|
קטעים בקטגוריה: .
לקטעים בבלוגים אחרים בקטגוריה זו לחצו .
לביבות כרישה ומנגולד בכל שנה בפסח, עם בוא האביב, נפגשת כל המשפחה שלנו לקיים אזכרה לדודנו שנהרג במלחמת העצמאות. בכל שנה אחרי האזכרה, אנחנו מתכנסים בבית ההורים שבקיבוץ, כל המשפחה כולה, מתעדכנים על הילדים החדשים שנולדו, על אלה שהתחילו ללמוד באוניברסיטה או התחילו עבודה חדשה. עונת ההתחדשות בעיצומה.השנה, 5 חודשים בלבד אחרי שאמא היקרה שלנו נפטרה, היה לי קשה במיוחד המעמד הזה. רציתי שיהיה הרבה אוכל, שינחם את כל המשפחה הגדולה שתגיע לביתו של אבא בתום האזכרה. מה יותר מתאים לפסח מעוגת מצות מלאה בקרם שוקולד עשיר, כמה סלטים של חצילים (אי אפשר בלי זה) ולביבות של כרישה ועלי מנגולד, שנחטפו מהמגש עוד בטרם הונח על השולחן.
חומרים: 2 כרישות 2 חב' עלי מנגולד 4 כפות שמן זית 1/2 צרור פטרוזליה קצוצה 1/2 צרור כוסברה קצוצה עלים מ-3 גבעולי סלרי קצוצים 1/3-1/2 כוס קמח מצה (שלא בפסח, אפשר להחליף בפירורי לחם) 3 חלבונים 2 חלמונים 1 כפית מלח 1/2 כפית פלפל שחור 1/2 כפית חוויאג' שמן קנולה לטיגון
אופן ההכנה: שוטפים היטב את הכרישות ועלי המנגולד משאריות החול והאדמה. את הכרישות חוצים לאורכן וקוצצים לפרוסות דקות. מפרידים את בסיסי עלי המנגולד הלבנים מהעלים הירוקים. את החלק הלבן קוצצים לקוביות קטנות ואת העלים הירוקים חותכים לרצעות דקות.
מחממים שמן זית במחבת גדולה או סיר גדול ושטוח, מטגנים את הכרישות והחלק הלבן של עלי המנגולד על אש גבוהה עד שמתחיל לשנות את הצבע ונהיה שקוף ומעט שחמחם. מכסים, מנמיכים את האש ומבשלים 15 דקות, תוך ערבוב מדי פעם כדי שהעלים לא ישרפו. מוסיפים את רצועות העלים הירוקים, מערבבים וממשיכים לטגן עוד 5 דקות, עד שהעלים מורידים את נפחם לחצי ומשנים את הצבע לירוק כהה. מוסיפים את העלים הקצוצים (פטרוזילה, כוסברה וסלרי), מערבבים סיבוב אחד ומיד מכבים את האש. מוציאים לקערה גדולה ומצננים מעט.
מחממים שמן לטיגון חצי עמוק במחבת גדולה. את החלבונים שמים בקערה קטנה ובעזרת מזלג מקציפים אותם מעט עד לקבלת התחלה של קצף לבן. מוסיפים אותם לתערובת העלים. מוסיפים את כל שאר החומרים, מערבבים היטב ובעזרת 2 כפות יוצקים לביבות לתוך השמן החם. מטגנים משני הצדדים 2-3 דקות מכל צד עד שהן מוכנות, מוציאים למגש עם נייר סופג. אוכלים חם.
הערה: ניתן לאפות בתנור בחום 200 מעלות במקום לטגן בשמן. הולך מצויין עם פלטת גבינות ליד....
