לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

חשיבה חופשית


מתובנות של מדען: עובדות לא נעלמות כאשר מתעלמים מהן!

Avatarכינוי:  קנקן התה

בן: 12

Google:  קנקן התה

תמונה



פרטים נוספים:  אודות הבלוג


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    אוגוסט 2013    >>
אבגדהוש
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

 
הבלוג חבר בטבעות:
 
8/2013

שעונים ביולוגים - גם אצלכם


 

כששהינו בארה"ב, כך סתם ביום אחד הופיעו בהמוניהם חרקים גדולים בעלי כנפיים, בקונצרט צורם אוזניים. חרקים גמלוניים שמכסים את צמרות העצים ונוחתים ללא אזהרה על ראשך. ציקדוֹת שמם. הציקדות האלה מופיעות בדיוק אחת ל- 17 שנה. לאחר מספר שבועות הן מטילות ביצים לתוך האדמה ונעלמות. הביצים נמצאות באדמה בתרדמה כאמור למשך שבע עשרה שנה.

 



 

בשל כך נתבע בביולוגיה המושג "מחזורים ציקדים", לכל התהליכים הביולוגים המחזוריים המדוייקים. המחזורים האלה מקורם בשעונים ביולוגיים הנפוצים בכל עולם הטבע, כולל בנו. למשל, תרדמת חורף של דובים ונחשים. המחזור החודשי באישה. אפילו מחזור הורמונלי יומי של סטרואידים בכל אחד מאיתנו. בכל אחד מאלה מעורב שעון ביולוגי.

 

קחו למשל את התפתחות העובר. כל רקמה ואיבר מתפתחים בדיוק זמנים מוחלט. בניסויים שנעשו כבר לפני עשרות שנים בקיפודי ים - ניתן לעצור את חלוקת התאים של העובר על ידי הכנסת סידן לתוך בריכת המים. אם בשלב מוקדם של התפתחות העובר עוצרים את חלוקת התאים לזמן מה - כל דבר מתפתח לאחר מכן בזמן המיועד שהיה צריך להתפתח. העובר קטן יותר (כי יש לו פחות תאים), אבל יש לו בזמן המתאים הכל. מתפתח יצור נורמלי. ניסויים אלה הדגימו לראשונה קיום שעון ביולוגי בהתפתחות העובר.

 

גם בזיקנה מעורבים שעונים ביולוגים. ניתן לגדל למשל תאי עור בתרבית במעבדה. אם לוקחים תאי עור מתינוק בן יומו - הם מתחלקים במבחנה בדיוק 50 פעמים עד שמפסיקים ומתים. אם לוקחים אותם תאי עור מילד, הם יתחלקו כבר פחות מחזורים. ועוד פחות מתאי אדם מבוגר, ותאים מאדם זקן יתחלקו פעמים בודדות וזהו. אם כך, שעון הזיקנה כבר טבוע בכל תא ותא בגופנו.

 

אז מהם השעונים המסתוריים האלה? לגבי הזקנה מדובר במנגנון הגנה המצוי בכרומוזומים שלנו. אותם מיבנים בגרעיני התאים, הנושאים את ה- DNA - החומר התורשתי שקובע את כל תהליכי החיים שלנו. מסתבר שבקצות כל אחד מהכרומוזומים קיים איזור של DNA דחוס המונע פירוק של הכרומוזום על ידי גורמים מפרקים המצויים בתאים. מסתבר שבכל חלוקת תא, נוצרת בלייה באזורי ה DNA הדחוסים האלה, המכונים בשפה מקצועית טֶלוֹמֶרים. בכל חלוקה נוצר אובדן קטן של הקצה המגן. לבסוף עם ההזדקנות הקצוות נשחקים באופן שנפגע ה DNA ומתחיל תהליך "התאבדות" של התאים (המכונה בביולוגיה אפופטוזיס) - מסלול של מוות מתוכנן מראש.

 

תהליך השחיקה של קצות הכרומוזומים נתון גם לגורמים חיצוניים כמו זיהומים סביבתיים, קרינה ותזונה. במאמר מוסגר - אם היו אומרים לכם למשל שהטלפונים הסלולרים מקצרים את חייכם, הייתם מפסיקים להשתמש בהם? לא שיש עדיין מחקר מוחלט המצביע על כך.

 

מכל זה אנחנו למדים שבגופנו (כמו בכל עולם הטבע) יש שעונים מתקתקים.

