מה שאתם אוכלים הוא תוצר השבחה גנטית שנעשה מזה מאות ואלפי שנים על ידי האדם  (וגם על ידי הטבע). רק היום אנחנו יודעים לעשות את זה אולי קצת מהר יותר. 

 

אבל נחזור לענייני המזון. אנשי הפליאו ומתנגדי הגלוטן אומרים לכם אל תאכלו דגנים כי היום הם מהונדסים ומכילים גלוטן רעיל יותר. ועכשיו אומרים לכם שהפרות והעיזים היום מהונדסים גנטית ולכן כולנו צריכים להפסיק לאכול מוצרי חלב. גם הירקות והפירות "מהונדסים" - אז אולי נפסיק לאכול גם ירקות ופירות?

 



 

 

אז לכל המפונקים בחברה המערבית העסוקים בשלילה ופחדים מקבוצות מזון - כדאי לזכור שבאפריקה אנשים גוועים ברעב. הם מאוד ישמחו לאכול את כל  החלב, הדגנים והירקות שאנחנו כבר לא רוצים או מפחדים לאכול. ואנחנו נתחיל למות מרעב. 

 

עכשיו ברצינות, גבירותי ורבותי, בקצב הזה תפסיקו במהרה לאכול כמעט הכל ותיצרו בעיות רפואיות של חסרים תזונתיים. בקצב הזה תפתחו אובססיות ופוביות אכילה דמויי אנורקסיה ובולמיה.

 

אז אולי די עם ההתעסקות החולנית הזו בענייני בריאות? הרפואה מתקדמת, יש אנשי מקצוע שמבינים בזה, תוחלת ואיכות החיים שלכם עולה - אז מה הבעיה?

 

  

***

 

 

קנקן התה בפייסבוק - דף הבלוג הרשמי בפייסבוק

  
תודה למלייקים. עוד לייק אחד דרוש לניהול מלא של דף הפייסבוק החדש הרישמי של הבלוג, וכדי שנוכל כולנו להנות ממנו. אז כנסו ותעשו לייק לדף הבית, ואם תסמנו כעוקבים - תוכלו לעקוב גם אחר פרסומי סטטוס מעוררי ענין או תועלת.
 
אולי את או אתה בעצם תעניקו את הלייק האחרון הדרוש להמשך קיום דף הפייסבוק של הבלוג?
 
 
נכתב על ידי קנקן התה , 27/5/2013 08:55   בקטגוריות חלב פרה, חלב ומוצריו, תחליפי חלב, טבעונות, צמחונות, תזונה, בריאות, מיתוסים, הפרעות אכילה, אנורקסיה, פלאו  
38 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של קנקן התה ב-31/5/2013 17:33
 



מדוע יורופסקי מסוכן? הקשר לאנורקסיה


 

את הפוסט הזה אני כותב בעיקבות הפוסט השקול שכתב ידידי והתגובות אליו. בשל כך אני קוטע את סידרת הכתבות בבלוג, בנושא חשבון הנפש. היא תמשך לאחר הפוסט הזה.

 

בעיני רבים, בעיקר אלה המשתייכים למעריצים של אידיאולוגית המוסר שלו, יורופסקי מייצג את המצפן המוסרי עלי אדמות. ואפילו גם אלה שנפלו בסוגסטיה שהפעיל, ששכנעה אותם לשנות את אורח חייהם בצורה קיצונית, מודים בחלקם שהוא איננו מדייק ושדרך ההטפה שלו אינה נכונה. אבל למרות זאת, אצל רבים מהם, אני קולט את האווירה שהמטרה מקדשת את האמצעים, כי הנה ההטפה שלו גרמה להם לנפילת האסימון, ובחירת "הדרך הנכונה". ואינני מתווכח כאן אם זו הדרך הנכונה.

 

בואו נתעלם כרגע שיורפסקי הפעיל על רבים סוגסטיה (כאופן דומה להיפנוזה), שהוא נוקט בשיטות מכוערות שמשתמשים בהם אנשי שיווק, שמצליחים למכור לכם גם מוצר מחורבן - אתייחס כאן לשני דברים בלבד: תורת המוסר שלו מחד, והפשע (כן הפשע) שלו מאידך.

 

לא אתייחס כאן לצד המדעי, לצד האקולוגי  ולמידת התאמת התזונה הזו לכלל האדם מבחינה ביוכימית וגנטית. לכך כבר התייחסתי בשני פוסטים קודמים שלי (ראה ערך צמחונות ברשימת הקטגוריות בשוליים הימניים). לצד המדעי אוסיף בעתיד כתבות נוספות, גם במחיר השמצות על "הפצת שקרים" - כפי שנוהגים אידיאולוגים מכל הסוגים, לגבי אנשים שחושבים אחרת מהם, למרות שיש להם ידע מקצועי שלמבקרים עצמם אין, והיה כדאי שילמדו רק קצת ממנו לפני שהם מתפלמסים.

 

אבל בנושאי מוסר הבה נבחן מה עושה אותם מוסריים יותר. כן, אני שואל מה עושה את היורובסקים מומחים לענייני מוסר. כמה מוסריים חייהם האישיים שלהם?

כמה מוסריים יחסיהם עם בני אדם ולא רק עם פרות קדושות?

