בלוגים קרובים  בר קבועים  הוסף לקבועים שלי   שלח המלצה לחבר   הפורום
משלוח תמונות לסלולר   לינק ישיר לכאן   דף כניסה


Islay - בלוג וויסקי

וויסקי סינגל מאלט, מזקקות, סקוטלנד
7/2006

וויסקי - איך לבחור את הצעד הבא בלי להמר ולהצטער

וויסקי - איך לבחור את הצעד הבא בלי להמר ולהצטער - קישור לפוסט בבלוג הויסקי החדש.

 

כל חובב וויסקי מגיע בשלב כלשהו לצומת דרכים. זה יכול לקרות בתחילת הדרך, כשחובב הוויסקי המתחיל מואס בבקבוק הגלנפידיך 10 שנים שקיבל במתנה מהדוד שבא לביקור מחו"ל, או כשהבוגר הטרי של קורס ברמנים מואס בבקבוק ה-Islay-Whatever-העיקר-שיהיה-עם-הרבה-עשן-ותצא-גבר שפמפמו לו בקורס שהוא חייב לאהוב. זה יכול לקרות בעיצומה של הדרך, כשחובב הוויסקי בוהה בארון המשקאות שלו ומחפש חידוש, או עומד בדיוטי פרי ונשבע שלמרות האהבה הגדולה, הוא לא קונה עוד פעם Balvenie Double Wood. מה הלאה? הם שואלים את עצמם. מגוון האפשרויות עצום, ולרובנו תג המחיר הגבוה לא מאפשר להמר ולהסתכן באכזבה.

 

עד היום עמדו לרשותנו כמה שיטות אפשריות לאיתור וויסקי חדש שיהיה לטעמנו.

 

1. הימור עיוור. מתוך הנחה שאין דבר כזה סינגל מאלט רע, לוקחים את הבקבוק הכי יפה/ השם הכי מסובך להגייה/ המחיר הכי מתאים/ הוויסקי שהוזכר בפורום לאחרונה (אה, זה הוזכר בהקשר של דלק מטוסים? לא נורא, בפעם הבאה...) ומקווים לטוב.

 

2. שיטת "חבר שלי אמר שזה מעולה". לא אכביר מלים, רק אציין שזו הדרך בה חובבי Auchentoshan מוצאים את עצמם עם בקבוק Laphroaig cask strength.

 

3. שיטת האיזורים: שיטת הסיווג המקובלת ביותר. היא נותנת כיוון טוב אבל כללי ביותר. כולם יודעים להגיד ש-Islay זה יותר מעושן, Lowland זה יותר קליל, Speyside זה יותר פירותי. אבל מי שיקנה על בסיס ההגדרות האלה Bruichladdich מ-Islay יתאכזב לגלות שאין בו טיפת עשן, והידיעה שבאופן כללי וויסקי מ-Speyside הוא יותר פירותי לא עוזרת כשעומדים מול בקבוקים מעשרות המזקקות שב-Speyside ומנסים לבחור.  גם חלוקה קפדנית יותר, שמחלקת את סקוטלנד ל-10 איזורים ואת איזור Speyside ל-10 תתי-איזורים, יוצרת קשרים לא בהכרח קיימים בין סוגי וויסקי שונים על בסיס גיאוגרפי. 

 

4. שיטות נוספות המבוססות על מיון מקורות המים למזקקה, סוג האדמה ונתונים נוספים. שיטות אלה אינן רלוונטיות לחובבי וויסקי סטנדרטיים.

 

5. שיטת "אבל מייקל ג'קסון נתן לזה ציון 9.5". אם מצאתם מבקר וויסקי ידוע שטעמו דומה לשלכם, הליכה בעקבות הציונים שלו יכולה להוביל למסע וויסקי חצי עיוור, מענג במיוחד ויקר מאוד. אבל ציון זה עניין של טעם ומבקרי וויסקי מעדיפים בד"כ וויסקי מורכב וכבד, כך שחובבי וויסקי קליל יותר או פירותי עשויים למצוא את הוויסקי האהוב עליהם ודומיו במקומות נמוכים ביותר ברשימת הציונים.

