הדודל של גוגל ציין שה-21 לדצמבר הוא היום הראשון של החורף.
ה-21 בדצמבר נחשב ל"יום הראשון של החורף" היות וביום זה גובה השמש מעל לאופק בצהריים הוא הנמוך ביותר בשנה. אבל האמת שהתאריך של היום הראשון של החורף כפי שצויין בגוגל אינו מדוייק כי המועד המדוייק של כניסת יום החורף הראשון השנה בישראל (המכונה גם רגע ההיפוך) אינו חל ביום ראשון ה- 21 לדצמבר , אלא דווקא ב- 22 בדצמבר בשעה:
כלומר בסביבות אחת בלילה (עם הבדלים קטנים של מספר דקות במקומות גאוגרפיים שונים בישראל, כמו הבדלים בדקות במועד כניסת השבת). בירושלים זה יקרה הלילה בשעה 01:03. כלומר, היום הראשון של החורף בישראל השנה הוא ב- 22 לדצמבר (ולא כפי שצויין בדודל של גוגל אתמול).
אז מה הסיפור? מסתבר שהיום הראשון של החורף יכול לחול בין ה-20 לבין ה-23 לדצמבר ורבים לא יודעים זאת ובשל מה החורף יכול להכנס באחד מבין ארבעה תאריכים.
כדי להבין, ראשית אזכיר שתופעת היפוך עונות השנה נובעת מכך שכדור הארץ בעצם נוטה על צירו לעומת
מישור הקפתו את השמש. המדע מייחס את ההטיה הזו שנוצרה כתוצאה ממגה התנגשות של עצם גדול מהחלל (אסטרואיד) עם כדור הארץ - התנגשות שכנראה היא שקרעה את הירח מכדור הארץ וקבעה את מסלול סיבובו סביב כדור הארץ. למעשה הירח מייצב את הסיבוב של כדור הארץ סביב צירו ובלעדיו כדור הארץ היה מתנודד על צירו בצורה פרועה כמו מטוטלת ותנאי מזג האוויר היו הופכים לקיצוניים במיוחד. תנאים שלא היו מאפשרים חיים של בעלי החיים העילאיים על פני כדור הארץ. אם תחפשו בוויקיפדיה תגלו שהזווית שבו נוטה כדור הארץ מציר סיבובו המקורי היא בת 23.5 מעלות בערך. אבל למעשה ציר הנטייה אינו קבוע ומשתנה מעט עם הזמן, אבל נחזור לזה אחר כך כדי להבין את המשמעות האקלימית על כדור הארץ.
ומה בכלל משמעות זווית הנטייה הזו של כדור הארץ? משמעות הדבר היא שמסלול כדור הארץ מתנודד כאשר הוא
מקיף את השמש במהלך השנה. במצב זה חצאי הכדור השונים חשופים לכמות משתנה של
אור שמש, כאשר נטיה זו גורמת לאור השמש לפגוע בפני השטח של כדור הארץ
בזוויות שונות בתקופות שונות של השנה.
זווית הנטייה גורמת לכך שהחצי הצפוני והדרומי של כדור הארץ אינם מוארים בצורה שווה:
נחזור לתאריך שבו חל יום ההיפוך של החורף במחצית הצפונית של כדור הארץ. בדרך כלל הוא נופל ב-21 או ב-22 בדצמבר. התזוזות בין ה-21 וה-22 בדצמבר נובעות בעיקר ממחזור עיבור בלוח השנה הלועזי (גרגוריאני) - שבו אחת לארבע שנים מתווסף יום והשנה היא בת 366 ימים (בשנה כזו חל תאריך של 29 בפברואר). להזכיר העיבור נובע מכך שכדור הארץ משלים הקפה סביב השמש במשך 365.242199 יום ולא ב- 365 יום בדיוק.