 

בספר בראשית מסופר על נח שהצטווה לאסוף זוג מכל חיית השדה והיער, כדי שיהיה להם המשך לאחר המבול. זה וודאי צעד מאוד הומני גם בשביל יורובסקי. ולאחר המבול ציווה האלוהים על האדם: " כל רמש אשר הוא חי לכם יהיה לאכלה כירק השדה." (בראשית פט, ג'). כלומר אלוהים מורה לבני האדם להיות אוכלי כל.

 

אם כך מכיוון שהיורובסקים שוללים בחריפות את המוסריות שבאכילת כל, יוצא בעצם שהיורובסקים מטילים ספק במוסריותו של אלוהים ושל מיליוני מיליוני מאמיניו האדוקים ברחבי העולם.  ובמוסריות מעשיהם הם, הם אינם מטילים ספק.

 

אינני מתכוון ולהתפלמס כמה הם רחוקים מלהיות מוסריים, אבל אתייחס כאן רק למוסריות של הסוגסטיה שהם משתמשים והשפעתה המסוכנת בעיקר על הנוער.

 

ראו למשל את הדמגוגיה המכוערת שהיורובסקים ודומיו משתמשים:

 

הם לא יראו לכם צלחת של מנת בשר כלב שאוכלים מיליוני סינים מזה ימים ימימה.

 

 

 

הם יראו לכם במצגת את זה:

 



 

 

הם יראו לכם מנת ספגטי תמימה עם כדורי בשר, וישאלו אתכם אם הייתם אוכלים את המנה הזו אם כדורי הבשר הם של בשר כלב, או תסלחו לי - עשויים מגללי כלבים.

 

 

 

ובערמומיותם הם חושבים שמנת הגועל שסיפקו, יגרמו לנערה בת 14 להפסיק לאכול בשר לכל החיים ולהפוך לצמחונית - מה זה משנה אם תפתח אנמיה, או חוסרים שידפקו את התפתחותה. מה זה משנה אם יגרם לה נזק בריאותי ונפשי בלתי הפיך?

 

אך מסתבר שמה שהם עושים הוא פשע עוד יותר חמור. הם עשויים להפוך אותה בסבירות מאוד גבוהה לאנורקסית (כמובן שזה נכון גם בלשון זכר).

 

לכן לפסיכולוגית הזו, שמבקשת מכם לדמיין שאתם אוכלים בשר כלבים, ומבזבזת כמעט שעה מחייכם כדי לצפות בסרט הזבל הפסיכולוגי שלה - יש לשלול את רישיון העיסוק כפסיכולוגית - כי הנזקים הפסיכולוגיים שהיא עשויה להביא עשויים להיות בלתי הפיכים.

 

 

את השיטה הנלוזה הזו אימץ גם אתר אנונימוס - האתר הרשמי של הצמחונים למלחמה באוכלי כל. ראו זאת בעינכם:



 

אני כבר רואה את חברי כת היורובסקים קמים עלי ומאשימים אותי בדמגוגיה. ובכן ראו את העובדות של מחקרים רפואיים שאחד מהם שנעשה כאן, בבית חולים רמב"ם בחיפה.

 

אני מביא כאן  כתבה  המתארת את הקשר בין צמחונות לאנורקסיה.

 

יותר ויותר מחקרים שנערכו לאחרונה מעידים על קשר מסוים בין צמחונות לאנורקסיה - הרעבה עצמית, וגם לבולימיה - אכילה כפייתית המלווה בהתקפי הקאות. הפרעת האכילה מופיעה לרוב לאחר שנה של צמחונות.

על פי מחקר שבוצע במרכז הרפואי "רמב"ם", 96 אחוז מהנערות הישראליות שמפתחות אנורקסיה נרווזה נמנעות מאכילת בשר אדום ו-75 אחוז נמנעות מאכילת עוף ובשר לבן - פי עשרה יותר משיעור הצמחונים בקרב המבוגרים הבריאים. "בבולימיה אנו מוצאים מגמה דומה, אם כי לא בטוטליות כזו".

 

בנוסף, במחקר שנערך בטורקיה בשנה שעברה בקרב 1,200 צעירים בני 17 עד 21, נמצא כי מתבגרים צמחוניים הם בעלי נטייה מוגברת לפתח גישות לא נורמליות לאכילה, דימוי עצמי נמוך, חרדת בחינות וחרדה חברתית, לעומת מתבגרים שאינם צמחונים.

  

"לקשר בין צמחונות להפרעות אכילה יש הסבר גופני", מבהירה ד"ר יעל לצר, מנהלת המרפאה להפרעות אכילה ברמב"ם". "בגיל ההתבגרות מובילה אי אכילת בשר למחסור באבץ, שמשמש רכיב חיוני לתהליך הצמיחה והגדילה. הפחתת כמות האבץ מובילה לעיתים לחוסר תיאבון, וכך מתפתח מעגל קסמים שמוביל להפחתת המזון ובהמשך להפרעת אכילה".