 



האזורים המוארים בקצות הכרומוזומים הם הטלומרים.

 

נכתב על ידי קנקן התה , 12/8/2013 16:21   בקטגוריות שעון ביולוגי, שעונים ביולוגים, טלומרים, מוות מתוכנן מראש, אפופטוזיס, דנ"א, DNA, כרומוזומים, מדע, ביולוגיה, התפתחות העובר  
24 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של קנקן התה ב-24/8/2013 16:10
 



תגידו למה


 

 

עשרים שנות חיי הראשונות עברו ל  א  ט,  ל...א....ט

כל שנה נראתה כנצח.

 

עשרים השנים הבאות עברו טח טח טח והסתיימו ביעף.

 

את העשרים הבאות עוד לא השלמתי

אבל בינתיים

כל שנה מרגישה לי כחודשיים ....

 



 

בולבול, תגיד לי למה?

 

 

 

 

ועל שעונים ביולוגים בפעם אחרת.

 

 

סופ"ש נפלא ומתוקתק

 

תוספת עריכה

 

מדוע אצלך הזמן עובר לאט ואצל אחרים מהר?

" מה, התינוק הזה כבר בצבא"?

"מה, כבר עברו עשר שנים מאז..."?

 

על כך אמר איינשטיין כי הזמן הוא יחסי. 

 

נכתב על ידי קנקן התה , 9/8/2013 06:03   בקטגוריות זמן, זמן יחסי, פילוסופיה  
28 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של קנקן התה ב-16/8/2013 22:46
 



משקאות ויחסים משפחתיים


 

בביקורים אצל משפחה קרובה, תמיד היו משקאות כיד המלך. כמובן היה קוקה קולה, ספרייט, קינלי, מיצים לא מוגזים (רק אם הייתם יודעים איזה דרעק יש בהם. במיוחד אלה שמצויין עליהם אחוז פרי), וכמובן המשקה הנתעב המכונה מיץ ענבים - כי זה המשקה היחיד שבתם הקטנה הייתה שותה. הם ידעו שאני לא שותה משקאות ממותקים, אך אף פעם לא הציבו אפילו בקבוק אחד שאינו מכיל סוכר. ואני הסתפקתי במים ובהעוויות פרצוף שמשקאות המכילים ממתיקים מלאכותיים הם סכנה לבריאות. הם לא מכניסים לבית דבר כזה. הם כימאים. לא הזכרתי להם שבקולה שלהם יש חומצה זרחתית ועוד כהנה וכהנה.

 

כשהם באו לבקר אצלנו, הם קיבלו את הקולה והספרייט שלהם, למרות שאלה אינם נכנסים לביתנו ביומיום. הבת קיבלה את מיץ הענבים המלאכותי שלה ולאחר ששתתה כוס או שתיים - זרקנו אותו.

 

וכשקרוב המשפחה עבר ניתוח מעקפים, גילו שיש לו סוכרת והוא התחיל לקחת תרופות. ומאז, כשאנחנו באים לבקר - יש רק קוקה קולה דייט או זירו ודייט ספרייט. ומי שרוצה לשתות מתוק מקבל מים.

 

חומר למחשבה.



 

בילדותי כשהלכנו כל המשפחה לים בשבת באחד מחופי הרצליה, התמקמנו כמו כולם תחת לסככות של קייטנת אגד. ובשעת מנוחת רחצה, ההורים השקו אותנו במים קרים מתרמוס ותה מתרמוס אחר. והגישו לנו מכריכי גבינה וירקות שהכינו בבית ומלפפון כבוש תוצרת בית.

 

לכל הילדים חוץ מאשר לנו קנו קרטיבים ותירס חם. ואני מסתכל על כל המשפחות מסביב שפתחו צידניות ובקבוקי אורנג'דה, וחושב שאולי אנחנו עניים. אינני יודע אם זה היה רק בגלל מצב כלכלי או אורח חיים. בבית אמנם לא היה מצב כלכלי טוב, אבל אוכל לא היה חסר לנו הילדים. למרות שאחר כך הבנתי שאבא שלי חסך פת לחם מפיו. אבל תמיד היה כסף לקנות אנציקלופדיה, או ספר עיון, או משחק קופסא. ליום הולדת חמש, אבא שלי לקח אותי לתיאטרון בובות בינלאומי מלווה בקונצרט. מדי פעם לתיאטרון או לקונצרט. מזון רוחני לא היה פחות חשוב. ובבית, שתינו רק מים ואבא שלי מי סודה שהכין במכשיר שנקרא אז סיפולוקס. בלילות קיץ חמים כשהייתי שרוע במרפסת על כיסא נוח - הייתי מקבל פעם בשבוע כוס מי סודה קרים עם שמינית כפית ריבה טבעית תוצרת בית מלמעלה, אותה הייתי מערבב בכפית.