 

6. שיטת "תביא לי משהו דומה ל...". עקרונית, הכוונה נכונה. אם אהבתם וויסקי מסויים ואתם רוצים להתרחב הלאה, דרך מצויינת היא לחפש משהו דומה אבל מעט שונה. הבעיה היא שוויסקי יכול להיות דומה לוויסקי אחר או שונה ממנו במספר רב של פרמטרים. כך, כשמבקשים "תביא לי משהו דומה ל-Bowmore Darkest" אפשר לקבל באותה מידה Lagavulin (בגלל העישון) או גלנמורנג'י שרי פיניש (בגלל השרי הדומיננטי).

 

 

הפרמטרים השונים מביאים אותנו לשיטה יחסית חדשה שמציעה אלטרנטיבה די מתוחכמת לשיטת הסיווג הגיאוגרפית ולשיטות אחרות. ד"ר David Wishart פיתח שיטה הממפה וויסקי ע"פ 12 פרמטרים של טעם וארומה. 12 הפרמטרים הם: Body (Light-Heavy), Sweetness (Dry-Sweet), Smoky (Peaty), Medicinal (Salty), Feinty (Sulphury), Honey (Vanilla), Spicy (Woody), Winey (Sherry), Nutty (Oaky-Creamy), Malty (Cerealy), Fruity (Estery) and Floral (Herbal).

 

לאחר סקירת המותג העיקרי מכל אחת מהמזקקות הפעילות כיום בסקוטלנד, יצר 10 קטגוריות של צירופי טעמים מייצגים והחל למיין וויסקי לפי השתייכותו לקטגוריה. לדוגמה, קטגוריה A מורכבת מהמאפיינים הבאים: Full-Bodied, Medium-Sweet, Pronounced Sherry with Fruity, Spicy, Malty Notes and Nutty, Smoky Hints (או בעברית: גוף מלא, מתיקות בינונית, שרי בולט, סימנים קלים של פירותיות, תבלינים ולתת (מאלט), ורמיזות של אגוזיות ועישון). לקטגוריה הזו משוייכים, לדוגמה, סוגי הוויסקי הבאים (מדובר במותג העיקרי מכל מזקקה, בדרך כלל מהשנים הצעירות יותר, בין 10 ל-15 שנים לכל היותר וללא פינישים מיוחדים): Balmenach, Dailuaine, Dalmore, Glendronach, Macallan, Mortlach, Royal Lochnagar. לפי השיטה הזו, אם אתם אוהבים מקאלן 10/12 שנים, תאהבו גם רויאל לוכנאגר או דאלמור 12 שנה.

 

אם אתם אוהבים וויסקי מקטגוריה A ורוצים לגוון במשהו דומה אך עם הרבה פחות שרי וגוף מעט קל יותר, תוכלו לחפש בקטגוריה H וויסקי מתאים: Medium-Bodied, Medium-Sweet, with Smoky, Fruity, Spicy Notes and Floral, Nutty Hints (או בעברית: גוף בינוני, מתיקות בינונית, סימנים קלים של עישון, פירותיות ותבלינים ורמזים של אגוזיות ועשביות). לקטגוריה הזו משתייכים סוגי הוויסקי הבאים: Balblair, Craigellachie, Glen Garioch, Glenmorangie, Oban, Old Pulteney, Strathmill, Tamnavulin, Teaninch. לפי השיטה הזו, אם רציתם לגוון מהמקאלן והרויאל לוכנאגר, גלנמורנג'י או אובן יהוו קפיצה לא גדולה מדי אך מעניינת מהוויסקי שאתם כבר מכירים.

 

השיטה מפורטת בספר Whisky Classified , כולל שיוך סוגי וויסקי שונים לקטגוריות השונות. באתר המלווה את הספר אפשר למצוא פרטים על שיטת הסיווג הזו (וגם קצת סטטיסטיקות והסברים על הסיווג), כולל פירוט של 10 הקטגוריות השונות ודוגמאות לסוגי וויסקי מתאימים. אפשר להוריד גם גירסת בטא של תוכנת הסיווג Whisky Analyst המכילה את כל הנתונים נכון למהדורת 2006, ולהרחיב את מאגר הסיווגים ע"י הוספת וויסקי שאתם טועמים למאגר הנתונים.