מרבית המומחים מספקים לתופעה גם הסבר נפשי: "הרעיון בבסיס אי אכילת הבשר הוא מחשבה דמונית, לפיה המשך אכילת בשר עלול לגרום להשמנה, כי הבשר הרי מורכב משומנים", מפרטת ד"ר לצר. "הימנעות מבשר מעניקה לנערות מתבגרות תחושת שליטה בגוף, שהיא סימן היכר בולט לאנורקסיה נרווזה".

 

עינת צוברי, מנהלת היחידה להפרעות אכילה במרפאת הנוטרים ברעננה של המרכז לבריאות הנפש "שלוותה", מקבוצת "שירותי בריאות כללית", מצביעה על נקודה נוספת: "יש תיאוריות פסיכולוגיות לפיהן אכילת בשר מצביעה על דחף לתוקפנות וקניבליזם, וחלק מבני הנוער שמפתחים הפרעות אכילה מכוונים את התנהגותם להפחתת התוקפנות והדחף המיני. מחקרים הראו שפסילת מזון גורם השמנה כמו בשר אדום הוא אחד הסממנים הבולטים של אנורקסיה, לצד שימוש בתרופות משלשלות".

 

 

אם כך היכן המוסר של היורובסקים? האם שיטות ההטפה שהם נוקטים אינן פשע?

אין אני רוצה בכלל להכנס לטיעון של היורובסקים שתעשיית המזון (שהם כמובן מכלילים) מבצעת פשע כנגד חיות. אין להעמיד פשע כנגד האנושות באותה רמה כמו "פשע" כנגד חיות.

 

שלא לדבר שגם הרבה יורובסקים משתמשים בתרופות שנוסו בבעלי חיים. שהם מקבלים חיסונים שהוכנו ממיליוני ביצים. והביצים כידוע לא גדלות על העצים. שלא לדבר שגם היורובסקים שנגעלים מאכילת חרקים למיניהם,  כפי שאוכלים אנשי המזרח הרחוק - מרססים חומרי הדברה כנגד אותם חרקים שפולשים לבתיהם ומציבים מלכודות ורעל כנגד עכברים ומכרסמים שמתנחלים בבתיהם.

 

גם שלא לדבר על חלק מכת היורובסקים שמשתמשים באלימות (וגם אלימות מילולית היא אלימות) כנגד בני אדם שלא מסכימים לדעתם.

 

זהו המוסר של היורובסקים.

 

 

ומשום שאני לא כותב כאן סתם ביקורת על השקפת עולם, וכיוון שיש כל כך הרבה תיקים רפואיים עם נזקי הצמחונות והטבעונות, אני רוצה להביא כאן 

טיפים חשובים לכל אלה שבכל זאת מתכוננים לעבור לתזונה צמחונית:

 

א. אל תתחילו בתזונה כזו לפני שתבקשו מרופא המשפחה שלכם לעשות בדיקות דם מקיפות. אל תתחילו אם כבר יש לכם חוסרים או מחלות קיימות ללא אישור רופא.

 

ב. בצעו מעקב (בדיקות דם) כל שלושה חודשים במהלך השנה הראשונה, ואחת לשנה לאחר מכן. אם יופיעו חוסרים או בעיות שלא היו בבדיקה הראשונית לפני המעבר לצמחונות - צריך לשקול ברצינות את המשך הצמחונות, במיוחד אם הבדיקות תראנה שתוספי מזון וויטמינים אינם עוזרים.

 

ג. אל תתחילו צמחונות ללא הדרכה ומעקב של דיאטנית מוסמכת (לבדוק תעודות!).

כי להשיג תזונה מאוזנת אצל צמחוניים וטבעונים - קשה הרבה יותר מאשר אצל אוכלי כל.

 

ד. אל תתבססו על "אינפורמציה אינטרנטית" שאין לכם את הידע כדי לאמתה. יש ברשת שורה של אינפורמציה לא נכונה או לא מדוייקת!!!

 

 

ולכל המתכוננים להגיב:

 

א. אין צורך שתחזרו על המנטרה של הפעילות האנטי-מוסרית של אוכלי כל, שרוצחים חיות וכיוצא באלה. כולם כבר מכירים את המנטרה הזו.

 

ב. אין ממש צורך להגיב שאני משתמש בדמגוגיה חסרת מוסר ומבוססת על שקרים. כי כמובן מי שכותב דברים שאינם מתאימים להשקפת עולם זו או אחרת - אז הוא שקרן, או לא ראוי לאוויר שהוא נושם (ציטוט מאחת התגובות מיני רבות שכבר קיבלתי בעבר).

 

ג. לתגובות בעילום שם (ללא כינוי) - לא אתייחס והן תמחקנה.

 

ד. תגובות שתכתבנה בסגנון גידופים, השמצות וקללות - גם הן תמחקנה.

 

ה. אין אני מתכוון לדון כאן "ביתרונות" הבריאותיים והמדעיים כביכול לטובת הצמחונות. עסקתי בכך בשני הפוסטים הקודמים ואעסוק בכך גם בעתיד.

  

ולכל אלו שלא מוצא חן בעיניהם, אתם יכולים לכתוב השמצות וגידופים על קנקן התה כאוות נפשכם בבלוגים (הגלויים והחסומים) שלכם.