| |
עוגיות שבלולי שמרים כשהן יוצאות מהתנור, חמות ורכות, הן ממלאות את כל הבית בריח שפשוט לא ניתן לעמוד בפניו. עוגיות שבלולי שמרים הן העוגיות הכי טעימות שיש. בגרסה חדשה שניסיתי השבוע, הן היו אפילו טעימות עוד יותר... נסו ותהנו גם אתם
החומרים לבצק: 1/2 2 כפות שמרים יבשים (50 גרם שמרים טריים) 1 כוס סוכר 1/2 1 כוסות חלב פושר 1/2 כוס מים פושרים 2 ביצים 200 גרם חמאה רכה מאד 1 ק"ג קמח קורט מלח
בקערה גדולה ממיסים את השמרים, הסוכר, המים והחלב ומערבבים היטב. מוסיפים את הביצים והחמאה ומערבבים היטב. מוסיפים את הקמח ולשים כ-2 דקות. מוסיפים את המלח וממשיכים ללוש 8 דקות נוספות. מפזרים מעט קמח מעל הבצק, סוגרים בניילון ומשהים להתפחה כשעה וחצי. מחלקים את הבצק ל-4 חלקים שווים ומרדדים כל חלק למלבן בעובי כ-4 מ"מ ובגודל כ-30X40 ס"מ, מורחים על הבצק שכבה דקה ביותר של חלב מדולל (1/2 כוס חלב מדולל ב-1/4 כוס מים), מפזרים את המילוי הרצוי ומגלגלים לגליל ארוך. חותכים לשבלולים בעובי של כ-2 אצבעות ומעמידים אותם על נייר אפייה בתוך תבנית. מורחים על שבלולי הבצק מעט מהחלב המדולל ומניחים להתפחה נוספת של כחצי שעה. אופים כ-30 דקות בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות, עד שהעוגיות בצבע חום זהוב עמוק. מיד כשמוציאים את העוגיות מהתנור, מורחים עליהן בנדיבות מהסירופ.
חומרים למילוי שוקולד: 4 כפות סוכר לבן (או 2 לבן ו-2 חום) 2 כפות קקאו 25 גר' שוקולד מריר (במלבנים קטנים)
הכנת מילוי השוקולד: בקערית מערבבים את הסוכר והקקאו. במקום למרוח על הבצק חלב מדולל, ניתן למרוחשכבה דקה של ממרח שוקולד טעים, לפזר עליו את תערובת הסוכר והקקאו ולסדר שורה צפופה לאורך הבצק של מלבני השוקולד המריר, לגלגל לגליל ארוך ולחתוך לשבלולים.
חומרים למילוי קינמון: 4 כפות סוכר 1 כפית גדושה קינמון
הכנת מילוי הקינמון: בקערית מערבבים את הסוכר והקינמון. למרוח על הבצק חלב מדולל, לפזר עליו את תערובת הסוכר והקינמון, לגלגל לגליל ארוך ולחתוך לשבלולים.
חומרים למילוי בטעם חלבה: 3 כפות טחינה גולמית 2 כפות סילאן או דבש 1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים גס
הכנת מילוי בטעם חלבה: בקערית מערבבים את הטחינה והסילאן. למרוח על הבצק את התערובת, לפזר עליו את האגוזים, לגלגל לגליל ארוך ולחתוך לשבלולים.
חומרים לסירופ: 1/2 כוס סוכר 1/4 כוס חלב 1/4 כוס מים מיץ מ-1/4 לימון
הכנת הסירופ: בסיר קטן מכניסים את כל החומרים, מביאים לרתיחה וממשיכים לבשל על אש קטנה עוד 2-3 דקות. זהירות שלא יגלוש! לצנן לטמפרטורת החדר. למרוח על העוגיות החמות שיצאו זה עתה מהתנור.
| |
מרק חרירה השבוע ההתלבטויות לא היו כל כך קשות, גשם לא מפסיק לרדת כבר מיום שלישי בערב, הקור בחוץ הולך ומתחזק וברור לי שביום שישי יוגש לשולחן מרק חם ומהביל. אבל איזה מרק? כאן נחלצה לעזרתי חברה מהעבודה ואמרה: "מרק חרירה". שלפה מתכון, רשמה לי אותו והסבירה: "כל מה שנראה לך, תכניסי, זה רק עושה טוב למרק".אז שמעתי לעצתה וזו התוצאה, עם שינויים והתאמות שלי, מרק מלא אהבה, חום ונתינה. לכו על זה...
לצמחונים שבינינו, המרק טעים מאד גם ללא שוקיי העוף.
