מדיניות, כל מדיניות, ובעיקר ביטחונית יכולה להיבחן בשני מישורים עיקריים. הראשון הוא היעילות של המדיניות הזו ולרוב הוא נבחן בעלייה או בירידת רמת הטרור כנגד ישראל כתוצאה מיישום המדיניות. המישור השני, המעט אבסטרקטי יותר, מכיל את הכדאיות מבחינה מוסרית ומדבר על האם זה "נכון" לפעיל מדיניות ביטחונית כזו או אחרת.
חיסול ראשי מדינה כמו יאסר ערפאת, למרות שכנראה שלא נעשה בפועל, אינו משהו יעיל על מנת להילחם בטרור אבל הוא בהחלט מתבקש (או כדאי מבחינה מוסרית). אין למישהו ספק שאם לא היו השלכות ביטחוניות לחיסולו של ערפאת היינו מחסלים אותו מזמן ולא היינו מחכים שהטרוריסט הזה ימות ממחלה אי שם בבית חולים בצרפת.
נושא החיסולים קיבל בעיתון הבוקר צד מאוד מעניין כאשר הוזכר שאבו-דאוד, האחראי על תכנון טבח הספורטאים במינכן, מעוניין לחזור לפלשטינה וביקש אישורים מכך מהרשות הפלסטינאית. האבסורדיות שהרוצח הזה עדיין מסתובב בחיים צורמת לכולנו ומראה לכולנו, אם באופן אינטואיטיבי ורגשי לחלוטין, את הכדאיות המוסרית שבחיסול. "עין תחת עין" הוא עדיין החוק הברור ביותר לכל בן אנוש, שלא מצריך הסבר ושנשמע ההגיוני ביותר.
היו זמנים שמדינת ישראל הפעילה רשת מחסלים משלה והסרט "מינכן" שיצא ביום חמישי אולי יזכיר זאת לישראלים. יזכיר להם תקופה שבה מדינת ישראל עוד היתה ערה לכך שהיא נלחמת על קיומה ולא בחלה בלהשתמש בטרור איפה שטרור התבקש ולא חששה מדעת קהל או תגובות נגד והפעילה את אותם בחורים מצויינים שהיא אימנה במשך כל השנים.
על יעילות החיסולים מבחינה ביטחונית אפשר להתווכח, בעיקר לאור העובדה שמבצע God's wrath נגמר בכמה אסונות אבל סדרת החיסולים הזו באה לציין תקופה שמדינת ישראל חשבה מהבטן, ולאור העובדה שהחשיבה האנליטית שלנו כיום לא מובילה אותנו לתוצאות טובות יותר, אולי מוטב שנחזור ולו במעט לחשוב מהבטן וניתן למשפחות השכול את אותה הרגשה שמדינת ישראל ניסתה לספק למשפחות נרצחי מינכן וההרגשה הזו היא שמדינת ישראל תעשה כל מה שידרש, לרבות חציית גבולות דיפלומטיים, על מנת לנקום את דמם של אזרחיה.
מדיניות החיסולים שהחזיר לחיים דיסקין אינה הדבר היעיל ביותר מבחינה בטחונית אבל הוא בהחלט מה שצריך לעשות מבחינה מוסרית לפחות עד שנמצא פתרון עם יעילות בטחונית גבוהה יותר.
הערה:
מוסריות אינה, על פי דעתי, מושג חובק עולם וחוצה גבולות אלא תחום למחוזות שאינם דווקא עוברים היכן שגבולות מכל סוג מוכר שהוא עוברים. קחו את זה בחשבון כאשר אתם נתקלים במילה הזו בטקסט.