  

 

שבוע טוב לכולכם

 

 

 

תוספת עריכה:

 

אני מודה למגיב יוסי לוי שעשה הערכה סטטיסטית לגבי נכונות המתאם בין צמחונות ואנורקסיה ופרסם זאת באתר שלו:

 

http://www.sci-princess.info/archives/1629

 

 

 

נכתב על ידי קנקן התה , 22/9/2012 09:57   בקטגוריות צמחונות, טבעונות, מוסר, אנורקסיה, הפרעות אכילה, הפרעות התנהגות, היורובסקים, מחקרים רפואיים, סוגסטיה, פסיכולוגיה, בריאות, השמנה, התנהגות, חברה, מדע, ניסויים בבעלי חיים, סגנון חיים, סובייקטיביות, פילוסופיה, תזונה, תרבות  
110 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   7 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של קנקן התה ב-28/9/2012 00:21
 



המורה לתזונה


 

מהו תפקיד בית הספר? יותר מאשר הוא אמור לגרום לתלמידים לשנן חומר ולהקנות ידע, בית הספר אמור להיות בראש ובראשונה בית ספר לחיים. להכין את התלמידים להתמודדות עם החיים בעתיד.

 

לפני מספר עשורים, כשהמדינה הייתה עניה, כשתקציב המדינה והביטחון היו נמוכים בהרבה מאשר היום (למרות שגם אז תקציב הביטחון היה כשישים אחוזים) - המדינה השקיעה בחינוך הרבה הרבה הרבה יותר מאשר היום, ללא השתתפות תשלומי הורים. המדינה ראתה בחינוך את חוזקה התרבותי, המדעי והמדיני בעתיד.

 

בעבר בכל בית ספר למדו מוסיקה על ידי מורה מקצועי. מכיתה ד' עד ח'.

בכל בית ספר למדו ציור ואמנות , גם כן על ידי מורה מקצועי מכיתה ד' עד ט'.

בבית הספר למדו שעורי מלאכה - שעתיים ריקמה לתלמידי ג'-ד' (בזכות שיעורים אלה אני יודע היום לתפור כפתור ותיקוני לבוש קלים). והבנים המשיכו בשעורי מלאכה בעץ ובנחושת עד כיתה ח', על ידי מורים מקצועיים.

בבית הספר היסודי ממלכתי שלי למדו גם שעורי חקלאות וגננות על ידי מורה מקצועי בכיתות ה' עד ז'. היום אני יודע לטפח את הגינה שלי בעצמי ולא צריך גנן.

 

בכיתות ז' - ח' למדנו שלוש שעות שבועיות צרפתית כשפה זרה שניה. חבל שלא ערבית, כי בתיכון החליפו לנו ללימודי ערבית (שנתיים ערבית ספרותית ושנה ערבית מדוברת). בבית הספר התיכון דגלו בלימודי השפה הערבית לכל התלמידים, כי אנחנו חיים במזרח התיכון ולא באירופה.

 

והיו גם הרבה יותר לימודי ליבה ומדעים (פיזיקה, כימיה וביולוגיה חובה לכולם - גם מי שלא עשה בהם בחינת בגרות). האם גם היום ילד בכיתה ה' מסיים ללמוד בשתיים וחצי, ופעמיים בשבוע בשלוש וחצי?

 

אז המדינה העמידה את החינוך בראש סולם עדיפויותיה אחרי ביטחון, והיום? ... על כך אכתוב אולי פוסט מפורט בעתיד.

 

 

***

 

בניגוד להיום, בכל בית ספר למדו שנתיים לימודי תזונה (שלוש שעות בשבוע) על ידי מורה מקצועי. היום בקושי, אם בכלל לומדים תזונה (הבת שלי למדה בקושי סמסטר אחד והבן לא למד בכלל), אבל היום יש פי-100 יותר מקרי אנורקסיה. ואני לא סתם מציין את הקשר הזה (לא שאני טוען שזו הסיבה היחידה). אבל, לחץ ותחרות היו גם אז (ואפילו יותר, אז התלמידים לקחו יותר ברצינות את הלימודים מאשר היום, והייתה תחרות בין התלמידים). מודעות ל"יופי" היתה גם אז, ודוגמניות שדופות היו מוצגות לראווה גם אז בעיתונים.

 

הפוסט הזה יהיה מוקדש לזכרונותיי מלימודי התזונה ובעיקר למורה לתזונה שלי. המורה לתזונה הייתה גברת בשנות החמישים לחייה, צנועה, מיושבת בדעתה, שולטת בכיתה ברוגע - עולם התזונה בראש מעייניה. 




זאת לא היא, רק מאוד מזכירה אותה

 

למדנו איתה בכיתות ו' - ז'. שנתיים שלמות (נו, כמעט שלמות - כפי שאסביר בהמשך). היו גם ספרי לימוד מיוחדים לתזונה ומבחנים.

 

במשך השנתיים (כמעט) למדנו הרבה לימודי תאוריה - על מערכת העיכול, על אבות המזון ותפקידם, על סוגי פחמימות (טובים ורעים), על חלבונים מלאים וחסרים, על סוגי שומנים (טובים ורעים), על ויטמינים ומינרלים, על צורות בישול (טובות ופחות טובות) ואפילו על עריכת שולחן, קישוטי וסידורי פרחים, ונימוסי שולחן.