 

אף פעם לא יצאנו בילדותי למסעדה או לבית קפה. אכלנו רק בבית או כריכים בחוץ. אני זוכר רק פעם אחת, שהתלוותי עם אבי לנסיעה לירושלים. בדרך עצרנו לאכול פעם ראשונה במסעדה באבו גוש. טעמתי בפעם הראשונה קבב. את רוב המנה בצלחת עם הקבב והצ'יפס לא יכולתי לגמור. חשבתי איך אפשר בכלל לגמור מנה כזו. בעצם יכולתי רק לטעום מהצלחת של אבא שלי (שגם הוא לא סיים), אבל הוא לא רצה לתת לי להרגיש שהוא חוסך עלי.

 

והיום אני חושב, אשריי שגדלתי בבית כזה.

 

נכתב על ידי קנקן התה , 4/8/2013 12:00   בקטגוריות משקאות קלים, משקאות מוגזים, סוכרת, ניתוח מעקפים, בריאות, חומר למחשבה  
42 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של קנקן התה ב-13/8/2013 00:22
 



כיצד ניצלה הנוסחה של קוקה קולה בעבור נזיד עדשים?


 

הדרך הנפוצה לשמור בסוד הרכב מוצרים, בכללם מוצרי מזון היא לרשום פטנט. אבל פטנטים בעייתיים. ראשית הם מוגנים רק 20 שנה מרישום הפטנט, שנית אומרים כי סוללת עורכי דין טובה, יכולה בחלק מהמקרים לפרוץ את הפטנט. ושלישית, לא ניתן להגן על פטנט בכל העולם. נראה לכם שמישהו יכול לעשות משהו נגד צפון קוראה למשל?

 

אז דרך נוספת היא לשמור בקנאות על סוד הרכבי המוצר. ידועות למשל משפחות בעלי חומוסיות ופלאפליות, השומרות במשך דורות את סוד המרכיבים והיחסים המדוייקים ביניהם בתערובות.

 

כך למשל גם חברת קוקה קולה השומרת בקנאות על הנוסחה. לטענתה הנוסחה נשמרת בכספת המרכזית של בנק SunTrust שבאטלנטה, ג'ורג'יה, וכי רק שלושה אנשים מכירים אותה במלואה. האמת היא שזה לא לגמרי מדוייק, כי לנוסחה המדוייקת נחשפו גם מספר רבנים, שנתנו הכשר למשקה. כמובן עבור ערבות על שמירת הסודיות.

 

סיפור שותפות הרבנים, לקוח מוויקיפדיה: הרב טוביה גפן, רבה של אטלנטה, הכשיר בפעם הראשונה את הקוקה-קולה, שבתחילה היה טרף. כדי לאפשר לו להכשיר את המשקה, הרב גפן נחשף לנוסחה הסודית והחליף שני מרכיבים טרפים במרכיבים כשרים. על מנת שלא לפגוע בחשאיות הוא קרא לאחד המרכיבים מורייס ולשני אניגרון, שמות רטבים מתקופת התלמוד. את ה"מורייס", שהיה עשוי מחומרים מן החי ביקש להחליף בחומר מן הצומח ואת ה"אניגרון", שהיה עשוי דגנים, החליפו בעצתו לחומר עשוי קנה סוכר על מנת שהמשקה יהיה כשר לפסח. בשנת 1948 פרסם שמואל אהרן הלוי פרדס, בירחון הפרדס, על דעת עורך העיתון הרב שמחה עלבערג, מודעה בה נאמר כי ביקר במפעל קוקה-קולה באטלנטה ולאחר שגילו לו את כל סודות הייצור הוא מאשר שהמשקה כשר. בישראל זכה המשקה להכשר רגיל מטעם הרבנות הראשית תל אביב-יפו, ובשנת 1991 אף לכשרות למהדרין מאת הרב משה יהודא ליב לנדא מבני ברק. נציגים של שני נותני ההכשר קיבלו לידיהם את המידע על ההרכב המדויק של המשקה.

