בהחלט אפשר לומר - וזה גם הרי מתבקש - שהמשבר הכלכלי ונספחיו צבעו את 2008 בגוון מסוים. הרי איך אפשר לסכם שנה ולהביט קדימה לאירועים שיעצבו את 2009 בלי להזכיר את רכישת מריל לינץ' בפרוטות על ידי בנק אוף אמריקה, קריסת בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, הלאמת ענקית הביטוח
1. השנה האמריקנית: דוקטרינת אובמה
2008: שנת אובמה, הייתה שנה קשה לאמריקנים – במיוחד לרעיון שמעצמת על אחת יכולה לנהל את העולם לבד. היא לא. האמריקנים הפנימו כמה קשה לנהל לבד את עיראק ואפגניסטן, כמה הכלכלה העולמית לא תלויה רק בהם אלא גם בסין, הודו, ברזיל ורוסיה, עד כמה אפריקה לא יציבה ומסוכנת, עד כמה מדינות סוררות כמו איראן וסוריה לא סופרות אותם. ואז בא משליך נעליים מעיראק וקבר את דוקטרינת בוש קבורת חמור. מי שהבין - וגם אמר את זה – וגם יצטרך ליישם את כל זה - הוא בנו של קנייתי ממוצא מוסלמי ולבנה נוצרייה מקנזס שגדל בהוואי ואינדונזיה: הנשיא הנבחר המעורב ה-1 של ארה"ב.
2009: אובמה יצטרך לנהל את ארצות הברית בעולם רב קוטבי, מרובה מעצמות, מלא בשחקנים חזקים. באינספור תחומים, מאיכות הסביבה, דרך מצב תעשיית הרכב והכלכלה, ועד מניעת הפצת נשק גרעיני, אובמה יצטרך לחלק מניות שליטה בעולם להרבה מדינות. אם יצליח לחלק את העוגה וגם להגדיל אותה עבור המדינה שלו ועבור כולם – יצליח במשימה הקשה והחשובה ביותר שלו. מבחנו הגדול של מנהיג הדמוקרטיה הגדולה בתבל יהיה מול גופים בינלאומיים – מהפורום הכלכלי העולמי בדאבוס בינואר ועד עצרת האו"ם בספטמבר. האם ימצא את הכוח והתבונה לצרף את המעצמות המתחרות למחנה "שלו" - כלומר הליברלי והמערבי? האם יצליח להציע ניו דיל משלו – לא רק לאמריקה אלא גם לעולם כולו?
2. השנה הסינית: נמר, דרקון (או שור)
2009: לפני שהמפלגה הקומוניסטית תציין ב-1 באוקטובר 60 שנה למהפכה, העולם יציין ב-4 ביוני 20 שנה לטבח בכיכר טיאננמן וב-10 במרס - 50 שנה לכיבוש טיבט. וזו בדיוק תהיה השאלה המכרעת של סין בשנת 2009 - שנת השור: האם הסינים ישכילו או ירצו לצאת למהפכה נוספת, דמוקרטית? אם לא יעשו זאת, מומחים מעריכים שהעצבנות של מאות מיליוני איכרים ופועלים שסובלים מהמשבר הכלכלי תגבר וחוסר היציבות יערער את המדינה.
3. השנה הרוסית: אגרוף ברזל בלי כפפה
2008: ולדימיר פוטין נתן באופן רשמי את המושכות לדמיטרי מדבדב, אבל הקו שהוא מכתיב המשיך לשלוט – הפעלת כוח, והרבה. נגד גאורגיה והעיתונאים הזרים (במלחמה), נגד ארה"ב ונאט"ו (באיומים), נגד האופוזיציה וההומואים (בהשלכה למעצר ורדיפות ממש), נגד כל מי שניסה להרגיז אותו בעצם. דמוקרטיה? איזו דמוקרטיה?
2009: במאי ייערך האירוויזיון במוסקבה. הומואים ולסביות שנרדפים ע"י מוסקבה, מתכננים קרנבל ברחובות בירת רוסיה. האם ולדימיר פוטין ירשה להם לחגוג ברחובות או יוכיח, יותר מתמיד שרוסיה חזרה להיות מדינה שנשלטת עם הרבה כוח ואפס סובלנות?
4. השנה ההודית: היסטוריה של אלימות
2008: כפי שהבין כל מי שצפה בתמונות מבית חב"ד ומהמלונות במומבאי, תת היבשת לא מצליחה להתנער מהיסטוריה של אלימות. הרוצחים – מוסלמים מפקיסטן - רצו להעביר לממשלה ההודית מסר כפול: אחד, שהודו לעולם לא תזכה לשלווה כל עוד קשמיר נשלטת על ידיה. המסר השני - כלכלה זה לא הכל. לא במקרה המכה נחתה על מומבאי, הבירה הכלכלית, לא במקרה בוטלו מסיבות סוף השנה בגואה. בכל הכבוד לצמיחה כלכלית של 8% בשנה ולעסקת כורים גרעיניים עם ארצות הברית, אין תחליף ליציבות אזורית.