 

אבל לא רק לימודי תאוריה. גם לימודים מעשיים בכיתה ז'. הכיצד? המורה לא הייתה רק המורה לתזונה. היא הקימה בבית הספר מפעל חיים: היא עמדה בראש מפעל הזנה לתלמידים ששני הוריהם עובדים - מסעדת בית ספר. אז לא היה צריך חוק הזנה. בית הספר סיפק שרותי הזנה תמורת סכום סימלי מצחיק.

 

המורה לתזונה ניצחה על פעילות המסעדה הזו שהיא עמדה בראשה. האמינו לי שהתלמידים אז לא אכלו ג'אנק פוד, שניצל, נקניקיות וצי'פס. אלא, אוכל איכותי, בריא ומזין.

 

בכיתה ז' כל התלמידים השתתפו בהכנת הארוחות במסעדה, בנוסף לצוות של ארבע עובדות מטבח. במשך ארבעה ימים בשבוע, היו שיבעה תלמידים מבין שלושת כיתות המחזור - פטורים מלימודים ובמקום היו לומדים ועובדים יום שלם במסעדה. יום אחד, אחת לשלושה, ארבעה שבועות.

 

התייצבנו במסעדה בשמונה בבוקר, חבשנו כובעי טבחים וסינר, והמורה לתזונה לימדה אותנו את עקרונות בחירת תפריטים לארוחות, את עקרונות הכנת המזון ואת עקרונות הבישול.

 

בהתנסות הזו למדתי הרבה דברים בסיסיים וגם מורכבים. איך לשבור נכון ביצה. איך לחתוך ירקות - פלפל למשל, כדאי וקל יותר לחתוך מהחלק הפנימי כלפי קליפה החוצה, ולא להיפך. איך לחתוך עוף ובשר, איך לתבלן, איך להכין מנות לפי מתכון מדוייק, איך לתכנן כמויות, איך לקשט מנות (כי אוכל אוכלים עם העיניים), איך להכין קינוחים שונים, ועוד הרבה הרבה דברים. כשהיתי סטודנט באוניברסיטה, יכולתי לבשל בקלות בגלל ההתנסות הזאת.

 

עד היום, עשרות שנים אחרי, אני זוכר את הקינוחים שהכנו. את סלט הפירות העסיסי, את קינוח הגזר המגורד במיץ לימון ונענע, את כדורי השוקולד בקוואקר שיבולת שועל... אך, זכרון הטעם והריח עדיין בפי ובאפי.

 

אבל לא רק הכנת אוכל למדנו מהמורה לתזונה. כשסיימנו להכין את האוכל, כחצי שעה לפני שהגיעו תלמידי בית הספר לאכול במסעדה - נטלנו ידיים, התיישבנו לשולחן שערכנו אותו בעצמנו ובראשו המורה לתזונה - לאכול ארוחת צהריים, שאנחנו השתתפנו בהכנתה.

 

לפני שהתחלנו לאכול,  סיפרה לנו המורה סיפורים ואנקדוטות בענייני אוכל ועל נימוסי שולחן. בארוחה עצמה אין מדברים. למשל, סיפרה לנו שיצא לה לאכול עם נכדתה הקטנה בחדר האוכל של קיבוץ גינוסר. באותה ארוחה השתתף דוד בן גוריון שהגיע לביקור, ואכל שם בהתלהבות יתרה.

 



בן גוריון בחדר אוכל בקיבוץ משמאל, 1966.

ומי האורח במרכז אתם יודעים?

את הכלים לארוחה הזו הביאה פולה בן גוריון ממטבחה הפרטי.

מקור: עיתון הארץ

 

ובן גוריון, ינוח  על משכבו בשלום, אכל עם הידיים ובצורה לא בדיוק אסתטית בלשון המעטה, שהדהימה את נכדתה של המורה. וכפי שילדות קטנות לא עושות חשבון, היא העירה בקול רם שכל חדר האוכל שמע: "למה האיש הזקן הזה אוכל כל כך מגעיל?". המורה כמובן רצתה לקבור את עצמה. יודעים כיצד הגיב בן גוריון? הוא קם לעבר הילדה ואמר: "תלמדי מסבתא שלך ילדה איך לאכול יפה, כדי שלא תאכלי כמוני".

 

*** 

 

כבר הזכרתי כי כמעט למדנו תזונה שתי שנות לימוד. מדוע כמעט, כי בשל ארוע שאספר מיד, לא סיימנו את השנה האחרונה איתה ולא נפרדנו ממנה.

 

ומעשה שהיה כך היה. כחודשיים לפני סיום שנת הלימודים של כיתה ז', אחד התלמידים מצא קנדום (גומי) באחד מגינות בית הספר האינטימיות - הגינות שטיפחנו בשיעורי החקלאות. יצאה נפשו של הילד לחמוד לצון והוא הניח את הדבר על שולחנה של המורה לתזונה, לפני שעמדה להכנס לשיעור. כשראתה זאת המורה לתזונה, יצאה מיד מהכיתה ולא שבה עוד.

