מחשבים קוואנטים זו מילה יפה למשהו שלא הולך להיות קיים עוד הרבה זמן, בערך כמו "גרויטציה קוואנטית" למרות שאינפורמציה קוואנטית זה משהו מפותח בהרבה. מה שמפריע בכל הסיפור הזה הוא שעד לעת האחרונה האדם הרגיל היה קם בוקר אחד ומגלה כותרת בעיתון שאומרת שתיאוריה חדשה פורצת דרך נתגלתה או שמשהו מגניב חדש פותח, היום כבר מקדימים את הפיסיקאים בכתבות אינספור על דברים שאין להם מושג עדיין איך לעשות כמו היתוך קר ומחשבים קוואנטים.
הכתבה שנמצאית בלינק שזיו הגדיל לעשות ולשים בחלון המסרים שבבלוג (תודה) היא כתבה טובה אולם מזכירה הרבה כתבות דומות לה ואינה מחדשת שום דבר. קוואנטים זה מסובך, אני לא יודע איך להסביר את זה כי אני לא יודע, זה גם לא משנה, מחשבים קוואנטים יהיו הרבה יותר חזקים, עדיין אין כאלה- זה הסיכום של כל הכתבות בנושא ואפילו הסיכום של כמה ספרים עבים במיוחד שנתקלתי בהם בסיפריה.
נותר לי רק להעיר לגבי התגובה הראשונה לכתבה כפי שאפשר לקרוא אותך ממש מתחתיה שנכתבה על ידי בחור בשם ג'והנת'ן שלוקה בתסמונת ה"אני יודע קצת פיסיקה אז אני הולך להגיד משהו בשביל להישמע חכם בעוד אני מתעלם מהעובדה שהכתב לא כתב את הדברים בטכניים מהראש אלא בהתייעצות עם פרופסורים ולכן רוב הסיכויים שהדברים שהוא אומר הם נכונים".
אני אנסה להסביר מה פיליפ הכתב רצה לומר ע"י מעבר אינפורמציה instantaneously. אנחנו יודעים איך להכין זוג של שני אלקטרונים, למשל, כך שהספין הכולל של האלקטרונים בכיוון מסויים יהיה אפס. על ספין אפשר, למרות שלא נכון, להסתכל בתור וקטור שמתאר לאיזה כיוון האלקטרון מסתחרר (למען הפיסיקאים רק אומר שזה לא נכון, ספין אינו וקטור והאלקטרון אינו מסתחרר לשום כיוון אבל ניחה). בשביל להבין יותר טוב אפשר לחשוב על שני כדורים מסתחררים, אחד עם כיוון השעון ואחד נגד כך שבאופן כללי הם לא מסתחררים.
עכשיו נרחיק את שני האלקטרונים אחד מן השני, חשוב להבין שאנחנו יודעים לומר מהו הספין הכללי שלהם בכיוון מסויים ואיננו יודעים אם אלקטרון אחד מסתובב נגד השעון והשני עם הכיוון או להיפך. נשים אלקטרון אחד בחיפה ואחד בתל-אביב. האלקטרונים שלנו עדיין במצב שזור, כלומר איננו יודעים באופן טלפתי מי מהם עושה מה אלא אנחנו יודעים רק על המערכת של שניהם ביחד. עכשיו נבקש ממנו לבצע מדידה על האלקטרון בחיפה שתבדוק לנו לאיזה כיוון הוא מסתחרר, על פי תורת הקוואנטים יש סיכוי מסוים שהוא יסתחרר עם הכיוון וסיכוי מסוים שהוא יסתחרר נגד הכיוון. אכן אם נחזור על הניסוי הזה נקבל את התפלגות התוצאות שמכניקה קוונאטית מנבאית לנו, אבל מה קורה אם נבקש ממישהו לעשות מדידה בתל-אביב לאחר שהמדידה בחיפה בוצעה?- הרי יש פה סימטריה מוחלטת, היינו רוצים לקבל תוצאות לכאן ולכאן כך שאחרי הרבה מאוד ניסויים המדידות בתל-אביב היו מראות את אותה התפלגות שתורת הקוואנטים מנבאית לנו- אותה התפלגות כמו בחיפה. אז זהו שלא! כאשר המדידה בחיפה הראתה סחרור נגד הכיוון אז המדידה בתל-אביב הראתה סחרור עם הכיוון ולהיפך. אין פה שום עניין הסתברותי! אם אני הייתי המודד בחיפה והייתי מרים טלפון לתל-אביב לדווח על התוצאות לא היתה פה שום הגרלה קוואנטית לגבי מה התוצאות שבתל-אביב ימדדו, הם היו יודעים מראש מה הם ימדדו, מה שלא היה נכון לגבי חיפה.
לכאורה הבעיה נראית פשוטה הרי אם מישהו מחביא מאחורי גבו שני כדורים בצבעים שונים ומבקש ממני לבחור יד, אז אחרי שהוא הראה לי את הכדור שאני בחרתי אני יודע בודאות מהו צבעו של הכדור השני, ההבדל הוא שעל פי תורת הקוואנטים לאף אחד מהכדורים לא היה צבע מסויים אלא עד שבדקתי לראות מהו! השקול הקוואנטי לבעיה הזו היא שהבחור שמאחורי גבו שני הכדורים הכין אותם במצב שזור בו הצבע הכולל שלהם הוא כתום, נגיד, ולאף אחד מהם אין צבע ספציפי משל עצמו וכך לאותו כדור יש סיכוי שאני אמדוד צבע כחול או אדום (נגיד) ואם היינו חוזרים על המשחק הזה אלפי פעמים אז במחצית מהפעמים לכדור מסויים היה צבע כחול ובחצי השני הוא היה אדום. העניין הוא שלכדור השני, שגם חסר צבע משל עצמו כי עדיין לא מדדנו מהו, דווקא יש צבע בשניה שבדקתי מהו צבעו של הכדור הראשון. איך לכל הרוחות הכדור השני יודע שמדדתי מהו הצבע של הכדור הראשון באופן instantaneously, לא ברור וזו "מוזרות קוונאטית" שאנחנו צריכים לקבל על עצמינו, בשלב הזה.
אם הפרדוקס (שנקרא EPR) אינו ברור עדיין אז אולי אחדד ואומר שבעוד שבבעיית שני הכדורים יש קשר ביניהם ,לא ברור מהו הקשר בין שני אלקטרונים שהרחקתי אחד מהשני אפילו מיליון קילומטרים, איך הטבע יודע ששני האלקטרונים האלה משתתפים באותו משחק?!