החומרים: 1 כוס עדשים ירוקים מושרים לילה במים ומסוננים 1/2 1 כוסות חומוס גרגירים מושרים לילה במים ומסוננים 1 כוס עדשים כתומים 2-4 שוקי עוף ללא עור 2 בצלים גדולים (או 3 בינוניים) קצוצים דק 2 עגבניות אדומות ויפות קצוצות לקוביות קטנות 1 כוס פטרוזיליה וכוסברה קצוצים דק 1/2 כוס אטריות דקיקות למרק 1/2 1 כפות מלח 1/2-1 כפית פלפל שחור טחון 1/2 כפית פלפל צ'ילי גרוס 1 כפית כורכום 1/2 כפית חוויאג' למרק 1 כף גדושה אבקת מרק (למי שממש חסר לו...) מיץ לימון
אופן ההכנה: מכניסים לסיר את החומוס והעדשים הירוקים (אני הכנסתי לסיר לחץ ל-3/4 שעה), מכסים במים ומבשלים עד להתרככות גרגירי החומוס. מסננים מהמים ומכניסים לסיר מרק גדול. מוסיפים את העדשים הכתומים וממלאים מים עד כ-2/3 מגובה הסיר. למחבת גדולה מוסיפים 3-4 כפות שמן קנולה ומטגנים עד להזהבה את הבצלים. מוסיפים את העגבניות וממשיכים לטגן עוד 5 דקות. מוסיפים את התבלינים ומערבבים היטב. מוסיפים לסיר המרק את תערובת הבצל המטוגן ושוקיי העוף ומערבבים היטב. מבשלים כ-30 דקות. מוסיפים את הפטרוזיליה והכוסברה, מערבבים וממשיכים לבשל עוד 15 דקות. טועמים ומשפרים טעמים במידת הצורך.
מעבירים לקעריות הגשה, מזלפים לכל קערית בערך כפית מיץ לימון וזוללים בהנאה.
| |
מרק חרירה השבוע ההתלבטויות לא היו כל כך קשות, גשם לא מפסיק לרדת כבר מיום שלישי בערב, הקור בחוץ הולך ומתחזק וברור לי שביום שישי יוגש לשולחן מרק חם ומהביל. אבל איזה מרק? כאן נחלצה לעזרתי חברה מהעבודה ואמרה: "מרק חרירה". שלפה מתכון, רשמה לי אותו והסבירה: "כל מה שנראה לך, תכניסי, זה רק עושה טוב למרק".אז שמעתי לעצתה וזו התוצאה, עם שינויים והתאמות שלי, מרק מלא אהבה, חום ונתינה. לכו על זה...
לצמחונים שבינינו, המרק טעים מאד גם ללא שוקיי העוף.
החומרים: 1 כוס עדשים ירוקים מושרים לילה במים ומסוננים 1/2 1 כוסות חומוס גרגירים מושרים לילה במים ומסוננים 1 כוס עדשים כתומים 2-4 שוקי עוף ללא עור 2 בצלים גדולים (או 3 בינוניים) קצוצים דק 2 עגבניות אדומות ויפות קצוצות לקוביות קטנות 1 כוס פטרוזיליה וכוסברה קצוצים דק 1/2 כוס אטריות דקיקות למרק 1/2 1 כפות מלח 1/2-1 כפית פלפל שחור טחון 1/2 כפית פלפל צ'ילי גרוס 1 כפית כורכום 1/2 כפית חוויאג' למרק 1 כף גדושה אבקת מרק (למי שממש חסר לו...) מיץ לימון
אופן ההכנה: מכניסים לסיר את החומוס והעדשים הירוקים (אני הכנסתי לסיר לחץ ל-3/4 שעה), מכסים במים ומבשלים עד להתרככות גרגירי החומוס. מסננים מהמים ומכניסים לסיר מרק גדול. מוסיפים את העדשים הכתומים וממלאים מים עד כ-2/3 מגובה הסיר. למחבת גדולה מוסיפים 3-4 כפות שמן קנולה ומטגנים עד להזהבה את הבצלים. מוסיפים את העגבניות וממשיכים לטגן עוד 5 דקות. מוסיפים את התבלינים ומערבבים היטב. מוסיפים לסיר המרק את תערובת הבצל המטוגן ושוקיי העוף ומערבבים היטב. מבשלים כ-30 דקות. מוסיפים את הפטרוזיליה והכוסברה, מערבבים וממשיכים לבשל עוד 15 דקות. טועמים ומשפרים טעמים במידת הצורך.
מעבירים לקעריות הגשה, מזלפים לכל קערית בערך כפית מיץ לימון וזוללים בהנאה.
| |
מרק שעועית אדומה וחומוס הילדים שלי לא בבית לשבת וחיפשתי משהו לנחם אותי, גם קצת אחרי השבוע הקשה שעבר על כולנו. חיפשתי להכין מרק כדי לחמם קצת את הגוף והנפש.פתחתי את הארונות וכל מה שמצאתי היתה חצי שקית של שעועית אדומה שנשארה מהחמין של לפני שבועיים.... מה עושים? פותחים גם את המקפיא ומחפשים אוצרות..... ואכן מצאתי. שקית של גרגרי חומוס בהקפאה עמוקה שמחכים לתורם, שמישהו ישים לב אליהם. אז שמתי לב וגם התלהבתי והנה מה שיצא, מרק שעועית אדומה וגרגרי חומוס. קבלו....