 

במקומה חזר מנהל בית הספר מלווה במחנכת. לאחר הסבר על חומרת המעשה, הודיע לנו המנהל שנענש קשות, אלא אם כן יקום ויודה מי שעשה את הדבר. אף אחד לא קם. מנהל בית הספר אמר שנוכל להיות פטורים מעונש אם מישהו יגלה מי האחראי למעשה. אף אחד לא קם. הצטוונו להמתין בחצר בית הספר, עד לסיום הישיבה והדיון במעשה, בכינוס חרום של חברי המועצה הפדגוגית של בית הספר. בנוסף לכל הצרות, מנהל בית הספר החילוני שלנו היה אדם דתי חובש כיפת בד משי שחורה.

 

לאחר שעה בחצר בית הספר, הוכנסנו לכיתה והמנהל מסר את גזר הדין. המועצה הפדגוגית החליטה לסלק אותנו מבית הספר לשלושה ימים, בתוספת איגרת להורים שנדרשו לחתום עליה. בנוסף לכך הוחלט שלא נקבל תעודות בסיום שנת הלימודים.

 

משמעות הדבר הייתה שלא נוכל להרשם לתיכונים שבזמנו היו מכיתה ט' עד י"ב. ההרשמה לתיכון הייתה אז במחצית הראשונה של כיתה ח' והייתה דרושה תעודת ציונים של כיתה ז'.

 

בזמנו לא היה עדיין חוק חינוך חובה בתיכון, ולהתקבל אליו היה צורך בתעודה סבירה בכיתה ז', בתעודת התנהגות טובה, בחוות דעת של בחינה פסיכוטכנית, ובציוני עובר בבחינת "הסקר" הארצית, שהייתה מקובלת אז - מעין בחינת בגרות של בית ספר יסודי. מי שלא מילא את כל ארבעת הקריטריונים - נדון לנשור מבית הספר וללכת לעבוד, או ללמוד הדפסה ופקידות, נגרות, מסגרות, נפחות, חשמלאות וכיוצא באלו - בבית ספר מקצועי ללא בגרות. או ללמוד בבית ספר חקלאי - כן היו כאלה פעם.

 

לכן, העונש שלא לקבל תעודת ציונים בסיום כיתה ז' היה לנו כבד ביותר ועוד יותר להורים המודאגים. אז הורים לא העזו להתערב ולנהל את בית הספר, או להכות מורים ומנהלים. אל המורים התייחסו בכבוד. אל המורים, הורים ותלמידים פנו בתואר "המורה" ולא בשם פרטי. בכניסת המורה לכיתה, כל התלמידים היו קמים ונעמדים על רגליהם, עד שהמורה נתן אות לשבת. אני כבר רואה אתכם הצעירים מחייכים בחוסר אמון. אבל אז תלמידים לא התחצפו למורים. גם לא הסתובבו בבתי הספר עם סכינים והטילו מורא על הילדים והמורים.

 

מה קרה בפועל? לפני ההרשמה לתיכונים סיפקו לנו רק העתק תעודה, שבאמצעותו נוכל להתקבל לתיכון על תנאי, עד שנספק בסיום כיתה ח' את התעודה הרשמית של כיתה ז' יחד עם התעודה של כיתה ח' - ללא כל רבב בהתנהגות.

 

כן, אז מערכת החינוך היתה רצינית הרבה יותר מהיום.

 

את המורה לתזונה יכולנו רק להעריך על מה שלמדנו ממנה, ולהצטער על כך שלא יכולנו להיפרד ממנה בסיום בית הספר, כמו משאר המורים. היא לא סלחה. כמה סימבולי - סיום עגום שהשאיר לנו טעם רע בפה.

  

נכתב על ידי קנקן התה , 29/8/2012 07:59   בקטגוריות אנורקסיה, בישול, חברה, חומר למחשבה, חינוך, חקלאות, מורים, פילוסופיה, תזונה, תרבות, בית ספר, מורה לתזונה  
26 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של קנקן התה ב-1/9/2012 16:14
 



עוד על צמחונות - קשר בין צמחונות לאנורקסיה?


 

 

שתי הכתבות שכתבתי כאן אודות צמחונות, זכו לתגובות רבות מצד הקוראים. חלקן תגובות זועמות ורגשיות (שלוו אפילו בחילופי תגובות בין בלוגרים מגיבים לבין עצמם, בבלוגים שלהם - כאילו שמדובר בכת). אבל הועלו גם טיעונים מדעיים כביכול, אודות מאמרים הסותרים את חלק מדבריי. אז לפני שאסכם את תשובותי וטיעוניי בפוסט שאפרסם בקרוב, אביא ברשותכם שתי כתבות שפורסמו.

 

 את כתבתו של המדען, ד"ר גיל סתיו - ביולוג, אקולוג, אנטומולוג והידרו-ביולוג.

 

כתבה שניה היא על קשר בין צמחונות לאנורקסיה - מחקר שהתבצע בבית חולים רמב"ם בחיפה ובמקומות אחרים.

