זה לקח לגדעון סער כשבועיים וחצי להכריז שהוא ימשיך את "אופק חדש". יותר מכך, הוא אפילו דיבר על הרחבה מעבר למכסה שנסגרה עם האוצר (651 בתי ספר בשנה הקרובה). כעת, חודש וחצי לאחר שנכנס לתפקידו, נראה שהתוכנית הזאת קרובה מתמיד למנוחת עולמים.

 

סער אדם מבריק. הוא יודע מה קורה לשר שנכנס למשרד ומייד מתכחש לכל מה שהיה לפניו. חשוב לו לציין שהתוכנית של השרה הקודמת היא תוכנית טובה ויש להמשיך אותה. לזכותו ייאמר שהוא למד את התוכנית מ-א' ועד ת'. בימיו הראשונים בלשכה אמרו לו "אם אתה רוצה לרצוח את 'אופק חדש', פשוט תצמצם את כמות בתי הספר שייכנסו אליו". כשהאוצר דרש להקטין את קצב היישום ולהכניס בשנה הבאה רק 200 בתי ספר, הוא זעק. השבוע הוא ומנכ"ל משרדו, ד"ר שמשון שושני, הסכימו עם האוצר שרק 250 בתי ספר ייכנסו לתוכנית בספטמבר הקרוב. אגב, האוצר מימן כניסה מלאה (651 בתי ספר). 400 מיליון השקלים שהעביר משרד האוצר לצורך כך נחסכו ונשארו במשרד החינוך (הם ישמשו, למשל, למימון הקיצוץ הרוחבי והתחייבויות תקציביות נוספות מימי יולי תמיר). כך כמו שמתקדם סרטן, בלי לשים לב פחות ופחות בתי ספר נכנסים לרפורמה (שהיא בבסיסה פחות רפורמה ויותר הסכם עבודה משודרג). עוד שנתיים נתעורר עם מספר מועט של בתי ספר בתוכנית שכבר לא נזכור את פרטיה. שוב תדרש כאן תוכנית חדשה ושוב כל מערכת החינוך תכנס לסחרור.   

 

 בניגוד לשר החינוך, מנכ"ל משרדו כבר הודיע שעם ההתחייבויות התקציביות שתמיר חילקה לאוצר על יישום הרפורמה, אי אפשר באמת ליישם את התוכנית. למנכ"ל יש תוכנית משלו להוביל והוא אפילו כבר קיבל תקציב של 370 מיליון שקלים כדי ליישם אותה (שושני מבטיח שבתוך שנתיים ישראל תקפוץ עשרה מקומות בדירוג המבחנים הבינלאומיים). כרגע, לא נראה שב-

2011 יתעוררו אנשי משרד החינוך והאוצר וימהרו לזרז רפורמה שכמעט ומוקפאת בימים אלה.

 

יש המון חורים ב"אופק חדש". זה לא ההסכם הכי טוב למערכת החינוך ויש בו הרבה פשרות. מצד שני, יש בו התחלה של דרך חדשה שמגדירה מחדש את שעות העבודה של המורים ובעיקר שכר גבוה יותר וגם פיקוח אדוק יותר (כדוגמת שעוני נוכחות למורים בבתי הספר). כרגע לא נראה שיש משהו טוב יותר שיכול להתמודד עם סוגיית שכר המורים. אם יש לך ביד הסכם שלפיו משרד האוצר מחוייב להגדיל את שכר המורים, למה לוותר? 

 

כארבעה אנשים ניסחו את ההסכם הזה בימי תמיר ובקיאים בכל פרטיו. נראה שרק התעוררות שלהם בימים הקרובים יכולה להביא את הסכם "אופק חדש" לסדר היום החינוכי ואולי גם להחזיר אותו לחיים.