אבל כאמור יום היפוך העונות בעצם אינו קבוע ומשתנה משנה לשנה בשל השפעת כוכבי לכת אחרים על מסלול כדור הארץ. כאמור בדרך כלל היום הראשון של החורף נופל ב-21 או ב-22 בדצמבר, אבל בשל צירוף כוחות השפעה של כוכבי הלכת במערכת השמש, לעיתים
רחוקות מאוד נופל היום הראשון של החורף ב-20 או ב-23 בדצמבר. הפעם הבאה שיום ההיפוך יתרחש ב-20 בדצמבר יהיה בשנת 2080. הפעם האחרונה שיום ההיפוך החורפי התרחש ב-23
בדצמבר היתה בשנת 1903 והפעם הבאה לא תופיע עד לשנת 2303 (כלומר, אחת ל-400 שנה).
מסתבר שגם זווית הנטייה של ציר סיבוב כדור הארץ (שכיום היא 23.5 מעלות בערך) משתנה מעט, במחזוריות של 41,000 שנים בין
22 מעלות לבין 24.5 בגלל תופעה שמכונה פרצסיה. כיום ובאלפי השנים הקרובות, צידו הצפוני של ציר
הסיבוב של כדור הארץ פונה לעבר הכוכב פולריס (המכונה כוכב הצפון). אבל בעוד כ-13,000 שנים יצביע בכיוון הכוכב וגה.
תשאלו בוודאי האם יש לכך משמעות והתשובה היא כן. השינוי המחזורי בזווית כדור הארץ גורם לשינויי אקלים קיצוניים במחזורים של
עשרות אלפי שנים. למשל, שינוי הזווית הוא אחד הגורמים לתהליך התפשטות ונסיגת המדבר באזור הסהרה. כמובן שגם תנודה כזו בציר כדור הארץ תורמת לשינויים בתאריכי ימי ההיפוך.
ליום ההיפוך (הראשון) של החורף היתה השפעה על תרבויות רבות. ברומא העתיקה נחגג פסטיבל סטורנאליה (Saturnalia) החל ב-17 בדצמבר ונחגג במשך 7 ימים.
באותו מועד בסקנדינביה שלפני הנצרות חגגו את הפסטיבל של ג'ול (Juul) בהדלקת לפידים ואש שסמלו את האור והחום של השמש החוזרת (כי מיום היפוך משך זריחת השמש עולה מיום ליום) בטובו האל הסקנדינבי ת'ור (Thor) או ת'ורוס ,שדרך אגב, הוא המקור לשמו של יום חמישי באנגלית - Thursday - היום של ת'ור).
יום היפוך הסקנדינבי שנחגג לאל המיתולוגי תורוס.
הכריסמס החל ב- 25 בדצמבר מקורו למעשה בפסטיבלים הפאגנים סטורנאליה ו- Natalis Invicti הרומים. גם בני האינקה הקדומים חגגו לכבוד אל השמש בזמן ההיפוך בדצמבר. מעניין שביום ההיפוך הקלאסי (21 בדצמבר) נוצרים רבים חוגגים כיום את היום של סנט תומאס לכבודו של St Thomas the Apostle. בפולין שלפני הנצרות חגגו ביום זה את יום Gody כיום סליחות ושיתוף במזון.
את היום הראשון של החורף (והקיץ) חגגו בסטונהדג', כאשר בימי ההיפוך קרן שמש פגעה באחד ממשקופי העמודים:
מעגל שמש קדום נמצא גם באזורנו, ברמת הגולן באתר שמכונה רוג'ום אל הירי:
האתר הזה נמצא על הדרך המסומנת כשביל הגולן אך לא הרבה שמעו עליו וגם לא הרבה מטיילים אליו. זהו אתר מיוחד, אפוף מסתורין, מיסטיקה ורוחניות שיקשה עליכם לקבל אישור לבקרו בשל היותו 'שטח אש'. שמעתי עליו רבות מהבן שתצפת שם מספר ימים בטלסקופים משוכללים במסגרת סיורים של החוג לאסטרונומיה של נוער שוחר מדע. ד"א, נקודות התצפית האסטרונומית הטובות ביותר בארצנו הן ברוג'ום אל הירי ובאזור מכתש רמון.
לסיכום, הפוסט נכתב ביום המתאים - יום החורף הראשון בישראל, שבטעות גוגל פרסם את הדודל אתמול.