 


 מקור: ויקיפדיה

 

 

אני יודע שהתגובות שלהן זכיתי, נבעו מכך שהכתבה השניה שלי בנושא הצמחונות הייתה במומלצים, וכעת רוב המגיבים כנראה לא יראו את כתבת ההמשך הזו, כי הם לא בין הקוראים הקבועים בבלוג - ובכל זאת אני לא אשאיר את הנושא הזה פתוח מבחינתי. והרי הכתבות (ההדגשות הן שלי, למי שאין סבלנות או זמן לקרוא אותן במלואן):

 

כתבה ראשונה: לאכול חסה, סטייק או את הלב

מחבר המאמר:
ד"ר גיל סתיו

 

בשנים האחרונות מופיעות כתבות אינספור המצדדות באורח חיים צמחוני ואחרות המתנגדות לו. כאקולוג אבולוציוני, אני מעוניין לדון בנושא מנקודת הראות האקולוגית-אבולוציונית, שהוזנחה בכל הדיונים והטוקבקים המרובים.

 

בכל הכתבות הרבות בנושא אותן קראתי, ובכל המאמרים המדעיים אליהם המשכתי מכתבות העיתונים, היה מדובר במחקרים תצפיתיים (החוקר לא התערב ע"י נתינת טיפול לקבוצה אחת והשאיר שנייה כקבוצת ביקורת, אלא צפה מהצד). מחקר תצפיתי, להבדיל ממחקר טיפולי, יכול להצביע על קשר בין שתי תופעות, אך לחלוטין לא יכול להוכיח מהי הסיבה ומהי התוצאה. לפיכך הוכחה חד משמעית אינה קיימת בעד או נגד אורח חיים צמחוני.

כמדען אני חייב לציין שהמדע יודע המון, אבל גם עוד יש לנו הרבה מה ללמוד. או כפרפראזה לאמירה של סוקראטס, אני יודע שאנחנו לא יודעים.

כמי שחוקר שנים בתחום אקולוגיה אבולוציונית אני חייב לציין שמערכת העיכול האנושית התפתחה במהלך האבולוציה להיות מערכת עיכול של אוכלי כל. את זאת אני יודע בוודאות (וכל מי שאומר אחרת טועה ומטעה). יש לנו מבנה שיניים של אוכלי כל, מבנה לסת של אוכלי כל, קיבה שמעכלת גם בשר וגם חומר צמחי וכיוצא בזה. דהיינו, כמו מיני דובים רבים ומיני קופים אחרים, גם אנחנו התפתחנו במהלך האבולוציה, לאכול גם מזון צמחוני וגם מזון בשרי.
לפיכך אני נוטה להאמין (אנא שימו לב למה שאני טוען שאני יודע ולמה שאני רק מאמין) שאורח החיים הבריא לנו הוא אורח חיים עם תזונה הכוללת מזון צמחי ומזון בשרי. וכמו שאכילת בשר מופרזת אינה בריאה (כולסטרול, לחץ דם וכו'), גם אכילת בשר פחותה מדי אינה בריאה (חוסר בברזל, חוסר בוויטמין B12 וכו').

 

כתבות רבות יודעות לספר שצמחוניים בממוצע בריאים יותר וניתן להבין שכך הוא הדבר משום שאינם אוכלים בשר. האומנם?! צמחוניים רבים הגיעו לצמחונות מתוך רצון לשפר את בריאותם ולכן הם גם אינם מעשנים, שומרים על כושר גופני ונמנעים מאכילה מופרזת בכלל (לא מרבים בקלוריות). האם בריאותם השתפרה כי הפסיקו לאכול בשר או כי שינו את אורח חייהם בכלל?

 

ישנן כתבות המציינות שבישראל, שבה נהוג לאכול בשר ולצרוך חלב בכמויות גבוהות, מקרי רמת לחץ דם גבוהים, כולסטרול גבוה ועוד נפוצים יותר מאשר במדינות אחרות, שם כנראה אורח החיים הצמחוני נפוץ יותר. כנראה שנכון, אבל בשורה התחתונה תוחלת החיים בישראל גבוהה יותר מרוב מדינות העולם. עפ"י ארגון הבריאות העולמי תוחלת החיים בישראל היא בין הגבוהות בעולם, כשרק מדינות בודדות משיגות אותנו ובכל צמרת המדינות עם תוחלת החיים הגבוהה, צמחונות אינה נהוגה ע"י רוב התושבים. ייתכן מאוד שאם נשנה את אורחות חיינו ונהיה יותר כמו המדינות אחרות נסבול פחות מבעיות לב, אבל גם נחיה פחות.

 

אני מאמין שהסוד עבור רוב בני האדם הוא באיזון הנכון, לא להפריז באכילת בשר אבל גם לא לחדול לחלוטין. לאכול הרבה פירות וירקות, אבל לא רק.

 

בבסיס תיאוריית האבולוציה עומדת ההנחה שבכל אוכלוסייה (למשל אוכלוסיית בני האדם) קיימת שונות גנטית. כלומר, יש אנשים שמתאימה להם דיאטה אחת ולאחרים מתאימה דיאטה אחרת. לפיכך, אני מאמין שהכתוב במאמר זה כנראה נכון לגבי רוב האוכלוסייה.
סביר להניח שבעוד שרובנו צריכים תזונה צמחונית יחד עם אכילת בשר, חיים בקרבנו גם בני אדם שתזונה צמחונית טהורה נכונה יותר עבורם. באותה מידה סביר להניח שקיים בינינו מיעוט אחר שעבורו דיאטה על טהרת הבשר נכונה עבורם (האסקימואים למשל, אוכלים כמעט רק בשר ובאופן מסורתי רק בשר). לכן אין הכתוב כאן ממליץ לאף אדם לנהוג כך או אחרת, אלא לפתוח עוד ערוץ מחשבה בנושא תזונה צמחונית.