החומרים: 250 גרם שעועית אדומה 250 גרם גרגרי חומוס 2 בצלים בינוניים קצוצים דק 3 שיני שום קצוצות גס 1 כפית מלח 1/4 כפית פלפל שחור גרוס 1/4 כפית צ'ילי גרוס 1 כפית גדושה פפריקה מתוקה 1 כף אבקת מרק עוף (לא חובה) 1/2 1 כפות רסק עגבניות 1 כף רוטב צ'ילי מתוק
אופן ההכנה: משרים את השעועית והחומוס במים למשך הלילה, מכניסים לסיר לחץ ומבשלים כשעה עד לריכוך מלא. מסננים את הגרגרים ממי הבישול. בסיר בינוני מטגנים את הבצל ב-2 כפות שמן קנולה עד להזהבה קלה, מוסיפים את השום ומטגנים עוד קצת. מוסיפים את התבלינים ורסק העגבניות, מערבבים היטב, מוסיפים את החומוס והשעועית האדומה ומערבבים בזהירות. מוסיפים מים עד כ-1 ס"מ מעל גרגרי החומוס והשעועית ומביאים לרתיחה. מבשלים עוד כחצי שעה וזהו, המרק מוכן.
הערה: הבישול המקדים של גרגרי החומוס והשעועית וסינון המים בהם בושלו, מפחיתים במידה רבה את התקפת ה"נפיחות" לאחר האוכל. כל כך טעים, ששוה הכל.... בתיאבון
| |
חלה לשבת כמעט כל מה שאני יודעת על אפייה, למדתי מאמא שלי זכרונה לברכה, אשר הלכה לעולמה לא מזמן.בשבתות האחרונות אני מדליקה את נרות השבת עם ברכה מיוחדת גם לאמא ומרגישה שהיא עומדת לצידי וממשיכה לתת לי הוראות, ממש כמו שהיתה עושה עוד בחייה.
"אמא" נוספת בחיי, היא השכנה שלי שהיתה גרה לידינו בקריית שמונה, ממנה למדתי להכין את החלות. על המון מתכוני חלות ולחמים עברתי, עד שהגעתי, אחרי נסיונות רבים, למתכון הנפלא והקל הזה. החלות יוצאות אווריריות וטעימות. בנקום חלות, אפשר לכדרר כדורים בגודל כדור טניס בערך וליצור לחמניות.
לך אמא אהובה שלי, אני מקדישה את המתכון הזה.
החומרים: 4 כוסות מים פושרים 1/4 2 כפות שמרים יבשים או 50 גרם שמרים טריים 1/2 1 כפות סוכר 1/4 כוס שמן 1 ק"ג קמח 1/2 1 כפות מלח ביצה טרופה עם מעט כף מים שומשום ו/או קצח/פרג לא טחון
אופן ההכנה: בקערת מיקסר גדולה (אין לי מיקסר, אני לשה ביד), מערבבים קלות את המים, השמרים והסוכר. מוסיפים את השמן, מערבבים עד להמסת השמרים בנוזלים. מוסיפים את הקמח ומערבבים לקבלת עיסה אחידה. מוסיפים את המלח ולשים כ-7 עד 10 דקות לקבלת בצק אוורירי ודביק מאד.
עוטפים בניילון ומתפיחים שעה במקום חמים.
את עיבוד הבצק אני עושה בידיים משומנות מעט ולא עם קמח. הלחמניות יוצאות נימוחות יותר ולא קשות. יוצרים חלות (צמות) או לחמניות, מניחים בתבנית על נייר אפיה, מברישים בביצה, מפזרים למעלה שומשום וקצח ומתפיחים עוד 1/2 שעה. אופים 30-40 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות. מוציאים את החלות מהתנור ותופחים עליהן קלות בידיים מעט רטובות, פורסים עליהן מגבת נקייה ומצננים.
אפשר להקפיא אותן כשהן עדיין פושרות ולחמם מעט בתנור או במיקרו (מכוסה במגבת לחה למניעת התייבשות). הן טעימות כאילו יצאו עכשיו מהתנור.
| |
דפים:
| |