 

אז חוץ מידיעת אלה, הנוסחה של הקוקה קולה נשמרת בסודיות מוחלטת.

 

וכאן אספר לכם על מעשה שהיה על חבר ששרת במילואים. ואחד החיילים מהחברה שלו שכח בקבוק קוקה קולה בשמש לזמן מה. התוצאה הייתה כזו:



 

 

משקה הקולה נפרד לשכבות נוזל שונות, בעלות צבעים שונים. צבע השכבות ועוביין בתמונה אינו מדוייק. סתם ציירתי את זה כדי להדגים מה קרה. כימאי אנליטי יכול כעת לנתח מה מכילה כל שכבה ומה הכמויות והיחסים של המרכיבים, על פי חישובי נפח כל שיכבה.

 

אבל אלה היו חיילים תמימים, ומה הם מבינים בכימיה אנליטית? אך אחד חמד לצון והתקשר לחברת קוקה קולה, לשאול אם אפשר לשתות את המשקה הזה. בחברה נכנסו ללחץ מזה, ובמהירות הבזק הגיעו למחנה עם עשרה ארגזים של בקבוקי קוקה קולה, תמורת הבקבוק הזה שעמד בשמש.

 

אז החיילים מסרו את הבקבוק הזה לחברה תמורת נזיד עדשים.

 

תסבירו לי מדוע החברה כל כך נלחצה מכך? מדוע מיהרו להחזיר את הבקבוק הזה לחברה? אף אחד לא היה יכול לתבוע את החברה על בקבוק שנשכח בשמש. אז לשם מה "פיצו" את החיילים בעשרה ארגזי בקבוקי קולה?

 

יש מצב שחברת קוקה קולה "תבוא עליי" בשל כתיבת פוסט זה. אינני חושש, יש עדים. אבל אל דאגה להם. גם אם הייתי יודע, או אדע את הנוסחה - אין סכנה שאפיץ אותה. משקה קוקה קולה אינו בריא בלשון המעטה. אולי הכוסברה ושאר התבלינים אינם מזיקים, אך היא מכילה חומצה זרחתית. החומצה שאיתה מנקים אבן באסלות שרותים. נכון שריכוז החומצה במשקה  נמוך יותר, אך מה זה עושה לכם? אז השתיינים מביניכם - זה מה שאתם שותים.

 

וכעת סתם בשביל הקוריוז, אתם מוזמנים להפיץ את הפוסט הזה בין חבריכם ובפייסבוק. הפוסט הזה יפורסם גם בדף הפייסבוק של הבלוג.

 

נכתב על ידי קנקן התה , 2/8/2013 19:17   בקטגוריות מוצרי מזון, משקאות, פטנטים, נוסחאות מזונות ומשקאות, קוקה קולה, משקה קוקה קולה, הנוסחה הסודית של קוקה קולה, כימיה אנליטית, מדע  
54 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של קנקן התה ב-18/8/2013 23:22
 



בפעם האחרונה?!


 

יָד אוֹחֶזֶת בַּקֻּלְמוּס

מְשַׁרְבֶּטֶת עַל גִּלָּיוֹן לָבָן

מְגַלָּה צְפוּנוֹת נִסְתָּרוֹת

 

יוֹשֵׁב קוֹרֵא מְחַפֵּשׂ אֶת הַפְּשָׁט

הַדְּרָשׁ נֶעֱלַם מֵעֵינָיו

וְהַדְּרָשׁ הוּא הַפְּשָׁט

 

יוֹשֵׁב מְשׁוֹרֵר בְּחָדְרוֹ

מַבִּיט בְּגִלָּיוֹן מַצְהִיב

וְכוֹתֵב בּוֹ בַּפַעַם הָאַחֲרוֹנָה.

  

 



poet73.blogspot.com



poet73.blogspot.com

  


נכתב בהשראת הנושא החם.

 

נכתב על ידי קנקן התה , 1/8/2013 13:35   בקטגוריות שירים שלי, פשט ודרש  
הקטע משוייך לנושא החם: הפעם האחרונה
8 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של קנקן התה ב-2/8/2013 23:41
 



לדף הקודם    לדף הבא
דפים:  

122,082
הבלוג משוייך לקטגוריות: תרשו לי להעיר , מדע וטכנולוגיה , בריאות
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לקנקן התה אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על קנקן התה ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2024 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)