 

בנוסף, אין באמור כאן להצדיק תנאי גידול לא נאותים לבע"ח במשקים. אני תומך בחוק שאוסר לגדל אווזים לפיטום ובעד חוקים נוספים שישפרו את תנאי מחייתם של כלל בעה"ח (למרות העלייה הצפויה במחירי הבשר שחוקים שכאלה יגרמו).

 

נושאים שכאלה אני מעלה (ומפרט לא פעם מעבר למה שכתבתי כאן בקצרה) בשיחות ובהרצאות אקולוגיות שאני מעביר. אם אופי שיחה שכזה מעניין אתכם, אני מעוניין להעביר הרצאה שכזו שאולי תתפתח לדיון מעמיק.

 

כתבה שניה: קשר בין צמחונות לאנורקסיה

 

יותר ויותר מחקרים שנערכו לאחרונה מעידים על קשר מסוים בין צמחונות לאנורקסיה - הרעבה עצמית, וגם לבולימיה - אכילה כפייתית המלווה בהתקפי הקאות. הפרעת האכילה מופיעה לרוב לאחר שנה של צמחונות.

על פי מחקר שבוצע במרכז הרפואי "רמב"ם", 96 אחוז מהנערות הישראליות שמפתחות אנורקסיה נרווזה נמנעות מאכילת בשר אדום ו-75 אחוז נמנעות מאכילת עוף ובשר לבן - פי עשרה יותר משיעור הצמחונים בקרב המבוגרים הבריאים. "בבולימיה אנו מוצאים מגמה דומה, אם כי לא בטוטליות כזו".

בנוסף, במחקר שנערך בטורקיה בשנה שעברה בקרב 1,200 צעירים בני 17 עד 21, נמצא כי מתבגרים צמחוניים הם בעלי נטייה מוגברת לפתח גישות לא נורמליות לאכילה, דימוי עצמי נמוך, חרדת בחינות וחרדה חברתית, לעומת מתבגרים שאינם צמחונים.

קשר בין צמחונות להפרעות אכילה יש הסבר גופני", מבהירה ד"ר יעל לצר, מנהלת המרפאה להפרעות אכילה ב"רמב"ם". "בגיל ההתבגרות מובילה אי אכילת בשר למחסור באבץ, שמשמש רכיב חיוני לתהליך הצמיחה והגדילה. הפחתת כמות האבץ מובילה לעיתים לחוסר תיאבון, וכך מתפתח מעגל קסמים שמוביל להפחתת המזון ובהמשך להפרעת אכילה".

מרבית המומחים מספקים לתופעה גם הסבר נפשי: "הרעיון בבסיס אי אכילת הבשר הוא מחשבה דמונית, לפיה המשך אכילת בשר עלול לגרום להשמנה, כי הבשר הרי מורכב משומנים", מפרטת ד"ר לצר. "הימנעות מבשר מעניקה לנערות מתבגרות תחושת שליטה בגוף, שהיא סימן היכר בולט לאנורקסיה נרווזה".

עינת צוברי, מנהלת היחידה להפרעות אכילה במרפאת הנוטרים ברעננה של המרכז לבריאות הנפש "שלוותה", מקבוצת "שירותי בריאות כללית", מצביעה על נקודה נוספת: "יש תיאוריות פסיכולוגיות לפיהן אכילת בשר מצביעה על דחף לתוקפנות וקניבליזם, וחלק מבני הנוער שמפתחים הפרעות אכילה מכוונים את התנהגותם להפחתת התוקפנות והדחף המיני. מחקרים הראו שפסילת מזון גורם השמנה כמו בשר אדום הוא אחד הסממנים הבולטים של אנורקסיה, לצד שימוש בתרופות משלשלות".

 

 

עוד כתבות בעברית ובאנגלית על הנזקים בצמחונות ניתן לקרוא כאן.

 

ועכשיו, אם באמת קראתם כתבות אלה במלואן, ולא בצורה סלקטיבית המתאימה או לא מתאימה לאמונות או לרגש, קיראו שוב את שתי הכתבות שלי על הצמחונות במלואן, לפני שתגיבו. הכתבות:

 

המיתוסים של הצמחונות והטבעונות

 

החיים בעולם אוטופי צמחוני 

 

 

מאמר מסכם עם נתונים והסברים נוספים יפורסם בהמשך. 

 

 

 

נכתב על ידי קנקן התה , 4/7/2012 00:27   בקטגוריות אנורקסיה, אקולוגיה, ביוכימיה, ביולוגיה, בעלי חיים, בריאות, גנטיקה, דיאטה, ויטמינים, חברה, חומר למחשבה, מדע, מיתוסים, סגנון חיים, פילוסופיה, צמחונות  
הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



125,157
הבלוג משוייך לקטגוריות: תרשו לי להעיר , מדע וטכנולוגיה , בריאות
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לקנקן התה אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על קנקן התה ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)