 

 

נ.ב.

יש לי יום הולדת בעוד שלושה ימים. רוצים לתת לי מתנה?  נכון, לא הייתי בלוגרית כל כך טובה השנה ולא פרסמתי פוסטים לעתים מספיק קרובות. אבל היי, זה שיפור מהשנה שעברה! (וזאת שלפניה, וזאת שלפניה...) מה? מה זה שם בשורה האחרונה? אה, ב-ר-ו-ר, ברור שאפשר לתת לי גם בקבוקי וויסקי.  גם אוטו זה בסדר.

נכתב על ידי Islay, 5/7/2006 14:08, בקטגוריה
14 תגובות   הוסף תגובה     הצג תגובות כאן     1 הפניות (TrackBack) לכאן     לינק ישיר לקטע

לשתות וויסקי בן 30 מכוס פלסטיק

 לשתות וויסקי בן 30 מכוס פלסטיק - קישור לפוסט בבלוג הויסקי החדש.

נכתב על ידי Islay, 2/7/2006 12:34, בקטגוריה
11 תגובות   הוסף תגובה     הצג תגובות כאן     0 הפניות (TrackBack) לכאן     לינק ישיר לקטע



דפים: 1  

החודש הקודם (5/2006)  החודש הבא (8/2006)  
15,665
כינוי: Islay
גיל: 46
מלאו כאן את כתובת ה-email שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח
RSS (הסבר)

ארכיון:
 << יולי 2006 >> 
א ב ג ד ה ו ש
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

חלון מסרים:
הוסף מסר


הורידו את סרגל הכלים של הבלוג!
(כל מה שצריך כדי לגלוש וויסקי באינטרנט בלחיצת כפתור)
פרטים על סרגל הוויסקי של הבלוג




הקטגוריות בבלוג


פוסטים לפי קטגוריות
רשימת הפוסטים בבלוג ממויינים לפי קטגוריות:


Islay - אודות האי ומזקקות
Bruichladdich - אני מציבה אתגר (:
התשובה שלי לאתגר Bruichladdich
מזקקת Kilchoman - איך מייצרים מסורת אינסטנט?
Feis Ile - פסטיבל וויסקי ומוסיקה ב-Islay
טיול המזקקות של ינון - Islay, Jura ועוד


טעימת וויסקי
וויסקי - איך לבחור את הצעד הבא בלי להמר ולהצטער
טליסקר (Talisker) בן 10 שנים: רשמי טעימה (tasting notes)
Glenfarclas 12 קופץ לראש הרשימה
תגידו, רוצים טעימה מונחית של סינגל מאלט?


וויסקי כהשקעה כלכלית
Bruichladdich - אני מציבה אתגר (:
התשובה שלי לאתגר Bruichladdich
וויסקי לאספנים כהשקעה כלכלית - אז איך זה עובד?
מכירה פומבית של וויסקי בישראל - הזדמנות לתרגל וויסקי כהשקעה כלכלית על אמת
תשובה לאתגר המכירה הפומבית א' - Highland Park
מכירה פומבית שנייה ואתגר וויסקי נוסף
פרטים נוספים על הבקבוקים במכירה הפומבית


ייצור וויסקי בתמונות
איך מייצרים וויסקי? זיקוק וויסקי בתמונות (ספרינגבנק, קמפבלטאון) - חלק ראשון
איך מייצרים וויסקי? (תמונות) - ליתות שעורה ב-Malt Barns. חלק שני
איך מייצרים וויסקי? (תמונות) - ייבוש וקליית השעורה (סוף הליתות). חלק שלישי
איך מייצרים וויסקי? (תמונות) - גריסת הלתת. חלק רביעי
איך מייצרים וויסקי? (תמונות) - Mashing. חלק חמישי