2009: במאי ילכו מיליארד ההודים לבחירות. מפלגת הקונגרס שבשלטון שוקלת להעמיד בראשה את ראהול גנדי, נצר לשושלת שמסמלת מתינות ורצחנות, תבונה ופזיזות. זה עשוי להיות ראהול גנדי, הבן של סוניה גנדי תבדל"א ורג'יב גנדי הנרצח, הנכד של אינדירה גנדי, שנרצחה גם היא, הנין של נהרו, מייסד הודו, והאיש שהנהיג אותה בזמן הפיצול מפקיסטן. האם הוא יידע לקחת את הודו לעתיד של התחשבות בצרכים ובסכנות של השכנה ממערב, שנקרעה מהודו לפני 60 שנה? מצד שני, ניצחון של האופוזיציה הלוחמנית האנטי פקיסטנית יכול להכניס את כל דרום אסיה לסחרור של איומים ואלימות מול האחות לשעבר פקיסטן, מדינה שחמושה, כמו הודו, בנשק גרעיני.
5. שנת המדענים: משחקים באלוהים
2008: הם יצרו
2009: מדענים אמריקנים יציגו את האורגניזם המלאכותי הראשון? זו ההערכה, לפחות. כלומר, יצור ראשון שנברא במעבדה יפרוץ לחלל העולם. אם זה יקרה, מדענים יפסיקו לשחק בלהיות אלים ויהפכו לכאלה בעצמם.
6. שנת המהפכנים: הסטה לה ויסטה, פידל
2008: פידל מוחלף בראול, הוגו צ'אבז לוקח את המושכות, יוון נשטפת בגל אנרכיסטי
2009: חגיגות 50 שנה למהפכה של האחים קסטרו וקומנדנטה גווארה ייערכו מיד בתחילת ינואר. האם פידל יופיע בציבור או אפילו ידבר? או שאולי חילוף המשמרות יושלם והוגו צ'אבז ימצב את עצמו כפה הגדול הרשמי – והכמעט יחיד - של השמאל העולמי האנטי אמריקני? ואולי הקריסה במחיר הנפט והאובמניה דווקא ישתיקו אותו?
7. שנת הירוקים: היברידיות בערפל
2008: כמו שמרגישים בעיקר באירופה ובארה"ב - האקלים לא כל כך ציית לנבואות השחורות וחלקים מן העולם דווקא התקררו יותר משהתחממו. האם קריסת מחירי הנפט והעבודה שהכלכלה הירוקה (היקרה) יצאה מהאופנה מסמנים שינוי?
2009: יום הדין יגיע ב-31 במרס – היום שבו חברות הרכב האמריקניות יצטרכו להראות לממשל האמריקני ובמיוחד לנשיא החדש שהצליחו להמציא את עצמן מחדש והיו ראויות להלוואות שקיבלו מהממשל. הכי חשוב - הן יצטרכו להוכיח שהן מסוגלות לייצר מכוניות לא בזבזניות, אפילו חסכניות. אם יעמדו במשימה, העולם ישתנה. אם לא, האמריקנים בעצם יודו שאין סיכוי למהפכה ירוקה אמיתית, גם לא ב-2009.
8. שנת הגאונים הספורטיביים: הוא זכאי?
2008: מייקל פלפס ואוסיין בולט שוברים שיאים. אבל האם הם נקיים? אין לדעת. וגם קשה מאוד לדעת. והאם זה משנה בכלל?
2009: ביולי יתרחש הקאמבק הספורטיבי הגדול של כל הזמנים. רוכב האופניים לאנס ארמסטרונג, שזכה בעבר 7 פעמים בטור דה פראנס – יחזור. האם הוא היה או יהיה נקי? אין לדעת. האם זה משנה בכלל?
ועוד בספורט - השנה הספרדית: ויוה אספניה - ובגדול!
2008: רפאל נדאל ונבחרת הדיוויס השאירו את העולם מאחוריהם בטניס, נבחרת הכדורגל זכתה בקלילות ביורו, נבחרת הכדורסל היא היחידה שיותר מדגדגה את האמריקנים באולימפיאדה, ורוכב ספרדי זכה בטור דה פראנס.
2009: בנובמבר יוחלט מי העיר שתארח את האולימפיאדה ב-2016. האם מדריד תזכה ותשלים ניצחון בכל החזיתות לספרד?
9. השנה הקולנועית: מלבנון ועד הוליווד
2008: ישראל לא זכתה באוסקר על בופור
2009: האם בפברואר ישראל תזכה באוסקר על ואלס עם באשיר?