תהליך הזיקוק של ספרינגבנק - קישור לפוסט בבלוג הויסקי החדש.
אוקטובר 2003, פורום יין ואלכוהול בתפוז.
(תיאור תהליך הזיקוק של וויסקי Springbank, כפי שתיעדתי כשהתלמדתי במזקקת Springbank ב-Campbeltown שבסקוטלנד בשנת 2003. השרשור המקורי נכתב מהמחשב בספריה של קמפבלטאון, אחרי יום עבודה במזקקה).
פעם מזמן נשאלה השאלה איך יכול להיות שספרינגבנק מזוקק 2.5 פעמים. הנה התשובה, בשלבים:
1. אני מצרפת שרטוט מעולה שהכין עבורי ג'ון שעובד ב-Still Room, שמתאר את כל המיכלים, הדודים והדרך המפותלת שהנוזל עושה ביניהם.
זיקוק ראשון - Wash Still: דבר ראשון, תערובת השעורה, המים והשמרים שתססה כמה ימים מגיעה ל-Wash Still, השמאלי ביותר בשרטוט, לזיקוק ראשון. הנה תמונה של שלושת ה-Stills (משמאל לימין: Wash Still, N.1 Still, N.2 Still):
לאחר הזיקוק הראשון, הנוזל (Low wines) עובר לקונטיינר האמצעי של ה-Low wines (אמצעי בחלק התחתון של השרטוט שצורף קודם. שמאלי בתמונה שכאן - הימני הוא הקונטיינר של ה-Spirit שמייד יוזכר).
משם עובר הנוזל (Low Wines) ל- No.1 Still (בצילום של ה-Stills, באמצע) לזיקוק שני. הנוזל שנוצר במהלך הזיקוק הזה נקרא Feints, והוא הולך לקונטינר המתאים, השלישי מימין בשרטוט. הנה תמונה שלו (ולידו ג'ון, ששירטט עבורי את השרטוט).
כאן זה מתחיל להסתבך: ל-Still No.2 מועברים עכשיו 80% Feints ו-20% Low Wines. ב-45 הדקות הראשונות של הזיקוק, הנוזל שנוצר הוא Feints, והוא מועבר לקונטיינר של ה-Feints. אחרי 45 דקות מתחיל להיווצר Spirit, שמנותב לקונטיינר הימני ביותר (בתמונה קודמת). בנקודת ההתחלה של היווצרות ה-Spirit, הוא בחוזק של כ-76%. כאשר הוא מגיע לחוזק של 63% (אחרי 5-6 שעות), זה כבר לא נחשב Spirit אלא שוב Feints ומנותב שוב לקונטיינר ה-Feints. וחוזר חלילה. השלב הזה הוא זה שמתייחסים אליו כאל חצי זיקוק.
קישור לשרשור המקורי בתפוז.