Campbeltown & Springbank
תהליך הזיקוק של ספרינגבנק
ריכוז קטעי סקוטלנד
Springbank ו-Campbeltown - סקירה
איך מייצרים וויסקי? זיקוק וויסקי בתמונות (ספרינגבנק, קמפבלטאון) - חלק ראשון
איך מייצרים וויסקי? (תמונות) - ליתות שעורה ב-Malt Barns. חלק שני


סיורי מזקקות
כיצד לתכנן סיור מזקקות בסקוטלנד?
טיול המזקקות של ינון - Islay, Jura ועוד
איך מייצרים וויסקי? זיקוק וויסקי בתמונות (ספרינגבנק, קמפבלטאון) - חלק ראשון


לשתות בתל אביב
רפרטואר הברים המוגבל שלי
המרטיני הראשון שלי
המרטיני השני שלי
10 דברים על הבראסרי (ואף מילה על וויסקי)
המהפכה כבר כאן - פעם ראשונה בבראון נטול עשן


עניני וויסקי כלליים
פנים חדשות לבלוג
ביקורת כתבות וויסקי באינטרנט העברי - חלק א'
מתכוני וויסקי
וויסקי, פלצנות ותרבות אלכוהול
כוס חדשה לוויסקי מבית Celtic Malts
סרגל כלים לבלוג
לשתות וויסקי בן 30 מכוס פלסטיק
מהרויאל מייל לדואר ישראל, או למה שווה להיות חברים של מזקקות וויסקי
וויסקי כשר?
וויסקי מעושן וכיכרות שוקולד
גם אני Guardian של גלנליווט!
הרומן של טוני סופרנו עם גלנליווט
מייקל ג'קסון מת בטרם עת - כמה מלים אודותיו
SingleMalt.tv - שידורי וויסקי
Islay 29 years old single cask, bottled 2007


ענייני אלכוהול אחרים
פונץ' קייצי משובח
טיפים לברמן/מלצר
Picture Cook Book של Life
רצים: 4 קוקטיילים לפסח
רצים: "מבוא לעולם היין" של ברי ססלוב להורדה בחינם
המרטיני הראשון שלי
המרטיני השני שלי
5 דברים עלי


דברים אחרים
מזקקות / מצלמות רשת / מקומות
הודעה מנהלתית נטולת וויסקי
עכשיו תורכם:
עוברים דירה


אפשר למצוא אותי ב:













פורומים

פורום וויסקי - NRG
פורום אלכוהול - וואלה
פורום אלכוהול וקוקטיילים - בקבוק
פורום יין ואלכוהול - תפוז
פורום יין ואלכוהול - Ynet
פורום אלכוהול - נענע
פורום ברמנים וברמניות - תפוז


כדאי לקרוא
ארכיון כתבות האלכוהול של גיא גיסר
אוכל, שתיה, גבר - יאיר גת על יין ודברים אחרים
על שתיה ועל מה שמסביב - בלוג אלכוהול
לשבת, לשתות ולשכוח - הבלוג של גיא גיסר
וידויים של מח מסובב - בלוג האלכוהול של אור רכס


אינדקס טעימות סינגל מאלט
הדירוג המוצלח של מייקל ג'קסון (ולפעמים גם של ג'ים מאריי)



גם אני קורא את בלוג הוויסקי!
(הקוראים שלי שיש להם בלוג - שכחתי מישהו?)
אודיסאוס
Drinking
העטלף המעופף
ק.ה. רומינגה
Kinks
וינסטון צ.
יאיר
דניאל
בן אבויה
יונתן
עירא
אור
eli7
גיא
קשקין
שוקי


דברים לעשות בתל אביב
יאללה מי בא: דברים מעניינים
עכבר העיר הופעות
אירועי השבוע האמיתיים של ניימן
TelAvivCity.com
פורום הופדעות של השרת העיוור
טיים אאוט תל אביב
הופעות קיץ 2007
ILCU


לא וויסקי, אבל חשוב לקרוא
My Body

הקישורים שהופיעו כאן עברו לבלוג לווין בתפוז, המיועד לכל מה שלא קשור לוויסקי



.



Love Your Body
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לIslay אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על Islay ועליו/ה בלבד
2005-2001 © כל הזכויות שמורות ליריב חבוט - emAze
עיצוב: איה